Pieczywo odkryte na nowo - KUP teraz w PROMOCYJNEJ cenie

Fascynuje Cię świat chleba na zakwasie? Wciąż jesteś głodny wiedzy i inspiracji piekarskich? Zapraszamy do lektury nowego wydania dedykowanego pieczywu - właśnie ruszyła przedsprzedaż!
Fascynuje Cię świat chleba na zakwasie? Wciąż jesteś głodny wiedzy i inspiracji piekarskich? Zapraszamy do lektury nowego wydania dedykowanego pieczywu - właśnie ruszyła przedsprzedaż!
Choć Piekarnia i Cukiernia Rynek mieści się w niewielkim miasteczku, piecze chleby i ciasta na całkiem sporą skalę. Jej właścicielka Elwira Ogonowska wierzy, że tylko wprowadzając sezonowe nowości do oferty buduje stałe zainteresowanie i przyciąga nowych klientów.
Sercem piekarni i cukierni jest piec! Na jaki zatem się zdecydować? Czym kierować się przy wyborze? Czy warto kupować z drugiej ręki? Jakie inne sprzęty są potrzebne do wyposażenia początkującej, a jakie dla od wielu lat prężnie działającej firmy? I które sprzęty są niemal na wagę pracownika?
Od pomysłu do projektu, a wreszcie jego realizacji minęło wiele lat. Po drodze pojawiały się kolejne niespodzianki i przeszkody – pandemia, lockdowny, wojna. Jednak marzenie o własnej cukierni było tak silne, że Dorota Zieleńska-Stępień dopięła swego. I dziś prowadzi cukiernię.
Unia Europejska zakazała używania popularnego barwnika o nazwie E171. Od sierpnia musi on zostać wycofany z użycia. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że jest on stosowany na masową skalę. Czasu jest niewiele, a nie wszyscy producenci, dostawcy i klienci są świadomi skali problemu.
Co roku o tej porze emocje wzbudza jeden i ten sam temat: jagodzianki (ich ceny i to, gdzie można kupić najlepsze). W tym roku od rozważań, czy lepsze z kruszonką, z lukrem, z dużą ilością jagód czy z bardziej puszystym ciastem mocniejszy jest temat “po ile i czemu tak drogo”?
Bez względu na to czy dopiero otwierasz swoją pracownię czy też otwierasz kolejny punkt, a także nie zważając na to czy wypiekasz głównie biszkopty oraz blaty bezowe czy też bułeczki lub pizzerinki, jedno jest pewne - piec to serce twojej firmy! Na jakie parametry zwrócić uwagę, wybierając tak ważny element do pracowni?
Wiele piekarni i cukierni w Polsce nieświadomie pracuje na swoją klęskę zakładając, że klient gotowy jest płacić za chleb, bułki, ciasta i torty bez górnej granicy cenowej. Co robić dalej? - to jest dylemat dla piekarza i cukiernika.
Temperatura w konserwatorze do lodów często różni się od tego, co pokazuje sterownik, a to może powodować komplikacje nie tylko przy tworzeniu nowych smaków, ale przede wszystkim podczas ich sprzedaży do zewnętrznych punktów.
Zjeść ciastko i mieć… zgrabną figurę. Zdrowe zęby. Sprawnie działający układ trawienny i silną odporność. Oto wymagania, przed którymi stawia branżę współczesny konsument. Okazuje się, że te oczekiwania są możliwe do spełnienia. Dołącz do programu PrzyjazneNIE-cukiernie i przekonaj się sam.