Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Pandemia - czy możemy się rozwijać?

    Pandemia - czy możemy się rozwijać?

    Gdy 4 lata temu w Łodzi otwarta została szkoła Ashanti, wiadomo było jedno – Polska właśnie wzniosła się na wyższy poziom szkoleń. Dziś to jeden z najprężniej działających ośrodków edukacyjnych dla branży gastronomicznej w kraju.

    Więcej

  • Beza – lekkość piórka na wagę złota

    Beza – lekkość piórka na wagę złota

    Krucha słodycz przełożona lekkim kremem z dodatkiem drobnych owoców. Beza podbiła podniebienia Polaków, ale – choć pozornie lekka – jej produkcja wcale nie należy do najprostszych. Na czym polega jej fenomen, do czego można jej użyć i czy istnieje w wersji wegańskiej?

    Więcej

  • Piernikowe osiedle z Kaszub

    Piernikowe osiedle z Kaszub

    Ściany domków muszą się składać w zgrabną bryłę, dach ma być równy, a komin prosty. Produkt ma być doskonały! Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka tworzy tak piękne i liczne domki z piernika, że powstało już niemal całe osiedle!

    Więcej

  • Rurki z wiatraka uratowane!

    Rurki z wiatraka uratowane!

    Kultowy punkt na słodkiej warszawskiej mapie słynący z rurek z kremem i gofrów był na skraju bankructwa. Do czasu wystosowania apelu właściciela, dzięki czemu kolejki po słodkości wciąż rosną, mimo lock downu branży.

    Więcej

  • Ciasto kruche

    Ciasto kruche

    Tym razem prezentujemy bogaty asortyment wyrobów, które mogą powstać z ciasta kruchego. W zależności od formy, sposobu składania, użytego nadzienia, drobnych modyfikacji w recepturze pole działania dla cukierników i piekarzy rozszerza się. Sprawdź, co może urozmaicić witryny cukierni i piekarni.

    Więcej

  • Targi potrzebują wsparcia, by przetrwać

    Targi potrzebują wsparcia, by przetrwać

    Przedsiębiorcy związani przez cały czas swojej zawodowej działalności z branżą targową znajdują się dziś w bardzo trudnej sytuacji. Zastój, brak zleceń i wizja długotrwałego lock downu zmusza poszkodowanych do szukania pomocy.

    Więcej

  • Grzech XXI wieku, czyli o marnotrawstwu żywności

    Grzech XXI wieku, czyli o marnotrawstwu żywności

    Nawet jedna trzecia jedzenia trafia do kosza. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, co jest dobrą okazją do przyjrzenia się globalnemu problemowi i wyzwaniu związanemu ze stratami i marnotrawstwem żywności.

    Więcej

  • Polacy jedzą coraz mniej chleba?

    Polacy jedzą coraz mniej chleba?

    Choć na mapie Polski przybywa rzemieślniczych piekarni i odżywa sztuka pieczenia na zakwasie, statystyki mówią same za siebie - jako naród zjadamy mniej chleba, niż jeszcze rok temu.

    Więcej