Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Panierka czy bułka tarta?

    Paniery z dodatkami smakowymi w postaci papryki są opodatkowane niższą stawką VAT, tak samo jak czysta bułka tarta. Naczelny Sąd Administracyjny nie zgodził się z organami podatkowymi, że produkt typu panier ma być opodatkowany podstawową 22-proc. Stawką VAT (obecnie 23-proc.)

    Więcej

  • Stres kontra wymarzony urlop

    Stres kontra wymarzony urlop

    "Muszę odpocząć. Za wszelką cenę. To moja ostatnia szansa!" - pamiętasz ten dramatyczny monolog Adasia Miauczyńskiego z "Dnia świra"? Niestety, upragniony wypoczynek nad Bałtykiem okazał się pasmem horrorów. Najpierw hałaśliwe współtowarzyszki podróży, potem kłócąca się para, natarczywa mewa, szczekający pies...

    Więcej

  • Personalizacja – fanaberia czy konieczność?

    Personalizacja – fanaberia czy konieczność?

    Producenci przemysłowi w formie sieci kawiarnianych coraz silniej wkraczają w rewiry przypisane dotychczas mniejszym, rodzinnym firmom. To, co pozostaje tym drugim to wysoka i niepowtarzalna jakość produktów oraz… spersonalizowane opakowania.

    Więcej

  • Spustoszenie w uprawach pszenicy ozimej

    Największe straty w uprawach pszenicy ozimej i rzepaku odnotowano w Wielkopolsce, w województwach kujawsko-pomorskim, łódzkim, mazowieckim i częściowo w lubelskim. Łódzkie i kujawsko-pomorskie chcą wprowadzenia stanu klęski żywiołowej.

    Więcej

  • Systemy chłodnicze w BACKFORUM w Hanowerze

    Systemy chłodnicze w BACKFORUM w Hanowerze

    18-19 kwietnia 2012 r. odbyło się seminarium szkoleniowe z zakresu technologii chłodniczych wykorzystywanych w piekarnictwie. Organizatorem spotkania piekarzy i technologów z całej Polski była krakowska firma GETH wraz ze znaną na świecie niemiecką marką pieców i urządzeń chłodniczych MIWE.

    Więcej

  • Wzrost VAT na kawę i lody?

    "Dziennik Gazeta Prawna" pisze o rządowych planach podniesienia podatków, w planach między innymi podniesienie VAT-u z 5 do 8% przy sprzedaży kawy, lodów i gotowych posiłków.

    Więcej

  • Lenari – subtelna elegancja

    Lenari – subtelna elegancja

    Lenari to propozycja zupełnie innego konceptu ekspozycji i sprzedaży ciast, pralinek i lodów. Sprawdźmy, czy jest to propozycja dla tych, którzy cenią subtelną elegancję we wnętrzach handlowych.

    Więcej

  • Nowe logo ekologicznej żywności

    Nowe logo ekologicznej żywności

    Od kilku lat na naszym rynku pojawia się coraz więcej tzw. żywności ekologicznej. Sama nazwa nie świadczy o tym, że taki produkt spełnia unijne wymogi. Jak więc upewnić się, co do pochodzenia kupowanej przez nas żywności?

    Więcej