Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • IBA z różnych perspektyw

    IBA z różnych perspektyw

    IBA to najważniejsze wydarzenie targowe dla branży piekarsko cukierniczej, organizowane co trzy lata. Kumuluje wszystko to, czym żyje branża na świecie: innowacjami wybiega w przyszłość, udowadnia, że każde dobre rozwiązanie można udoskonalić i niezmiennie wyznacza kierunki rozwoju, przeobrażając oblicze tej branży.

    Więcej

  • Polepszacze - zło konieczne?

    Polepszacze - zło konieczne?

    Kiedy piekarze deklarują, że nie stosują polepszaczy, włącza mi się lampka kontrolna. Przecież historia piekarstwa to dzieje udoskonalania walorów organoleptycznych chleba, czyli stosowania różnego rodzaju substancji polepszających jakość wyrobów – począwszy od dodatku serwatki, ziół, poprzez zaparzaną mąkę, na enzymach kończąc.

    Więcej

  • Pastry + chef = Mistrz Rosa

    Pastry + chef = Mistrz Rosa

    Choleryk? Perfekcjonista? Meloman? Bardziej Pastry czy po prostu Chef? Mistrz! Maciej Rosiński, trener polskiej kadry na mistrzostwa w Luksemburgu, przekonuje, że między kuchnią a cukiernią istnieje tylko cienka granica.

    Więcej

  • Aluminiowe blachy – stosuj z głową!

    Aluminiowe blachy – stosuj z głową!

    Jest wytrzymałe, tanie i wyjątkowo wszechstronne. Dzięki swoim właściwościom aluminium znalazło zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, nie wyłączając branży spożywczej. Kiedy jednak stwierdzono, że jest niebezpieczne dla zdrowia człowieka, aluminiowe wyposażenie zaczęło znikać z domowych i profesjonalnych kuchni.

    Więcej

  • Świętomarciński rogal

    Świętomarciński rogal

    Niewielu dziś pamięta kim jest święty Marcin, którego dzień obchodzimy 11 listopada. Nie zapomnieliśmy jednak o tradycyjnych smakołykach przygotowywanych z okazji jego święta – pieczonej gęsi i prawdziwym symbolu tego dnia – świętomarcińskich rogalach.

    Więcej

  • Piekarnia BIO od podstaw cz. 2 - Ekologiczna mąka

    Piekarnia BIO od podstaw cz. 2 - Ekologiczna mąka

    Popyt na mąkę z ekocertyfikatem rośnie systematycznie, ale pozyskanie podstawowych surowców piekarniczych w Polsce nie stanowi problemu. Zwłaszcza że obecni na rynku gracze wciąż działają na niewielką skalę. Trudności zaczynają się, gdy myślimy o wypieku ze zbóż niszowych lub bezglutenowych.

    Więcej

  • Jakie zastosowanie, takie formy

    Jakie zastosowanie, takie formy

    Kiedy stosowanie aluminiowych form wypiekowych jest bezpieczne, a kiedy należy z nich zdecydowanie zrezygnować? Czy blachy i formy powinny mieć atesty jakościowe, a może wystarczą deklaracje producenta? O czym powinien wiedzieć piekarz, zanim stanie przed wyborem zakupu nowych form i blach?

    Więcej

  • Gluten - zły czy dobry?

    Gluten - zły czy dobry?

    Kto ma racje: biznes czy jelita? Właściciel 100 ha pszenicy czy miliony osób, które nie tolerują glutenu? W samej Polsce blisko 400 tys. ludzi cierpi z powodu celiakii, a jednak gluten nadal jest ignorowany, bagatelizowany. Osoby przechodzące na dietę bezglutenowa są wyśmiewane.

    Więcej

  • Francuskie piekarstwo – czy wciąż dominują piekarnie rzemieślnicze?

    Francuskie piekarstwo – czy wciąż dominują piekarnie rzemieślnicze?

    Piekarstwo rzemieślnicze we Francji ma się dobrze i ciągle się rozwija – takie wrażenie odnosił każdy, kto zwiedzał targi Europain w lutym 2018 r. w Paryżu. Dla mieszkańców tego kraju chleb wciąż pozostaje jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Niezbyt drogi, dostępny w szerokim asortymencie, jadany do każdego posiłku.

    Więcej

  • 5 kroków prowadzących do kontroli pochodzenia

    5 kroków prowadzących do kontroli pochodzenia

    Bakterie w mleku, fipronil w jajkach, elementy plastikowe w mięsie mielonym albo w pieczywie – kiedy dojdzie do wycofywania produktu z obrotu, przedsiębiorstwa powinny dokładnie wiedzieć, do kogo, kiedy i jakie wyroby dostarczyły. W artykule opisujemy 5 kroków, dzięki którym można osiągnąć przejrzystość łańcucha dostaw.

    Więcej