Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Lekkie i puszyste zefirki

    Lekkie i puszyste zefirki

    Zefirki to wyjątkowe słodycze, które charakteryzują się lekką, puszystą konsystencją i owocowym smakiem. Są popularne w krajach Europy Wschodniej i coraz bardziej doceniane na całym świecie. Dzięki delikatnej strukturze, stanowią doskonały dodatek do deserów, cieszą się też popularnością jako samodzielna przekąska.

    Więcej

  • Lidl Polska Partnerem Głównym targów POLAGRA

    Lidl Polska Partnerem Głównym targów POLAGRA

    Lidl Polska to największy eksporter dóbr rolno-spożywczych w naszym kraju oraz sieć działająca na rzecz zrównoważonego rozwoju i współpracy z lokalnymi dostawcami. Jak w praktyce wygląda kooperacja z siecią? O tym będą mogli przekonać się uczestnicy i wystawcy poznańskich targów POLAGRA, które odbędą się 25–27 września 2024 r.

    Więcej

  • Cold brew – kawy i herbaty na zimno

    Cold brew – kawy i herbaty na zimno

    Dla Marcina Wójciaka, utalentowanego baristy i właściciela firmy szkoleniowej, praca z kawą jest niekończącą się przygodą. Czyta na jej temat, podpatruje nowe techniki parzenia, interesuje się innowacyjnym sprzętem, wychwytuje nowe odmiany botaniczne i śledzi aktualne trendy.

    Więcej

  • Tortowa influencerka otwiera własną cukiernię

    Tortowa influencerka otwiera własną cukiernię

    Tarty, cake popsy, jagodzianki i autorskie tiramisu pistacjowe - w niedawno otwartym lokalu Eweliny Ciocsek znajdziemy klasyczne i nowoczesne słodkości. Gości przyciąga jednak nie tylko witryna, ale też oryginalny wystrój z karuzelą zamiast klasycznego stolika.

    Więcej

  • Polskie czarne złoto - jagoda leśna

    Polskie czarne złoto - jagoda leśna

    Sezon na jagodzianki w pełni. Tych nie może zabraknąć w żadnej szanującej się cukierni, piekarni czy kawiarni. Taki trend od kilku lat wyznaczyli sami konsumenci, którzy pokochali drożdżowe bułeczki z jagodami i są gotowi słono zapłacić za ten słodki sezonowy hit.

    Więcej

  • 1 LIPCA – Dzień Polskiej Borówki i początek sezonu!

    1 LIPCA – Dzień Polskiej Borówki i początek sezonu!

    Owoce z polskich plantacji są już w sklepach. Borówka wysoka to ulubiony superowoc świata, który od blisko 50 lat uprawiany jest w naszym kraju. Jesteśmy jako Polacy, z wynikiem 1,83 kg na osobę, jej największymi konsumentami na świecie. Jesteśmy też jako kraj jej wielkim eksporterem.

    Więcej

  • Rusza drugi nabór wniosków dla przedsiębiorców z sektora HoReCa.

    Rusza drugi nabór wniosków dla przedsiębiorców z sektora HoReCa.

    Od 18 lipca do 20 sierpnia br. przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności gastronomicznej (HoReCa). Ma być jeszcze łatwiej! Działanie jest realizowane przez PARP w ramach programu finansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO).

    Więcej

  • Letnie menu bez chaosu: sezonowy wynajem przybywa na ratunek

    Letnie menu bez chaosu: sezonowy wynajem przybywa na ratunek

    Lato to najintensywniejszy czas dla branży gastronomicznej. Sezonowe menu, świeże składniki i większe grono gości, zwłaszcza w popularnych turystycznie miejscach, takich jak nadmorskie kurorty czy okolice jezior, sprawiają, że restauracje, kawiarnie i liczne streetfoodowe lokale działają na pełnych obrotach.

    Więcej