Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Piekarz i cukiernik na saksach

    Piekarz i cukiernik na saksach

    Według raportu „Migracje zarobkowe Polaków” nawet 12% z nas myśli o emigracji zarobkowej. Sporą grupę stanowią rzemieślnicy z branży piekarsko-cukierniczej, którzy podejmują pracę za granicą nie tylko z powodu lepszego niż w kraju wynagrodzenia.

    Więcej

  • Najpopularniejsze polewy w cukiernictwie

    Najpopularniejsze polewy w cukiernictwie

    W dekoracji tortów polewa odgrywa ogromną rolę, prawie najważniejszą. Na nic się zda efektowna, piękna i oryginalna dekoracja przy zaciekach z boku tortów lub pęcherzykach powietrza na wierzchu.

    Więcej

  • Ukwaszanie ciast pszennych, część 2

    Ukwaszanie ciast pszennych, część 2

    Zrozumienie technologii i dobranie właściwych parametrów produkcji pieczywa pszennego z zastosowaniem ukwaszenia części mąki pszennej nie jest proste. Aby ułatwić to zadanie, w artykule zaprezentowano procedury przygotowania ciasta na wybrane asortymenty pieczywa stosowane od lat na południu Europy – we Francji i Włoszech.

    Więcej

  • RAPORT MISTRZA BRANŻY: Czas się zbroić? Rynek pieczywa mrożonego w Polsce

    RAPORT MISTRZA BRANŻY: Czas się zbroić? Rynek pieczywa mrożonego w Polsce

    Chociaż mrożenie pieczywa nie jest nową technologią, od kilku lat wśród dużych firm działających w Polsce widać wzrost zainteresowania tego typu produkcją. Z czego wynika ta popularność i dlaczego budzi kontrowersje? Czy może być szansą dla małych i średnich piekarni? I czy rzeczywiście przyszłość należy do mrożenia?

    Więcej

  • Jeść dobrze

    Jeść dobrze

    Przestawienie polskiego rolnictwo na uprawę ekologiczną to nie kolejna utopijna wizja, ale konieczność, jeżeli chcemy utrzymać naszą planetę w takim stanie, w jakim jest. Agata Michalak, autorka książki „O dobrym jedzeniu.

    Więcej

  • Kierunki rozwoju dla sklepu firmowego piekarni w 2017/2018

    Kierunki rozwoju dla sklepu firmowego piekarni w 2017/2018

    Zmieniające się potrzeby konsumentów są jednym z najważniejszych czynników wpływających na rynek pieczywa i rozwój sklepów firmowych piekarni. W ostatnich latach mocno zaznaczyło się kilka dominujących trendów, a niektóre z nich okazały się na tyle istotne, że będą miały duży wpływ na rynek przez kolejnych kilka lat.

    Więcej