Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Rzemieślnik tylko z nazwy?

    Rzemieślnik tylko z nazwy?

    Tym razem dotknę tematu delikatnego i niezwykle ważnego, ale traktowanego w branży jako tabu. Kto właściwie może się nazywać rzemieślnikiem i czy jest to prawnie uregulowane?

    Więcej

  • Nieuczciwa konkurencja

    Nieuczciwa konkurencja

    Czy zdarzyło ci się, że właściciel innej firmy podjął wobec ciebie działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, które zagroziło lub naruszyło interes twój lub konsumentów?

    Więcej

  • Edukator i pasjonat

    Edukator i pasjonat

    Piotr Dutko nie jest zawodowym piekarzem, ale kimś, kto połknął piekarniczego bakcyla. Na tyle skutecznie, że nie tylko piecze chleby, ale także uczy tego innych. Jego marzeniem jest, by prowadzenie warsztatów stało się kiedyś zawodem, z którego się utrzyma.

    Więcej

  • FeelGoodMood – trend na dobry humor

    FeelGoodMood – trend na dobry humor

    W dzisiejszych czasach szczególnie ważna jest dbałość o zdrowie psychiczne. Podkreśla się, że powinniśmy korzystać z każdego aspektu życia, który może pozytywnie działać na nasze samopoczucie. Często zapominamy, jak wielki wpływ ma na nie otoczenie, to, co znajduje się wokół.

    Więcej

  • Słodko i kalorycznie, ale zdrowo – chałwa

    Słodko i kalorycznie, ale zdrowo – chałwa

    Jej gęsta, kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne połączenie, które pozwala zaspokoić apetyt na coś słodkiego i sycącego. Dlatego chałwa jest jedną z ulubionych słodkich przekąsek w okresie zimowym. Poznajmy kulisy jej produkcji.

    Więcej

  • Draże – młodsze siostry pralin

    Draże – młodsze siostry pralin

    Owoce i orzechy zamknięte w czekoladowej skorupce, które cudownie chrupią i cieszą oko kolorami. Po wielu latach nieobecności draże znów wracają na salony, by obok pralin i trufli stać się nieodzownym elementem menu.

    Więcej

  • Smakowite nazwy – ale czy dozwolone?

    Smakowite nazwy – ale czy dozwolone?

    Lody prince polo, ciastko snickers, pączek raffaello – etykietowanie produktów z oferty, używając nazw znanych batoników czy cukierków, to powszechna praktyka, bo bardzo skuteczna. Tak określane słodkości cieszą się zawsze ogromną popularnością, ale czy to zgodne z prawem?

    Więcej