Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Artgelato, czyli lodowe show na Cake Festival Poland

    Artgelato, czyli lodowe show na Cake Festival Poland

    Pamiętacie zjawiskowy słodki stół przygotowany na lodziarskie mistrzostwa świata w Rimini? Ekipa, która go stworzyła właśnie wraca! Ich popisy będziecie mogli oglądać na żywo w Strefie Lodziarskiej na Cake Festival Poland, którą poprowadzi Tomasz Szypuła.

    Więcej

  • Świętomarciński rogal

    Świętomarciński rogal

    Niewielu dziś pamięta kim jest święty Marcin, którego dzień obchodzimy 11 listopada. Nie zapomnieliśmy jednak o tradycyjnych smakołykach przygotowywanych z okazji jego święta – pieczonej gęsi i prawdziwym symbolu tego dnia – świętomarcińskich rogalach.

    Więcej

  • Piekarnie Cukiernie Putka startują z nową kampanią wizerunkową

    Piekarnie Cukiernie Putka startują z nową kampanią wizerunkową

    Ruszyła kampania wizerunkowa Piekarni Cukierni Putka pod hasłem „To nasza historia... miłości do pieczenia”. Marka podkreśla długą tradycję piekarską w rodzinie Putka, która trwa nieprzerwanie już od 100 lat i jest gwarantem najwyższej jakości oraz najlepszego smaku oferowanych przez siebie wypieków.

    Więcej

  • Wyjazd na SIGEP – dla potencjalnych kupców

    Wyjazd na SIGEP – dla potencjalnych kupców

    Prowadzisz biznes w branży lodziarskiej, cukierniczej, piekarskiej czy kawowej? Szukasz najlepszych produktów, nowych dostawców, partnerów biznesowych z całego świata? Znajdź ich wśród wystawców kolejnej edycji targów SIGEP. Zapraszamy do wyjątkowego wyjazdu biznesowego do Rimini w styczniu 2019 r.

    Więcej

  • Piekarnia BIO od podstaw cz. 2 - Ekologiczna mąka

    Piekarnia BIO od podstaw cz. 2 - Ekologiczna mąka

    Popyt na mąkę z ekocertyfikatem rośnie systematycznie, ale pozyskanie podstawowych surowców piekarniczych w Polsce nie stanowi problemu. Zwłaszcza że obecni na rynku gracze wciąż działają na niewielką skalę. Trudności zaczynają się, gdy myślimy o wypieku ze zbóż niszowych lub bezglutenowych.

    Więcej

  • Sezon na lody bezglutenowe – część projektu lodów prozdrowotnych

    Sezon na lody bezglutenowe – część projektu lodów prozdrowotnych

    W produkcji lodów bez laktozy i glutenu od niedawna specjalizuje się rodzinna firma ANITA, która stawia na produkty prozdrowotne. O problemach związanych z tą produkcją, o tym jak się do niej przygotować i formalnościach, które należy dopełnić, rozmawiamy z dyrektorem Grupy ANITA, Zbigniewem Śliwką.

    Więcej

  • Jakie zastosowanie, takie formy

    Jakie zastosowanie, takie formy

    Kiedy stosowanie aluminiowych form wypiekowych jest bezpieczne, a kiedy należy z nich zdecydowanie zrezygnować? Czy blachy i formy powinny mieć atesty jakościowe, a może wystarczą deklaracje producenta? O czym powinien wiedzieć piekarz, zanim stanie przed wyborem zakupu nowych form i blach?

    Więcej