Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Wysokie koszty, droższy produkt

    Wysokie koszty, droższy produkt

    Już w starożytności żądano „chleba i igrzysk!”, a w XVIII w. m.in. w wyniku drastycznego wzrostu cen pieczywa wybuchła rewolucja francuska. Współcześnie w Polsce, chociaż spożycie pieczywa spada, nadal jest ono towarem podstawowym, na który powinno być stać każdego.

    Więcej

  • Chlebodawca. Ten, który daje chleb...

    Chlebodawca. Ten, który daje chleb...

    Co jest w chlebie, że stał się ważną częścią Jego życia? Jak znalazł w sobie pasję do piekarstwa? Jaka jest Jego filozofia chleba i dlaczego tak chętnie dzieli się tą wiedzą i zakwasem Hieronimem? Zapraszamy do rozmowy Anny Kamińskiej z Arkadiuszem Andrzejewskim, znanym Chlebodawcą, o pasji, naturze i zdrowiu.

    Więcej

  • Smaki Bożego Narodzenia – receptury

    Smaki Bożego Narodzenia – receptury

    Święta tuż tuż, a u nas już bogaty zbiór blisko 40 receptur na Boże Narodzenie. Sięgnijcie po inspiracje na świąteczne smaki, sprawdźcie autorskie pomysły cukierników, blogerów, technologów i uczniów.

    Więcej

  • Jak zbudować pozytywny wizerunek firmy?

    Jak zbudować  pozytywny wizerunek firmy?

    Stworzenie spójnego i budzącego pozytyw­ne skojarzenia wizerunku firmy jest jednym z najważniejszych warunków jej powodzenia. Bez określenia celu, misji i sposobu istnienia na rynku trudno podejmować skuteczne działania prowadzące do realizacji założonego planu.

    Więcej

  • Jak ukonstytuować rzemiosło na nowo

    Jak ukonstytuować rzemiosło na nowo

    O pogłębiających się problemach w rozwoju rzemiosła w Polsce, koniecznych zmianach legislacyjnych i edukacyjnych, pomysłach na promocję i konieczności podkreślania niepodważalnych wartości rzemiosła rozmawiamy z Janem Gogolewskim, nowym prezesem Związku Rzemiosła Polskiego.

    Więcej

  • Kolejnych 50 zmian dla biznesu

    Kolejnych 50 zmian dla biznesu

    Przedsiębiorca, któremu kontrahent nie płaci na czas, odzyska zapłacony podatek dochodowy, a dłużnik zapłaci podatek za generowanie długu – m.in. takie rozwiązanie wprowadza kolejna, duża paczka nowelizacji przepisów pod nazwą „50 uproszczeń dla biznesu”.

    Więcej

  • Realne perspektywy rzemiosła piekarskiego

    Realne perspektywy rzemiosła piekarskiego

    Żeby realnie myśleć o przyszłości piekarstwa rzemieślniczego i tradycyjnego pieczywa, należy skupić się na teraźniejszości
    i wypracować wspólne rozwiązania, które pozwolą nam zatrzymać negatywny trend dotykający rzemiosła. Z takiego założenia wyszło SRP RP, które zorganizowało wrześniową debatę dla piekarzy.

    Więcej

  • Klient ma prawo do zwrotu wyrobów cukierniczych zakupionych online?

    Każda firma ma własny styl komunikacji z klientami, jednak są trendy, za którymi muszą podążać wszyscy. W dzisiejszych czasach każdy biznes musi działać online. Nie ominęło to również branży spożywczej. Jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się segmentów rynku e-commerce jest sprzedaż żywności przez internet.

    Więcej

  • System informatyczny w sklepie firmowym

    System informatyczny w sklepie firmowym

    Sprzedaż przez sieć własnych sklepów firmowych to główny kanał dystrybucji wielu piekarni i cukierni w Polsce. Taki model wiąże się jednak z koniecznością zapewnienia łatwego i szybkiego dostępu do bieżących danych dla każdego sklepu.

    Więcej