Piekarnie w opałach - jak firmy radzą sobie z podwyżkami
![Piekarnie w opałach - jak firmy radzą sobie z podwyżkami](http://mistrzbranzy.pl/public/artykuly-sponsorowane/2/5756/2_5756_21229_136x94.jpg)
Jak radzą sobie piekarze i cukiernicy w obliczu kryzysu związanego z pandemią i podwyżkami? Jakie mają pomysły, by utrzymać się na rynku? Z czego musieli zrezygnować?
Jak radzą sobie piekarze i cukiernicy w obliczu kryzysu związanego z pandemią i podwyżkami? Jakie mają pomysły, by utrzymać się na rynku? Z czego musieli zrezygnować?
Mleko od dawna stanowiło jeden z podstawowych surowców do wyrobu lodów, zwłaszcza tych, które powstawały obok innych słodkich deserów opartych na mleku lub śmietance. Zawartość substancji pochodzenia mlecznego jest w nich przeważająca, chociaż może się zmieniać w zależności od dodatku smakowego.
Cukier botaniczny Cambya opracowany przez start-up B.T. Sweet zasila rynek alternatywnych substancji słodzących. To kolejna próba walki z nadmiernym spożyciem cukru i jego wysoką awartością w produktach spożywczych, zwłaszcza tych przeznaczonych dla dzieci. Czy udana?
Od wielu lat zwolennicy diety wegańskiej mogą kupić słodkie wypieki, które respektują reguły ich sposobu odżywiania. Nawet tradycyjne cukiernie poszerzają swój asortyment i oferują tego typu wypieki. Mała, ale bardzo znana krakowska cukiernia rodziny Starowiczów również dołączyła do grona producentów wyrobów alternatywnych.
Oferta szkoleń dostępnych online i stacjonarnie jest naprawdę bardzo szeroka! Oprócz ośrodków szkoleniowych w wielkich miastach niemal w każdym zakątku Polski prowadzone są też szkolenia specjalistyczne. Niezależnie od tego, czy jesteś początkujący, czy szukasz kursu dla zaawansowanych, istnieje ku temu możliwość.
Choć jest wypiekany w Polsce już od XVII wieku, a za oceanem od dekady stanowi śniadaniowy hit, bajgiel dopiero zyskuje na popularności wśród współczesnych konsumentów. Co stanowi jego sekret?
Słodka bohaterka świątecznego sezonu - babka panettone, nie tylko zagości na prawie każdym włoskim stole świątecznym, ale też zwiększa swój udział w światowym rynku. Poznajcie pomysły na panettone prosto z pracowni największych mistrzów włoskiego fachu.
Grudzień to czas podsumowań i czas przewidywań. Pojawiają się wypowiedzi i publikacje dotyczące światowych trendów w branży piekarskiej i cukierniczej. Co przyniesie rok 2022 w piekarstwie? Przyjrzyjmy się pierwszym zapowiedziom.
Chocolatier Goüter to startup z Bristolu założony przez dwóch cukierników z wieloletnim doświadczeniem w tworzeniu słodkości dla największych światowych marek. Właśnie rozpoczął kampanię na Kickstarterze, by zebrać fundusze na produkcję słodkich przekąsek z użyciem czerstwego chleba.
Tłuszcze to taki składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie produkcję piekarniczą czy ciastkarską. Są one nieodzownym elementem pieczywa i ciast, decydują o ich teksturze, smaku i jakości.