Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Pączek okiem konsumenta

    Pączek okiem konsumenta

    Niewiele jest w Polsce osób, które nie lubią jeść pączków. Według statystyk w tłusty czwartek aż 95 proc. z nas raczy się tym słodkim specjałem. W całym kraju sprzedaje się wtedy aż 100 milionów sztuk, co daje średnio 2,5 pączka na osobę. Tego dnia do niektórych cukierni czy smażalni ustawiają się długie kolejki. Dlaczego?

    Więcej

  • Jakub Piątkowski – czekoladziarz z Krakowa

    Jakub Piątkowski – czekoladziarz z Krakowa

    Co zrobić, by zwykłej tabliczce czekolady nadać niepowtarzalny smak? Dodać najlepszej wanilii? Szczypty chilli? Wystarczy zająć się dokładnie obróbką ziarna – oto dewiza Jakuba Piątkowskiego, który prażenia ziarna uczył się sam. Dziś może poszczycić się prestiżową Chocolate Award przyznaną aż trzem tabliczkom jego produkcji!

    Więcej

  • Boska moc tworzenia

    Boska moc tworzenia

    Choć mówi, że to zawód jak każdy inny, opowiada o cukiernictwie w taki sposób, że nie sposób się nudzić. A można wręcz pomyśleć, że mówi o pracy artysty. Lub czarodzieja. A wszystko zaczęło się od… niewygodnych butów. Przeczytajcie rozmowę z właścicielem cukierni UMAM o filozofii robienia jedynych w swoim rodzaju ciastek.

    Więcej

  • Zaserwuj kanapkę!

    Zaserwuj kanapkę!

    Kromki chleba w kształcie prostokąta lub przecięte na pół, okrągłe lub podłużne bułki, zwykle posmarowane masłem, z wędliną, serem, warzywami, z dodatkiem elementu dekoracyjnego – tak zazwyczaj wyglądają nasze kanapki.

    Więcej

  • Wysokie koszty, droższy produkt

    Wysokie koszty, droższy produkt

    Już w starożytności żądano „chleba i igrzysk!”, a w XVIII w. m.in. w wyniku drastycznego wzrostu cen pieczywa wybuchła rewolucja francuska. Współcześnie w Polsce, chociaż spożycie pieczywa spada, nadal jest ono towarem podstawowym, na który powinno być stać każdego.

    Więcej

  • Chlebodawca. Ten, który daje chleb...

    Chlebodawca. Ten, który daje chleb...

    Co jest w chlebie, że stał się ważną częścią Jego życia? Jak znalazł w sobie pasję do piekarstwa? Jaka jest Jego filozofia chleba i dlaczego tak chętnie dzieli się tą wiedzą i zakwasem Hieronimem? Zapraszamy do rozmowy Anny Kamińskiej z Arkadiuszem Andrzejewskim, znanym Chlebodawcą, o pasji, naturze i zdrowiu.

    Więcej

  • Smaki Bożego Narodzenia – receptury

    Smaki Bożego Narodzenia – receptury

    Święta tuż tuż, a u nas już bogaty zbiór blisko 40 receptur na Boże Narodzenie. Sięgnijcie po inspiracje na świąteczne smaki, sprawdźcie autorskie pomysły cukierników, blogerów, technologów i uczniów.

    Więcej