Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Fermentacja w piekarni

    Fermentacja w piekarni

    Procesy fermentacji mają duży wpływ na kształtowanie smaku i zapachu chleba. Ich upraszczanie lub pomijanie na pewno odbija się na odbieraniu przez konsumenta dobrej jakości pieczywa. Chcąc się wyróżnić, warto wziąć pod uwagę jakość prowadzonej fermentacji lub rozważyć użycie gotowych naturalnych zakwasów.

    Więcej

  • Na kłopoty obcokrajowiec?

    Na kłopoty obcokrajowiec?

    Deficyt kadr jest zauważalny szczególnie w średnich i dużych firmach piekarskich. Nawet hipermarkety zgłaszają zapotrzebowanie na piekarzy „odpiekających” zamrożony produkt. W tej sytuacji polscy producenci rozglądają się za pracownikami za naszą wschodnią granicą.

    Więcej

  • Obowiązek znakowania wartością odżywczą

    Obowiązek znakowania wartością odżywczą

    W prasie już pojawiły się informacje o planowanych zmianach. Większość wymagań będzie obowiązywało za 3 lata, natomiast my skupimy się na najważniejszej zmianie, czyli na konieczności znakowania wszystkich środków spożywczych wartością odżywczą. Konieczność znakowania wartością odżywczą będzie obowiązywała za 5 lat.

    Więcej

  • MiniRogal świętomarciński

    MiniRogal świętomarciński

    Prawdopodobnie za dwa lata rogal świętomarciński będzie mniejszy, a tym samym tańszy. Skąd pomysł, żeby zmieniać wielowiekową tradycję?

    Więcej