Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • System potwierdzania kwalifikacji zawodowych

    System potwierdzania kwalifikacji zawodowych

    Pilotażowy projekt potwierdzania kwalifikacji zawodowych ma na celu wypracowanie nowej formy potwierdzenia kwalifikacji zawodowych. Beneficjentami programu są pracownicy i osoby bezrobotne posiadający kwalifikacje zawodowe zdobyte w sposób pozaformalny i nieformalny.

    Więcej

  • Silna branża mówi jednym głosem

    Silna branża mówi jednym głosem

    Kiedy w 1990 r. rodziło się Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, walczył o to, żeby była to silna i reprezentatywna organizacja branżowa nie tylko w kraju, ale też na arenie międzynarodowej. Złośliwi podkreślą słowo „była”. Jak przyznaje Andrzej Szydłowski, honorowy prezes SRP RP, szeregi Stowarzyszenia wykruszyły się,

    Więcej

  • Jakość sensoryczna żywności

    Jakość sensoryczna żywności

    Czym się kieruje konsument przy wyborze żywności? Najczęściej świeżością i smakowitością. Jeżeli w przypadku świeżości mało kto będzie miał wątpliwości, co to oznacza, to przy smakowitości sprawa zaczyna się komplikować. Na smakowitość składają się tysiące, a nawet miliony różnorodnych wrażeń zapachowych i smakowych.

    Więcej

  • Dyskusja wywołana refleksjami nauczyciela

    Co może zwojować nauczyciel zawodu w niedoinwestowanej szkole, zwłaszcza w szkole specjalnej, żeby przekazywać wiedzę praktyczną i przy okazji pasję? Czy lepiej chodzić po prośbie po zakładach produkcyjnych, czy zmienić się w przedsiębiorcę, który wychodzi z konkretną ofertą handlową do firm?

    Więcej

  • Wiersze chlebem pachnące

    Wiersze chlebem pachnące

    Piekarz, który pisze wiersze, to rzadki przypadek. Piekarz, który pisze i wiersze, i dramaty, to już szczególnie rzadki przypadek. Z pewnością większość Czytelników domyśla się, że chodzi o Piotra Goszczyckiego. Zapraszamy do nietypowej antologii wierszy, w którym chleb jest najważniejszy.

    Więcej

  • Refleksje nauczyciela zawodu

    Refleksje nauczyciela zawodu

    Pracuję w szkole specjalnej, więc moje działania to nie tylko wykształcenie odpowiednich umiejętności (...), to przede wszystkim „uruchomienie” tych pokładów, które drzemią w każdym z uczniów, by wykonywany zawód przynosił zadowolenie bez względu na finanse - pisze nauczycielka zawodu, specjalnie dla MB.

    Więcej

  • Walka o... złoto? IBA 2012

    Walka o... złoto? IBA 2012

    16-18 września na terenach wystawowych Messe München odbędą się Światowe Targi Piekarstwa i Cukiernictwa. To największa i najważniejsza tego typu impreza w świecie. W czasie IBA 2012 w Monachium odbędą się Mistrzostwa Świata Duetów Piekarskich, podczas których nie zabraknie Polaków.

    Więcej

  • STOP sadzy!

    STOP sadzy!

    Piekarze przyznają, że modernizacja pieców ceramicznych RRK rozwiązuje problem wydzielania się sadzy, a co najważniejsze – podnosi jakość wypiekanych produktów. Czy można równocześnie działać ekologicznie, oszczędnie i bezpiecznie?

    Więcej