Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Najlepsze cukiernie i najlepsi pastry chefowie świata 2024 według La Liste

dodano , Redakcja AU

Bastien Blanc-Tailleur, Dominique Ansel, Antonio Bachour to tylko niektóre nazwiska, które zostały wyróżnione w tym roku przez branżowych ekspertów, którzy od 7 lat doceniają najbardziej wyjątkowe miejsca i ludzi branży.

La Liste to niezależny ranking lokali gastronomicznych zapoczątkowany w 2015 roku. Jego celem jest stworzenie niezależnej listy najlepszych na świecie restauracji, hoteli i cukierni na podstawie zebranych recenzji restauracji wygenerowanych przez branżowych ekspertów, konsumentów, blogerów, przewodników itp.

Lista na rok 2024 obejmuje cukiernie z ponad 80 krajów. Podczas dorocznej ceremonii wręczenia nagród La Liste, która odbyła się w Paryżu, w poniedziałek 17 czerwca czasu lokalnego, we współpracy z Cacao Barry przyznano też nagrody 25 cukiernikom z 14 krajów, od Hiszpanii po Kalifornię, Limę, Paryż, Budapeszt, Pakistan, Melbourne i Singapur. Poznajcie nazwiska wyróżnionych w poszczególnych kategoriach. 

Najbardziej kreatywny cukiernik na świecie

Bastien Blanc-Tailleur: twórca luksusowych słodkości w Paryżu, tworzy dla znanych klientów, w tym europejskich członków rodziny królewskiej i amerykańskich osobistości. Znany z wykwintnych tortów weselnych i okolicznościowych, jego kreacje zostały nazwane „jadalnym haute couture”. 

 


Najlepsza cukiernia na świecie

Zespół The Ritz w Paryżu na czele ze słynnym cukiernikiem, François Perret’em, stworzył wysublimowaną cukiernię z Le Comptoir, obowiązkowy punkt paryskiej sceny cukierniczej, który z pewnością pozostanie ikoną przez wiele lat. Otwarty siedem dni w tygodniu z możliwością jedzenia na miejscu, na wynos oraz „kliknij i odbierz”, Le Comptoir wita nowych gości wykwintnymi dziełami Perreta, a jego luksusowe wnętrza w kolorze kremowym, złotym i terakotowym zapewniają klimatyczne powitanie każdemu odwiedzającemu. W menu klasyczne croissanty, pasta au chocolat, ale też wyrafinowane kanapki. A także słynne magdalenki wypełnione malinami lub marakują.

 



Cukierniczy Gamechanger 

Dominique Ansel: jest nie tylko wynalazcą cronuta (hybryda croissanta z donutem), bez wątpienia najsłynniejszego ciasta XXI wieku, ale także położył podwaliny pod nową erę w świecie cukiernictwa, dzięki któremu rzemiosło wyśmienitych cukierni zyskało miliony nowych fanów za pośrednictwem siły mediów społecznościowych

 


Najlepszy podwieczorek

Christophe Devoille: urodzony w Strasburgu pastry chef w Atlantis The Royal w Dubaju , proponuje wykwintną degustację podwieczorku. Podawany w Królewskiej Herbaciarni, bogatej przestrzeni wypełnionej kryształami, szkłem i metalami, łączy w sobie lokalne składniki, takie jak maliny, miód, mleko, pyłki i zioła, kawior, trufla, wanilia, pistacje i czekolada.

Innowacje w cukiernictwie

  • Antonio Bachour: Innowacja jest siłą napędową znakomitej cukierni, a Antonio Bachour wnosi swój zapał do poszukiwań i eksperymentów we wszystko, co robi, począwszy od czterech restauracji w Miami i Meridzie w Meksyku, po osiem odnoszących sukcesy książek kucharskich. 

  • Janice Wong: Singapurska szefowa kuchni Janice Wong znana jest z przesuwania granic kreatywności poza przyjęte granice w pracy z czekoladą i w tworzeniu ciastek, kreując wciągające doświadczenia, które obejmują sklepy koncepcyjne i wystawy sztuki. Jej bar 2am:dessertbar został otwarty w 2007 roku i ma trzy sklepy detaliczne w Singapurze. 

Najbardziej obiecujący cukiernicy roku

  • Aurélien Cohen – Pâtisserie & Chocolaterie (Asnières-sur-Seine, Francja)

  • Justin Lee – Bar deserowy JL Seul (Korea Południowa)

  • Margie Lorenzana Manzke – kawiarnia Republique (Los Angeles, USA)

  • Joanna Yuen – Otera Hongkong (Chiny)

  • Noelia Tomoshige – Cukiernia Monroebakes (Madryt)

Kunszt i autentyczność

( nagroda przyznawana cukierniom promującym dziedzictwo kulinarne regionu lub kraju poprzez technikę, kreatywność i pozyskiwanie surowców)

  • Caffè Cavour 1880 (Bergamo, Włochy)

  • Bernachon (Lyon, Francja)

Otwarcia roku

  • Mietta by Rosemary (Melbourne, Australia)

  • Christophe Louie (Paryż)

  • Neulo (Paryż)

  • Bonbon Cafe (Dubaj)

  • Piekarnia Lannan (Edynburg, Szkocja)

Etyka i zrównoważony rozwój w cukiernictwie

Des Gâteaux et du Pain 

Dwa luksusowe butiki Des Gâteaux et du Pain w Paryżu są dziełem pionierskiej cukierniczki Claire Damon, która dorastała na wsi w Owernii i Aveyron i wnosi do swojej pracy cukierniczej to wczesne doświadczenie świata przyrody i jego jadalnych skarbów . Flagowa piekarnia i laboratorium Damon, z elegancką czarną fasadą i wnętrzem, sprzedaje haute pâtisserie zarówno wymagającym mieszkańcom, jak i turystom cukierniczym. Używa wyłącznie etycznych składników od małych producentów, takich jak organiczne jajka, prowansalskie migdały, ekologiczna mąka francuska, świeżo ubite masło i sól Noirmoutier.  

 


Odkryte klejnoty cukiernicze 

(nagroda przyznawana wyjątkowym cukierniom usytuowanym “poza mapą”, mało znanym lub trudnym do znalezienia)

  • Lals Chocolates (Pakistan)

  • Farine i Cacao (Montreal, Kanada)

  • Alanya Ciasta (Lima, Peru)

  • Brigat (Paryż)

  • L'ogre de Carrouselberg (Lille, Francja)

  • Chez Dodo (Budapeszt, Węgry)

 

I Międzynarodowe Forum Cukiernicze

W tym roku La Liste oprócz przyznania nagród zorganizował także Międzynarodowe Forum Cukiernicze we współpracy z Pierrem Hermé . Wydarzenie, które zgromadziło najważniejsze nazwiska w branży, aby omówić połączenie siły ludzkiej kreatywności i sztucznej inteligencji, trendy cukiernicze w luksusowych hotelach oraz wpływ francuskich cukiernikówna całym świecie.