Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Słodko już było

    Słodko już było

    O zagrożeniach i szansach, jakie niesie kryzys w branży piekarsko-cukierniczej, oraz o zmianach, które wymusi na producentach. Kto się do nich nie dopasuje, wypadnie z rynku – o tym między innymi rozmawiamy z ekspertem branżowym Andrzejem Piętką.

    Więcej

  • W 2023 roku postaw na wartości

    W 2023 roku postaw na wartości

    Nowinki technologiczne, popularne diety, produkty viralowo robiące furorę w mediach społecznościowych – to wszystko kształtuje branżę, wyznaczając trendy. Na co zatem warto postawić w nowym roku?

    Więcej

  • Smoczy owoc Smakiem Roku 2023

    Smoczy owoc Smakiem Roku 2023

    Firma Firmenich po raz 11 ogłosiła Smak Roku. Tym razem jest to pitaja, czyli smoczy owoc. Pochodzący z meksyku owoc kaktusa koresponduje swoją kolorystyką i przesłaniem do Koloru Roku instytutu Pantone.

    Więcej

  • Jak otworzyć własną cukiernię?

    Jak otworzyć własną cukiernię?

    Od pomysłu do projektu, a wreszcie jego realizacji minęło wiele lat. Po drodze pojawiały się kolejne niespodzianki i przeszkody – pandemia, lockdowny, wojna. Jednak marzenie o własnej cukierni było tak silne, że Dorota Zielenska-Stępień dopięła swego. I dziś prowadzi cukiernię.

    Więcej

  • Kreatywność + inwestycja = rozwój

    Kreatywność + inwestycja = rozwój

    Choć Piekarnia i Cukiernia Rynek mieści się w niewielkim miasteczku, piecze chleby i ciasta na całkiem sporą skalę. Jej właścicielka Elwira Ogonowska wierzy, że tylko wprowadzając sezonowe nowości do oferty buduje stałe zainteresowanie i przyciąga nowych klientów.

    Więcej

  • Świetny chleb pochodzi z równie dobrego pieca

    Świetny chleb pochodzi z równie dobrego pieca

    Sercem piekarni i cukierni jest piec! Na jaki zatem się zdecydować? Czym kierować się przy wyborze? Czy warto kupować z drugiej ręki? Jakie inne sprzęty są potrzebne do wyposażenia początkującej, a jakie dla od wielu lat prężnie działającej firmy? I które sprzęty są niemal na wagę pracownika?

    Więcej

  • Od marzenia do pracowni – jak otworzyć własną cukiernię?

    Od marzenia do pracowni – jak otworzyć własną cukiernię?

    Od pomysłu do projektu, a wreszcie jego realizacji minęło wiele lat. Po drodze pojawiały się kolejne niespodzianki i przeszkody – pandemia, lockdowny, wojna. Jednak marzenie o własnej cukierni było tak silne, że Dorota Zieleńska-Stępień dopięła swego. I dziś prowadzi cukiernię.

    Więcej