Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Aluminiowe blachy – stosuj z głową!

    Aluminiowe blachy – stosuj z głową!

    Jest wytrzymałe, tanie i wyjątkowo wszechstronne. Dzięki swoim właściwościom aluminium znalazło zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, nie wyłączając branży spożywczej. Kiedy jednak stwierdzono, że jest niebezpieczne dla zdrowia człowieka, aluminiowe wyposażenie zaczęło znikać z domowych i profesjonalnych kuchni.

    Więcej

  • Świętomarciński rogal

    Świętomarciński rogal

    Niewielu dziś pamięta kim jest święty Marcin, którego dzień obchodzimy 11 listopada. Nie zapomnieliśmy jednak o tradycyjnych smakołykach przygotowywanych z okazji jego święta – pieczonej gęsi i prawdziwym symbolu tego dnia – świętomarcińskich rogalach.

    Więcej

  • Piekarnia BIO od podstaw cz. 2 - Ekologiczna mąka

    Piekarnia BIO od podstaw cz. 2 - Ekologiczna mąka

    Popyt na mąkę z ekocertyfikatem rośnie systematycznie, ale pozyskanie podstawowych surowców piekarniczych w Polsce nie stanowi problemu. Zwłaszcza że obecni na rynku gracze wciąż działają na niewielką skalę. Trudności zaczynają się, gdy myślimy o wypieku ze zbóż niszowych lub bezglutenowych.

    Więcej

  • Jakie zastosowanie, takie formy

    Jakie zastosowanie, takie formy

    Kiedy stosowanie aluminiowych form wypiekowych jest bezpieczne, a kiedy należy z nich zdecydowanie zrezygnować? Czy blachy i formy powinny mieć atesty jakościowe, a może wystarczą deklaracje producenta? O czym powinien wiedzieć piekarz, zanim stanie przed wyborem zakupu nowych form i blach?

    Więcej

  • Gluten - zły czy dobry?

    Gluten - zły czy dobry?

    Kto ma racje: biznes czy jelita? Właściciel 100 ha pszenicy czy miliony osób, które nie tolerują glutenu? W samej Polsce blisko 400 tys. ludzi cierpi z powodu celiakii, a jednak gluten nadal jest ignorowany, bagatelizowany. Osoby przechodzące na dietę bezglutenowa są wyśmiewane.

    Więcej

  • Francuskie piekarstwo – czy wciąż dominują piekarnie rzemieślnicze?

    Francuskie piekarstwo – czy wciąż dominują piekarnie rzemieślnicze?

    Piekarstwo rzemieślnicze we Francji ma się dobrze i ciągle się rozwija – takie wrażenie odnosił każdy, kto zwiedzał targi Europain w lutym 2018 r. w Paryżu. Dla mieszkańców tego kraju chleb wciąż pozostaje jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Niezbyt drogi, dostępny w szerokim asortymencie, jadany do każdego posiłku.

    Więcej

  • 5 kroków prowadzących do kontroli pochodzenia

    5 kroków prowadzących do kontroli pochodzenia

    Bakterie w mleku, fipronil w jajkach, elementy plastikowe w mięsie mielonym albo w pieczywie – kiedy dojdzie do wycofywania produktu z obrotu, przedsiębiorstwa powinny dokładnie wiedzieć, do kogo, kiedy i jakie wyroby dostarczyły. W artykule opisujemy 5 kroków, dzięki którym można osiągnąć przejrzystość łańcucha dostaw.

    Więcej

  • Formy (nie) doskonałe

    Formy (nie) doskonałe

    Badania naukowców z całego świata od lat potwierdzają, że nadmierna absorpcja glinu – zwłaszcza z żywnością – może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dzięki tej wiedzy w gastronomii coraz rzadziej spotyka się przeznaczone do kontaktu z nią sprzęty i akcesoria wykonane z aluminium.

    Więcej

  • Monoporcje od kuchni. Jak stworzyć małe dzieło sztuki?

    Monoporcje od kuchni. Jak stworzyć małe dzieło sztuki?

    Potrzebujemy: dużo żelatyny, szokówki i silikonowych foremek. I mnóstwo czasu! A może droga do stworzenia monoporcji jest zupełnie inna? O tym, jak wygląda ten proces czy eklerki to też monoporcje i dlaczego przy ich produkcji warto mieć w kieszeni termometr, opowiadają ich mistrzowie.

    Więcej

  • Monoporcja w małym mieście, czyli Pani Foremka w Mysłowicach

    Monoporcja w małym mieście, czyli Pani Foremka w Mysłowicach

    Uroczy uśmiech, miedziane włosy i mnóstwo pomysłów na monodesery. Tak chyba najkrócej można scharakteryzować dziewczynę z Mysłowic, która zaczęła jako matka Polka piekąca ciasta dla znajomych, zabłysnęła w I edycji Bake Off – Ale Ciacho, a dziś tworzy monoporcje na miarę mistrzów. Mistrzów, których zna osobiście.

    Więcej