Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Mąki niechlebowe w produkcji pieczywa

    Mąki niechlebowe w produkcji pieczywa

    Pieczywo stanowi istotny element naszej codziennej diety, jest ważnym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych, w szczególności błonnika pokarmowego. Z tego powodu istotnym etapem produkcji chleba i przetworów zbożowych jest wybór gatunków i odmian najcenniej­szych pod względem ich zawartości.

    Więcej

  • Piekarza chleb powszedni

    Piekarza chleb powszedni

    4 maja swoje święto obchodzą piekarze. Dzięki nim każdego dnia od wczesnych godzin porannych możemy cieszyć się wyborem świeżego pieczywa. To, że praca piekarza nie jest łatwa wiemy wszyscy, ale na czym dokładnie polega – o tym przeciętny zjadacz chleba nawet nie myśli.

    Więcej

  • Polska Ekologia otwiera piekarstwo na ekologię

    Polska Ekologia otwiera piekarstwo na ekologię

    Klimat wokół żywności ekologicznej w Polsce jest coraz cieplejszy. Przybywa klientów, sklepów ze zdrową żywnością, tylko piekarze niechętnie podejmują temat biochleba. Stowarzyszenie Polska Ekologia na czele z mistrzem piekarstwa i cukiernictwa Czesławem Meusem chce zachęcić branżę do rozszerzenia produkcji.

    Więcej

  • Równowaga żywieniowa kontra marketing XXI wieku

    Równowaga żywieniowa kontra marketing XXI wieku

    Pieczywo od zawsze nadawało pewien rytm polskiej tradycji żywieniowej. Słuchanie wewnętrznych sygnałów organizmu budowało zaufanie do samego siebie. Czy ten rytm jest nadal zachowany w czasach, kiedy trudno się przebić przez trendy kreowane przez chaos medialny?

    Więcej

  • Rubinowa rewolucja

    Rubinowa rewolucja

    Po odkryciu przez Europejczyków ziarna kakaowego, ludzkość jeszcze długo musiała czekać na tabliczkę czekolady. Potem przez lata nie działo się nic szczególnego. Do chwili obecnej! Jesienią 2017 świat powitał czwarty rodzaj czekolady - rubinową. Właśnie trafiła w ręce polskich ambasadorów marki Callebaut. Jak ją przyjęli?

    Więcej

  • Kawiarniana oaza w centrum Wrocławia

    Kawiarniana oaza  w centrum Wrocławia

    Nie jest to typowa kawiarnia, w której można się spotkać na rozmowę i kawę, ale przestrzeń relaksu i oaza spokoju. Pomysłodawczynią projektu jest Magdalena Filcek – architekt wnętrz, pilot balonowy, wizjonerka pełna pasji, która od wielu lat konsekwentnie realizuje swoje pomysły.

    Więcej