Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Naturalne lody... naturalne opakowania

    Naturalne lody... naturalne opakowania

    Naczynia i opakowania ekologiczne znajdują zastosowanie nie tylko w restauracjach, ale także w lodziarniach rzemieślniczych, z racji tego, że bardzo popularne jest podawanie lodów i deserów lodowych na wynos, a klienci zaczyna­ją zwracać szczególną uwagę na to, w czym owe lody są im wydawane.

    Więcej

  • Jak zaoszczędzić na energii elektrycznej?

    Jak zaoszczędzić na energii elektrycznej?

    Istotnym kosztem działalności w zakresie produkcji ciastkarsko-piekarskiej są wydatki na energię, w tym energię elektryczną. Wszystkie działania prowadzące do ich redukcji są godne zainteresowania. Warto zastanowić się choćby nad inwestycją we własną elektrownię, która będzie produkować energię ze źródeł odnawialnych.

    Więcej

  • Inwestycje w OZE w sektorze piekarniczo-cukierniczym

    Inwestycje w OZE w sektorze piekarniczo-cukierniczym

    Zgodnie z założeniami pakietu klimatyczno-energetycznego 3x20 państwa UE powinny stopniowo zwiększać udział energii pozyskiwanej ze źródeł odnawialnych (OZE), tak aby w 2020 r. wyniósł on 20% (dla Polski 15%). To wymusza na polskim rządzie konieczność stworzenia korzystnych warunków inwestowania w odnawialne moce wytwórcze.

    Więcej

  • Obowiązek kontrolowania akryloamidu – wymóg nowych przepisów prawnych

    Obowiązek kontrolowania akryloamidu – wymóg nowych przepisów prawnych

    Pieczywo, ciastka, herbatniki, płatki śniadaniowe – m.in. w tych wyrobach trzeba będzie regularnie sprawdzać zawartość akryloamidu, toksycznego związku, który zwiększa ryzyko wystąpienia raka u wszystkich grup konsumentów. Określono również środki minimalizujące jego obecność w poszczególnych grupach żywności.

    Więcej

  • Tajniki francuskiego mistrza i ciasta francuskiego

    Tajniki francuskiego mistrza i ciasta francuskiego

    Dlaczego to właśnie Francja uznawana jest za kolebkę najlepszego cukiernictwa? Dlaczego żaden deser nie powinien być uznany za idealny i czego potrzeba do tego, by beza i ciasto francuskie zawsze się udały – tajniki francuskiego cukiernictwa zdradza najbardziej znany francuski cukiernik w Polsce Thierry Ayel.

    Więcej

  • Pączek okiem konsumenta

    Pączek okiem konsumenta

    Niewiele jest w Polsce osób, które nie lubią jeść pączków. Według statystyk w tłusty czwartek aż 95 proc. z nas raczy się tym słodkim specjałem. W całym kraju sprzedaje się wtedy aż 100 milionów sztuk, co daje średnio 2,5 pączka na osobę. Tego dnia do niektórych cukierni czy smażalni ustawiają się długie kolejki. Dlaczego?

    Więcej

  • Jakub Piątkowski – czekoladziarz z Krakowa

    Jakub Piątkowski – czekoladziarz z Krakowa

    Co zrobić, by zwykłej tabliczce czekolady nadać niepowtarzalny smak? Dodać najlepszej wanilii? Szczypty chilli? Wystarczy zająć się dokładnie obróbką ziarna – oto dewiza Jakuba Piątkowskiego, który prażenia ziarna uczył się sam. Dziś może poszczycić się prestiżową Chocolate Award przyznaną aż trzem tabliczkom jego produkcji!

    Więcej