Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Rola fermentacji w produkcji pieczywa

    Rola fermentacji w produkcji pieczywa

    Wielbicieli chemii jest na świecie niewielu. Różne są tego powody. Jednym z głównych jest atmosfera, jaką tworzą masmedia wokół chemicznych dodatków do żywności. Ekologiczne trendy zdobywają sobie coraz więcej zwolenników i powodują, że chemia jest uznawana za największe zło, przyczyna chorób cywilizacyjnych.

    Więcej

  • Dekoratorka od wróżek, elfów i subtelności

    Dekoratorka od wróżek, elfów i subtelności

    Przeskoczyła Wielką Brytanię, przeskoczyła Włochy i zaskoczona, ale szczęśliwa przyjęła brązowy medal na podium Cake Designers World Championship 2017. Wysokie miejsce wypracowała wyjątkowo subtel­nie – tortem, który nie krzyczy kolorami, nie zaskakuje kształtami. Za to uwodzi delikatnością i porusza.

    Więcej

  • Batony mocy

    Batony mocy

    Rosnąca popularność żywności funkcjonalnej, zmiana stylu życia i godzin posiłków sprawiają, że klienci cukierni coraz częściej poszukują w ciągu dnia zdrowych przekąsek wysokobiałkowych.

    Więcej

  • Zostań Mistrzem fotografii w swojej cukierni!

    Zostań Mistrzem fotografii w swojej cukierni!

    To pierwsza taka publikacja, skierowana specjalnie do polskich cukierników. E-book Fotografia Mobilna Wyrobów Cukierniczych to esencjonalny przewodnik po fotografii w świecie cukiernictwa. W końcu wszyscy dobrze wiemy, że najpierw zjadamy wypieki oczami!

    Więcej

  • Cukiernicy i dekoratorzy – w parze czy w kontrze?

    Cukiernicy i dekoratorzy – w parze czy w kontrze?

    Jak pies z kotem? A może jak truskawka i śmietana? Jak wyglądają relacje dekoratorów i cukierników? Poprosiliśmy przedstawicieli tych dwóch światów, by opowiedzieli nam – bez zbędnego lukrowania – o tym, jak im się razem pracuje i czy z tej mąki będzie… tort!

    Więcej

  • Proteinowe łakocie

    Proteinowe łakocie

    Bez laktozy, cukrów, glutenu, bez syntetycznych barwników i aromatów, czysta etykieta i produkty organiczne – tego konsumenci oczekują dziś od słodyczy. Ma być zdrowo i funkcjonalnie. Na rynku jest także coraz więcej produktów wzboga­conych proteinami. Do kogo są one skierowane i jaki powinien być ich skład?

    Więcej

  • Czekolada na gorąco

    Czekolada na gorąco

    Gorąca czekolada – rozgrzewa, dodaje energii, poprawia humor, ale tylko wtedy, gdy jest przygotowana zgodnie ze sztuką: ma w sobie prawdziwą czeko­ladę o wysokiej zawartości kakao, pełnotłuste mleko, śmietankę, czasem też mleko w proszku.

    Więcej