Fiołek, geranium i owoc kakaowca - relacja z I Mistrzostwa Polski na Pralinę

Jaki smak ma wiosna zaklęta w czekoladzie? Uczestnicy finału wyjątkowego konkursu przedstawili autorskie pomysły na pralinę, które zachwyciły jury.
Jaki smak ma wiosna zaklęta w czekoladzie? Uczestnicy finału wyjątkowego konkursu przedstawili autorskie pomysły na pralinę, które zachwyciły jury.
Największe targi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej poświęcone sektorowi spożywczemu WorldFood Poland odbyły się w dniach 5-7 kwietnia 2022 r. w Expo XXI w Warszawie. Już po raz ósmy, mimo wielu przeciwności, połączyliśmy całą branżę
w trakcie jednego wydarzenia.
2. edycja zaskoczyła wysokim poziomem prac i frekwencją. Wygląda na to, że sztuka słodkiej dekoracji jest mocną stroną następnego pokolenia cukierniczego. Poznajcie zdolnych laureatów dekorPIERNIKart!
Po czterech latach eliminacji na całym świecie czołówka mistrzów lodziarstwa znalazła się w wielkim finale! Wśród 32 uczestników Polskę reprezentował Tomasz Szypuła z Lodziarni pod orzechem, który zdobył uznanie jury w kategorii najlepszego smaku.
Pierniki z Torunia, kołacz razowy na słono, citron śpajza i wiele innych - poznacie aktualną listę Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju.
Wodzisławswki Ekonomik przekonuje, że młode pokolenie cukierników jest ambitne, zaangażowane i zdolne - zobacz prace uczestników uczniowskiego konkursu i poznaj jego laureatów.
W dniach 4-6 października, na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Obie ekspozycje zajęły łącznie 2 pawilony, a swoją ofertę zaprezentowało blisko 200 firm z 13 krajów.
Trzy dni, dwie konferencje branżowe, pięć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów – Kongres BIOEXPO właśnie się zakończył. Wydarzenie to było niepowtarzalną okazją do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi.
Włoska ekipa cukierników złożona z Massimo Pica, Lorenza Puca, Andrea Restuccia zwyciężyła 25 września 2021 roku w finale Coupe du Monde de la Pâtisserie 2021.
W dniach 17-19 września w łódzkiej Atlas Arenie odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce: Targi natura FOOD & beECO. Co działo się na wydarzeniu oraz jakie nowości zaprezentowali wystawcy?