Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Nadchodzą ważne zmiany dla cukiernictwa - czym zastąpić E171

    Nadchodzą ważne zmiany dla cukiernictwa - czym zastąpić E171

    Unia Europejska zakazała używania popularnego barwnika o nazwie E171. Od sierpnia musi on zostać wycofany z użycia. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że jest on stosowany na masową skalę. Czasu jest niewiele, a nie wszyscy producenci, dostawcy i klienci są świadomi skali problemu.

    Więcej

  • Jagodzianki - najgorętszy produkt letniego sezonu

    Jagodzianki - najgorętszy produkt letniego sezonu

    Co roku o tej porze emocje wzbudza jeden i ten sam temat: jagodzianki (ich ceny i to, gdzie można kupić najlepsze). W tym roku od rozważań, czy lepsze z kruszonką, z lukrem, z dużą ilością jagód czy z bardziej puszystym ciastem mocniejszy jest temat “po ile i czemu tak drogo”?

    Więcej

  • Q&A - idealny piec do twojej pracowni

    Q&A - idealny piec do twojej pracowni

    Bez względu na to czy dopiero otwierasz swoją pracownię czy też otwierasz kolejny punkt, a także nie zważając na to czy wypiekasz głównie biszkopty oraz blaty bezowe czy też bułeczki lub pizzerinki, jedno jest pewne - piec to serce twojej firmy! Na jakie parametry zwrócić uwagę, wybierając tak ważny element do pracowni?

    Więcej

  • Strategia cenowa w piekarni i cukierni

    Strategia  cenowa w piekarni i cukierni

    Wiele piekarni i cukierni w Polsce nieświadomie pracuje na swoją klęskę zakładając, że klient gotowy jest płacić za chleb, bułki, ciasta i torty bez górnej granicy cenowej. Co robić dalej? - to jest dylemat dla piekarza i cukiernika.

    Więcej

  • Czy wiesz, jaka jest temperatura twoich lodów?

    Czy wiesz, jaka jest temperatura twoich lodów?

    Temperatura w konserwatorze do lodów często różni się od tego, co pokazuje sterownik, a to może powodować komplikacje nie tylko przy tworzeniu nowych smaków, ale przede wszystkim podczas ich sprzedaży do zewnętrznych punktów.

    Więcej

  • Mniej cukru, ten sam smak

    Mniej cukru, ten sam smak

    Zjeść ciastko i mieć… zgrabną figurę. Zdrowe zęby. Sprawnie działający układ trawienny i silną odporność. Oto wymagania, przed którymi stawia branżę współczesny konsument. Okazuje się, że te oczekiwania są możliwe do spełnienia. Dołącz do programu PrzyjazneNIE-cukiernie i przekonaj się sam.

    Więcej

  • Czego pragną lodożercy?

    Czego pragną lodożercy?

    Trendy lodziarskie są zmienne, zależne od tego, w jakim miejscu została ulokowana lodziarnia. Mimo to pewne produkty i surowce zyskują na popularności niezależnie od wszystkich zmiennych. Co wybierają polscy konsumenci?

    Więcej

  • Jak długo mąka jest świeża?

    Jak długo mąka jest świeża?

    Czy mąka się psuje? Jak rozpoznać, czy jest świeża? Czym skutkuje użycie zjełczałej mąki? Poznajcie podstawowe zasady przechowywania tego cennego surowca.

    Więcej

  • Lody dla opornych. Mleko w lodach – cz. 2

    Lody dla opornych. Mleko w lodach – cz. 2

    Mleko od dawna stanowiło jeden z podstawowych surowców do wyrobu lodów, zwłaszcza tych, które powstawały obok innych słodkich deserów opartych na mleku lub śmietance. Zawartość substancji pochodzenia mlecznego jest w nich przeważająca, chociaż może się zmieniać w zależności od dodatku smakowego.

    Więcej