Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Ciasto francuskie i półfrancuskie

    Ciasto francuskie i półfrancuskie

    Lektura dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się przygotowywania wszystkich rodzajów ciast. Omawiamy surowce, metody produkcji, skupimy się też na tym, co zrobić, aby wypieki zawsze się udawały. Uzupełnieniem teorii są tutoriale pokazujące etapy przygotowania poszczególnych ciast.

    Więcej

  • Kasza, królowa nasza!

    Kasza, królowa nasza!

    Kasze już od dłuższego czasu królują na naszych stołach. Uwielbiamy je tak bardzo, że po rozsmakowaniu się we włoskim risotto zaczęliśmy wymyślać własne wariacje, żartobliwie nazywając je kaszotto.

    Więcej

  • Najbardziej kreatywne lody na świecie

    Najbardziej kreatywne lody na świecie

    W Nowej Zelandii jest lodziarnia, w której sztuka łączy się z najnowszą technologią i solidnym włoskim wyczuciem smaku. Giapo oferuje lody, które zadziwiają nawet stałych bywalców najróżniejszych lodziarni i Instagrama.

    Więcej

  • Winna tabliczka

    Winna tabliczka

    O ziarnie kakao, które zostało odkryte w Paryżu, a potem wędrowało z Peru do Kazimierza Dolnego i upiło się różowym winem, dając w efekcie bardzo wyjątkową tabliczkę bean-to-bar - czytajcie wyjątkowy reportaż.

    Więcej

  • Jakość pamięta się o wiele dłużej niż cenę

    Jakość pamięta się o wiele dłużej niż cenę

    Staranne wykonanie, nieszkodliwy materiał, wytrzymałość – to cechy, które składają się na jakość formy. Jej wytworzenie wymaga czasu i wiedzy, dlatego koszt dobrego produktu często jest znacznie wyższy niż tego przeciętnego. Ale to produkt warty tej ceny, przekonuje bezkompromisowa Monika Korzeniewska...

    Więcej

  • Pieczywo biesiadne

    Pieczywo biesiadne

    ...czyli rzecz o staropolskim zamiłowaniu do jedzenia i ułańskiej fantazji w tworzeniu pieczywa. Będzie o tym, dlaczego bliżej nam do amerykańskiego grillowania niż angielskiego pikniku. Jak zmieniło się biesiadowanie Polaków i ile w nas zostało ze szlacheckiej swady?

    Więcej

  • Kawiarnie Green Caffè Nero pokazują, jak nie marnować jedzenia

    Kawiarnie Green Caffè Nero pokazują, jak nie marnować jedzenia

    Green Caffè Nero podjął nowe wyzwanie w nowej rzeczywistości. Od teraz niesprzedane w danym dniu świeże produkty będzie można znaleźć w aplikacji Too Good To Go, w formie pysznych paczek – niespodzianek. Bagietki, kanapki, ciasta i ciasteczka, a także quiche i sałatki trafią do Pogromców Marnowania Jedzenia.

    Więcej