Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Cambya - roślinna redukcja cukru

    Cambya - roślinna redukcja cukru

    Cukier botaniczny Cambya opracowany przez start-up B.T. Sweet zasila rynek alternatywnych substancji słodzących. To kolejna próba walki z nadmiernym spożyciem cukru i jego wysoką awartością w produktach spożywczych, zwłaszcza tych przeznaczonych dla dzieci. Czy udana?

    Więcej

  • Wegańskie pączki od Starowiczów

    Wegańskie pączki od Starowiczów

    Od wielu lat zwolennicy diety wegańskiej mogą kupić słodkie wypieki, które respektują reguły ich sposobu odżywiania. Nawet tradycyjne cukiernie poszerzają swój asortyment i oferują tego typu wypieki. Mała, ale bardzo znana krakowska cukiernia rodziny Starowiczów również dołączyła do grona producentów wyrobów alternatywnych.

    Więcej

  • Szkolenia – zainwestuj w siebie! [Przegląd firm szkolących 2022]

    Szkolenia – zainwestuj w siebie! [Przegląd firm szkolących 2022]

    Oferta szkoleń dostępnych onli­ne i stacjonarnie jest naprawdę bardzo szeroka! Oprócz ośrodków szkoleniowych w wielkich miastach niemal w każdym zakątku Polski prowadzone są też szkolenia specjalistyczne. Niezależnie od tego, czy jesteś początkujący, czy szu­kasz kursu dla zaawansowanych, istnieje ku temu możliwość.

    Więcej

  • Wgryzając się w bajgla

    Wgryzając się w bajgla

    Choć jest wypiekany w Polsce już od XVII wieku, a za oceanem od dekady stanowi śniadaniowy hit, bajgiel dopiero zyskuje na popularności wśród współczesnych konsumentów. Co stanowi jego sekret?

    Więcej

  • Mistrzowskie oblicze panettone

    Mistrzowskie oblicze panettone

    Słodka bohaterka świątecznego sezonu - babka panettone, nie tylko zagości na prawie każdym włoskim stole świątecznym, ale też zwiększa swój udział w światowym rynku. Poznajcie pomysły na panettone prosto z pracowni największych mistrzów włoskiego fachu.

    Więcej

  • Piekarskie trendy 2022

    Piekarskie trendy 2022

    Grudzień to czas podsumowań i czas przewidywań. Pojawiają się wypowiedzi i publikacje dotyczące światowych trendów w branży piekarskiej i cukierniczej. Co przyniesie rok 2022 w piekarstwie? Przyjrzyjmy się pierwszym zapowiedziom.

    Więcej

  • Cukierniczy startup walczy z marnowaniem chleba

    Cukierniczy startup walczy z marnowaniem chleba

    Chocolatier Goüter to startup z Bristolu założony przez dwóch cukierników z wieloletnim doświadczeniem w tworzeniu słodkości dla największych światowych marek. Właśnie rozpoczął kampanię na Kickstarterze, by zebrać fundusze na produkcję słodkich przekąsek z użyciem czerstwego chleba.

    Więcej

  • W trosce o polski chleb

    W trosce o polski chleb

    Chleb to najpopularniejszy artykuł żywnościowy – nie tylko w Polsce. Z tego powodu pozostaje pod baczną obserwacją, konsumentów, naukowców i mass mediów. Bardzo często przypisuje się mu negatywne cechy i to z różnych powodów.

    Więcej