Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • 20 mln zł dla szkolnictwa zawodowego na Śląsku

    20 mln zł dla szkolnictwa zawodowego na Śląsku

    Sposobem na promocję szkolnictwa zawodowego i podniesienie jego poziomu na Śląsku ma być dofinansowany ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego projekt „Śląskie. Zawodowcy”. Przeznaczony dla uczniów oraz nauczycieli szkół branżowych oraz techników trzyletni program wsparcia rusza we wrześniu.

    Więcej

  • Deser z opowieścią podany. Nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek!

    Deser z opowieścią podany. Nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek!

    Ponad 70 przepisów na słodkie i wytrawne wypieki oraz desery – wśród nich te tradycyjne (w odświeżonej wersji) i inspirowane kuchnią azjatycką. Do tego interesujące felietony i piękne, proste, jasne zdjęcia. 17 maja br. ukaże się nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, a 22 maja br. Warszawie spotkanie premierowe!

    Więcej

  • Kiedy Twoja firma potrzebuje pomocy (cz. 1. Diagnoza)

    Kiedy Twoja firma potrzebuje pomocy (cz. 1. Diagnoza)

    Sytuacja w branży nie napawa właścicieli zakładów piekarniczych optymizmem. Do problemów finansowych dołączają kłopoty z personelem, oczekiwaniami ze strony klientów. Przed oczami rysują się im niezbyt pomyślne perspektywy. Co zrobić w sytuacji kryzysowej? Zamknąć zakład? A może jest jakieś inne wyjście?

    Więcej

  • Design ma smak czekolady

    Design ma smak czekolady

    Zaczęło się od prostych wzorków do domowych wypieków: literek, listków i serduszek. Dziś rysem charakterystycznym dekoracji produkowanych przez firmę Barbara Luijckx jest ultranowoczesny i elegancki design rodem z pracowni artysty. A nade wszystko ich wyjątkowy smak. Smak prawdziwej czekolady.

    Więcej

  • RECEPTOR 2.0 – nie kupuj – UŻYWAJ!

    RECEPTOR 2.0 – nie kupuj – UŻYWAJ!

    Po raz pierwszy Polska usłyszała o systemie RECEPTOR 1.0, raciborskiej firmy Ai Solution, w 2012 r. Od tamtego czasu ten inteligentny, komputerowy system zarządzania procesem produkcyjnym i recepturami zrewolucjonizował działanie niejednej polskiej piekarni i cukierni. Po 7 latach pojawił się jego następca – RECEPTOR 2.0.

    Więcej

  • Pełne ziarno, na zakwasie z kiełkami pszenicy

    Pełne ziarno, na zakwasie z kiełkami pszenicy

    Wypiekanie chleba dawnymi metodami przy udziale wyłącznie kwasów naturalnej fermentacji to wspaniała zabawa i zdrowe hobby dla domowego piekarza, ale i szansa na wprowadzenie do oferty piekarni rzemieślniczej chleba pełnoziarnistego - prawdziwie tradycyjnego.

    Więcej

  • Więcej piękna w pieczywie

    Więcej piękna w pieczywie

    Drobne pęcherzyki w skórce, kolor zapowiadający smak, sprawne nacięcia, które zdobią i otwierają wnętrze pieczywa czy posypki wykonane z dbałością i fantazją. Te szczegóły zdradzają prawdziwy kunszt piekarza i rzemieślnika o duszy artysty. Mają też niebagatelną moc kuszenia i podkręcania apetytów konsumentów.

    Więcej

  • Lodziarskie CO, GDZIE i KIEDY?

    Lodziarskie CO, GDZIE i KIEDY?

    Wiele wydarzeń wciąż przed nami. Podpowiadamy, na które ze zbliżających się imprez branży lodziarskiej w Polsce i Europie warto się wybrać, aby poznać najnowsze trendy i technologie.

    Więcej

  • Polski potentat pieczywa mrożonego o rzemieślniczych genach

    Polski potentat pieczywa mrożonego o rzemieślniczych genach

    W Polsce powstało ostatnio wiele piekarń przemysłowych i zaczynają one odgrywać znaczącą rolę w branży. Spośród nich na czoło wysunęła się firma Nowel, która wyrosła z rzemiosła niemal 100 lat temu. O szybkim rozwoju i odczarowaniu produkcji pieczywa mrożonego rozmawiamy z Michałem Zajezierskim, wiceprezesem zarządu firmy.

    Więcej