Drożdże to życie!
Tak jak wilki zostały udomowione i stały się psami, a pszenica rośliną uprawną wraz z rozprzestrzenianiem się rolnictwa, tak drożdże piekarskie zostały udomowione od swoich dzikich pierwotnych form.
Tak jak wilki zostały udomowione i stały się psami, a pszenica rośliną uprawną wraz z rozprzestrzenianiem się rolnictwa, tak drożdże piekarskie zostały udomowione od swoich dzikich pierwotnych form.
Tym razem dotknę tematu delikatnego i niezwykle ważnego, ale traktowanego w branży jako tabu. Kto właściwie może się nazywać rzemieślnikiem i czy jest to prawnie uregulowane?
Z roku na rok rośnie świadomość na temat pilnej potrzeby ochrony środowiska i konieczności walki ze zmianami klimatu. Coraz więcej firm podejmuje aktywne działania w tym kierunku. Znani producenci słodyczy, podnoszą poprzeczkę dla całej branży, kierując się wartościami zrównoważonego rozwoju i społecznej odpowiedzialności.
Ceny kakao i cukru osiągnęły bezprecedensowy poziom, co stanowi wyzwanie zarówno dla producentów czekolady, jak i konsumentów. Ponieważ ceny kakao osiągnęły rekordowy poziom z powodu problemów z dostawami w Afryce Zachodniej i deficytów cukru pogłębionych przez niesprzyjające warunki pogodowe, koszty produkcji czekolady rosną.
Warszawa, 16-18 kwietnia – Targi WorldFood Poland, kluczowe wydarzenie dla sektora spożywczego w Europie Środkowo-Wschodniej, zapraszają na kolejną edycję, która odbędzie się w EXPO XXI w Warszawie. Jako miejsce spotkań dla biznesu i wymiany wiedzy,
Przed Światowym Dniem Czekolady (12 kwietnia) PAP podał za „USA Today”, że od początku bieżącego roku cena tego surowca wzrosła o 130% (r/r o ponad 300%). A jak wiadomo, rynek czekolady ma swój początek na plantacji kakaowca. Przekaz z giełdy kakao jest krótki – tak źle nie było od 60 lat!
Twierdzi Jack Trout, słynny amerykański spec od marketingu. Jego hasło sprzed kilku dekad wciąż nie traci na znaczeniu. Wręcz przeciwnie. Potrzeba bycia innym niż konkurencja jeszcze nigdy nie była tak duża. Pewna piekarnia w San Francisco wie o tym doskonale.
Lublin, 8-22 kwietnia 2024
Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej ogłosiło w środę nabór wniosków na dotacje dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej (HoReCa) oraz turystycznej i kulturalnej w ramach Krajowego Planu Odbudowy. W ramach tego naboru do rozdysponowania jest 1,2 mld zł.
Pasja oraz odpowiednie zaangażowanie może przerodzić się w pracę marzeń. Tylko, gdy pasja staje się pracą nieraz zaczyna stawać się udręką. Ciągły stres, nadgodziny, brak czasu wolnego - to zmora wielu cukierników i piekarzy. Jak ustrzec się przed wypaleniem zawodowym? Na pytania odpowiada psycholożka SWPS, Magdalena Marszałek.