Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Tort modelowany algorytmowo

    Tort modelowany algorytmowo

    Dinara Kasko, znana cukiernik z Ukrainy, została zaproszona przez firmę Barry Callebaut na promocję nowej rubinowej czekolady w Szanghaju. Jako jedna z pierwszych czterech cukierników na świecie miała okazję pracować z nową czekoladą, wypróbować jej właściwości i stworzyć z niej deser.

    Więcej

  • Piekarz i cukiernik na saksach

    Piekarz i cukiernik na saksach

    Według raportu „Migracje zarobkowe Polaków” nawet 12% z nas myśli o emigracji zarobkowej. Sporą grupę stanowią rzemieślnicy z branży piekarsko-cukierniczej, którzy podejmują pracę za granicą nie tylko z powodu lepszego niż w kraju wynagrodzenia.

    Więcej

  • Targi Savpol w odświeżonej formule

    Targi Savpol w odświeżonej formule

    Tegoroczna edycja Targów Branżowych Savpol zakończyła się wielkim sukcesem. Z pewnością przyczyniła się to tego ich zmieniona formuła – targi autorskie zamiast corocznych dni otwartych – nowa jakość w branży piekarniczej, cukierniczej, lodziarskiej i HoReCa, która zyskała uznanie naszych partnerów biznesowych.

    Więcej

  • Donut – słodka ikona Ameryki

    Donut – słodka ikona Ameryki

    Od blisko 80 lat w pierwszy piątek czerwca w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Donuta. Ten charakterystyczny wypiek zdobył nie tylko Północną Amerykę, od lat podbija cały świat. Warto więc poznać go bliżej.

    Więcej

  • Najpopularniejsze polewy w cukiernictwie

    Najpopularniejsze polewy w cukiernictwie

    W dekoracji tortów polewa odgrywa ogromną rolę, prawie najważniejszą. Na nic się zda efektowna, piękna i oryginalna dekoracja przy zaciekach z boku tortów lub pęcherzykach powietrza na wierzchu.

    Więcej

  • Bogaty program wydarzeń na targach Natura Food i beECO 2017

    Bogaty program wydarzeń na targach Natura Food i beECO 2017

    13-15 października br. Łódź przyciągnie producentów żywności BIO, produktów ekologicznych, a także miłośników zdrowego i smacznego stylu życia. Powód? 10. Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food oraz 6. Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO!

    Więcej

  • Cake Festival Poland oczyma uczestników

    Cake Festival Poland oczyma uczestników

    Zaczarowała mnie atmosfera festiwalu! I uczucie, jak bym była w bajce! - mówi Gabi Grzelak, jedna z uczestniczek ubiegłorocznej edycji festiwalu. Czym zachwycił innych? Dlaczego nie można odpuścić takiej imprezy również w tym roku? Przeczytajcie wypowiedzi uczestników!

    Więcej

  • Ukwaszanie ciast pszennych, część 2

    Ukwaszanie ciast pszennych, część 2

    Zrozumienie technologii i dobranie właściwych parametrów produkcji pieczywa pszennego z zastosowaniem ukwaszenia części mąki pszennej nie jest proste. Aby ułatwić to zadanie, w artykule zaprezentowano procedury przygotowania ciasta na wybrane asortymenty pieczywa stosowane od lat na południu Europy – we Francji i Włoszech.

    Więcej