Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Kreatywność + inwestycja = rozwój

    Kreatywność + inwestycja = rozwój

    Choć Piekarnia i Cukiernia Rynek mieści się w niewielkim miasteczku, piecze chleby i ciasta na całkiem sporą skalę. Jej właścicielka Elwira Ogonowska wierzy, że tylko wprowadzając sezonowe nowości do oferty buduje stałe zainteresowanie i przyciąga nowych klientów.

    Więcej

  • Świetny chleb pochodzi z równie dobrego pieca

    Świetny chleb pochodzi z równie dobrego pieca

    Sercem piekarni i cukierni jest piec! Na jaki zatem się zdecydować? Czym kierować się przy wyborze? Czy warto kupować z drugiej ręki? Jakie inne sprzęty są potrzebne do wyposażenia początkującej, a jakie dla od wielu lat prężnie działającej firmy? I które sprzęty są niemal na wagę pracownika?

    Więcej

  • Od marzenia do pracowni – jak otworzyć własną cukiernię?

    Od marzenia do pracowni – jak otworzyć własną cukiernię?

    Od pomysłu do projektu, a wreszcie jego realizacji minęło wiele lat. Po drodze pojawiały się kolejne niespodzianki i przeszkody – pandemia, lockdowny, wojna. Jednak marzenie o własnej cukierni było tak silne, że Dorota Zieleńska-Stępień dopięła swego. I dziś prowadzi cukiernię.

    Więcej

  • Nadchodzą ważne zmiany dla cukiernictwa - czym zastąpić E171

    Nadchodzą ważne zmiany dla cukiernictwa - czym zastąpić E171

    Unia Europejska zakazała używania popularnego barwnika o nazwie E171. Od sierpnia musi on zostać wycofany z użycia. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że jest on stosowany na masową skalę. Czasu jest niewiele, a nie wszyscy producenci, dostawcy i klienci są świadomi skali problemu.

    Więcej

  • Jagodzianki - najgorętszy produkt letniego sezonu

    Jagodzianki - najgorętszy produkt letniego sezonu

    Co roku o tej porze emocje wzbudza jeden i ten sam temat: jagodzianki (ich ceny i to, gdzie można kupić najlepsze). W tym roku od rozważań, czy lepsze z kruszonką, z lukrem, z dużą ilością jagód czy z bardziej puszystym ciastem mocniejszy jest temat “po ile i czemu tak drogo”?

    Więcej

  • Q&A - idealny piec do twojej pracowni

    Q&A - idealny piec do twojej pracowni

    Bez względu na to czy dopiero otwierasz swoją pracownię czy też otwierasz kolejny punkt, a także nie zważając na to czy wypiekasz głównie biszkopty oraz blaty bezowe czy też bułeczki lub pizzerinki, jedno jest pewne - piec to serce twojej firmy! Na jakie parametry zwrócić uwagę, wybierając tak ważny element do pracowni?

    Więcej

  • Strategia cenowa w piekarni i cukierni

    Strategia  cenowa w piekarni i cukierni

    Wiele piekarni i cukierni w Polsce nieświadomie pracuje na swoją klęskę zakładając, że klient gotowy jest płacić za chleb, bułki, ciasta i torty bez górnej granicy cenowej. Co robić dalej? - to jest dylemat dla piekarza i cukiernika.

    Więcej

  • Czy wiesz, jaka jest temperatura twoich lodów?

    Czy wiesz, jaka jest temperatura twoich lodów?

    Temperatura w konserwatorze do lodów często różni się od tego, co pokazuje sterownik, a to może powodować komplikacje nie tylko przy tworzeniu nowych smaków, ale przede wszystkim podczas ich sprzedaży do zewnętrznych punktów.

    Więcej

  • Mniej cukru, ten sam smak

    Mniej cukru, ten sam smak

    Zjeść ciastko i mieć… zgrabną figurę. Zdrowe zęby. Sprawnie działający układ trawienny i silną odporność. Oto wymagania, przed którymi stawia branżę współczesny konsument. Okazuje się, że te oczekiwania są możliwe do spełnienia. Dołącz do programu PrzyjazneNIE-cukiernie i przekonaj się sam.

    Więcej