Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Apetyt na luksus

    Apetyt na luksus

    Z wielkich miast przeniosły się na prowincje. Monoporcje. Czy warto w nie inwestować? Czy to tylko chwilowa moda? Czy muszą tyle kosztować?! Przyglądamy się świeżo otwartym, dopiero powstającym i już funkcjonującym butikom, w których monoporcje zdominowały witryny i uwiodły podniebienia klientów.

    Więcej

  • Czy można upiec chleb bez drożdży (piekarskich)?

    Czy można upiec chleb bez drożdży (piekarskich)?

    0,5% – dokładnie taką ilość drożdży wystarczy dodać do mąki, by przyspieszyć proces fermentacji ciasta i zwiększyć objętość pieczywa. W praktyce te ilości są nawet większe. Tymczasem starsze pokolenia mistrzów piekarstwa pamiętają inne receptury na pieczywo żytnie.

    Więcej

  • Pierwszy autorski lokal Tomasza Dekera

    Pierwszy autorski lokal Tomasza Dekera

    W wywiadzie opublikowanym w lutowym wydaniu „Mistrza Branży” zapowiadał otwarcie nowego konceptu z piekarnią. I otworzył. 25. lipca ruszył autorski lokal Tomasza Dekera w Gdańsku, który jest jednocześnie piekarnią (ze śniadaniami), cukiernią, lodziarnią, kawiarnią. Pysznym miejscem.

    Więcej

  • Piekarnia BIO od podstaw cz. 1

    Piekarnia BIO od podstaw cz. 1

    Eko, bio, organic – to słowa, które w artykułach i analizach dotyczących rynkowych trendów odmieniane są przez wszystkie przypadki. Na „zieloną stronę mocy” decydują się przechodzić kolejne piekarnie czy cukiernie. Powstają też nowe, które od początku swej działalności stawiają na EKO.

    Więcej

  • Kolejna edycja Targów Zero Waste z Mistrzem Branży

    Kolejna edycja Targów Zero Waste z Mistrzem Branży

    Po sukcesie w Warszawie Targi Zero Waste przenoszą się do Gdyni. 18 sierpnia br. w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym czeka Was moc atrakcji, m.in. przegląd filmowy, liczne wykłady i warsztaty. W rolę prowadzącej wcieli się Helena Chmielewska, redaktorka „Mistrza Branży”.

    Więcej

  • Pieczywo na grilla

    Pieczywo na grilla

    Wiosna i lato to te pory roku, gdy szczególnie chętnie odpoczywamy na łonie natury. Trudno sobie wyobrazić ten czas bez popularnego grilla. Bogatą ofertę mięs i wędlin warto uzupełnić atrakcyjnymi propozycjami z piekarni!

    Więcej

  • Zbierajmy słoiki!

    Zbierajmy słoiki!

    Sami podejmujemy decyzję, czy sprzeciwiamy się plastikowej fali, czy przymykamy na nią oko. Produkty, którymi się otaczamy, pokazują, kim jesteśmy, jakie wyznajemy wartości, jaki przyświeca nam cel. Zaproś swoich klientów do świata prawdziwego pieczywa i słodkości, pozbawionego plastiku! Weź udział w kampanii ZBIERAMY SŁOIKI!

    Więcej