Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Jedyne takie pączki w Warszawie

    Jedyne takie pączki w Warszawie

    Ta pracownia to fenomen. Nie znajdziemy tu modnych kolorowych posypek ani rozmaitych nadzień. Tutaj nikt nie myśli o tym, by tradycyjny pączek z marmoladą (smażony na smalcu!) zmienił się nie do poznania. Ba! By cokolwiek się zmieniło w samej recepturze. A mimo to kolejki po pączki z Górczewskiej nie mają końca.

    Więcej

  • Pierwsza w Szczecinie piekarnia drive thru

    Pierwsza w Szczecinie piekarnia drive thru

    W Szczecinie aby kupić pieczywo, nie trzeba już stać w kolejkach. Ba, nie trzeba nawet wychodzić z samochodu. Wystarczy podjechać pod specjalne okienko. Właśnie tak działa nowo otwarty sklep firmy Asprod – pierwsza piekarnia-cukiernia typu drive thru w naszym mieście.

    Więcej

  • Elektromobilność w biznesie – czy to ma sens?

    Elektromobilność w biznesie – czy to ma sens?

    Ustawa o elektromobilności i paliwach alternatywnych przyczyni się do wymiany części floty aut służbowych administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego na pojazdy elektryczne. Będzie to się działo niejako z obowiązku, bo takie wymagania stawia ustawa. Inaczej ma się sprawa w przypadku przedsiębiorców.

    Więcej

  • Chlebowa królowa Polski

    Chlebowa królowa Polski

    Burza bujnych czarnych loków, przenikliwe światełko w oczach, oryginalne zbożowe tatuaże i kultowe kuboty na stopach. O kim mowa? Gdyby pytanie to padło w „Milionerach”, każdy szanujący się zjadacz chleba wiedziałby, że to „Cała w Mące”, czyli Monika Walecka – bezsprzecznie chlebowa królowa Polski.

    Więcej

  • Recepta na zdrowe i szczęśliwe społeczeństwo

    Recepta na zdrowe i szczęśliwe społeczeństwo

    Żaneta Geltz już wie, jaki jest związek między jedzeniem, dbałością o środowisko naturalne a zdrowiem człowieka, bo sama tego doświadczyła. Wyprowadziła własnego syna z 26 alergii (!), wyleczyła siebie i zyskała nie tylko świetną sylwetkę, ale też radość życia.

    Więcej

  • IBA z różnych perspektyw

    IBA z różnych perspektyw

    IBA to najważniejsze wydarzenie targowe dla branży piekarsko cukierniczej, organizowane co trzy lata. Kumuluje wszystko to, czym żyje branża na świecie: innowacjami wybiega w przyszłość, udowadnia, że każde dobre rozwiązanie można udoskonalić i niezmiennie wyznacza kierunki rozwoju, przeobrażając oblicze tej branży.

    Więcej

  • Polepszacze - zło konieczne?

    Polepszacze - zło konieczne?

    Kiedy piekarze deklarują, że nie stosują polepszaczy, włącza mi się lampka kontrolna. Przecież historia piekarstwa to dzieje udoskonalania walorów organoleptycznych chleba, czyli stosowania różnego rodzaju substancji polepszających jakość wyrobów – począwszy od dodatku serwatki, ziół, poprzez zaparzaną mąkę, na enzymach kończąc.

    Więcej