Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Co się kryje w czekoladzie? - podręcznik smaku

    Co się kryje w czekoladzie? - podręcznik smaku

    165 stron wiedzy na temat smaku czekolady - książka Renaty Januszewskiej, “Hidden Persuaders in Cocoa and Chocolate” to owoc jej wieloletniej pracy jako sensora smaku. I dowód na to, że smak to wielopoziomowe doznanie.

    Więcej

  • Normalnie się PRACUJE

    Normalnie się PRACUJE

    Osoba z niepełnosprawnością intelektualną to też pracownik. I to dobry. Przekonują o tym pracodawcy, którzy zdecydowali się na zatrudnienie takiej osoby, a także pomysłodawcy akcji #NormalniesiePRACUJE. W czym może sprawdzić się pracownik z niepełnosprawnością?

    Więcej

  • Ciekawy świat kontrastów - lodowe trendy 2018

    Ciekawy świat kontrastów - lodowe trendy 2018

    Przejrzysta etykieta i czarny jak smoła kolor lodów. Naturalność, prostota i płatki złota. Roboty, które gałkują lody, i rzemieślnicza produkcja jak dawniej.Świat lodów pełen jest kontrastów i to chyba czyni go tak ciekawym. I dobrze, bo apetyt konsumentów na ten mrożony smakołyk wciąż rośnie!

    Więcej

  • Mąki niechlebowe w produkcji pieczywa

    Mąki niechlebowe w produkcji pieczywa

    Pieczywo stanowi istotny element naszej codziennej diety, jest ważnym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych, w szczególności błonnika pokarmowego. Z tego powodu istotnym etapem produkcji chleba i przetworów zbożowych jest wybór gatunków i odmian najcenniej­szych pod względem ich zawartości.

    Więcej

  • Piekarza chleb powszedni

    Piekarza chleb powszedni

    4 maja swoje święto obchodzą piekarze. Dzięki nim każdego dnia od wczesnych godzin porannych możemy cieszyć się wyborem świeżego pieczywa. To, że praca piekarza nie jest łatwa wiemy wszyscy, ale na czym dokładnie polega – o tym przeciętny zjadacz chleba nawet nie myśli.

    Więcej

  • Polska Ekologia otwiera piekarstwo na ekologię

    Polska Ekologia otwiera piekarstwo na ekologię

    Klimat wokół żywności ekologicznej w Polsce jest coraz cieplejszy. Przybywa klientów, sklepów ze zdrową żywnością, tylko piekarze niechętnie podejmują temat biochleba. Stowarzyszenie Polska Ekologia na czele z mistrzem piekarstwa i cukiernictwa Czesławem Meusem chce zachęcić branżę do rozszerzenia produkcji.

    Więcej