Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Drożdże to życie!

    Drożdże to życie!

    Tak jak wilki zostały udomowione i stały się psami, a pszenica rośliną uprawną wraz z rozprzestrzenianiem się rolnictwa, tak drożdże piekarskie zostały udomowione od swoich dzikich pierwotnych form.

    Więcej

  • Rzemieślnik tylko z nazwy?

    Rzemieślnik tylko z nazwy?

    Tym razem dotknę tematu delikatnego i niezwykle ważnego, ale traktowanego w branży jako tabu. Kto właściwie może się nazywać rzemieślnikiem i czy jest to prawnie uregulowane?

    Więcej

  • Ceny kakao i cukru rosną. Czy to oznacza koniec ery taniej czekolady?

    Ceny kakao i cukru rosną. Czy to oznacza koniec ery taniej czekolady?

    Ceny kakao i cukru osiągnęły bezprecedensowy poziom, co stanowi wyzwanie zarówno dla producentów czekolady, jak i konsumentów. Ponieważ ceny kakao osiągnęły rekordowy poziom z powodu problemów z dostawami w Afryce Zachodniej i deficytów cukru pogłębionych przez niesprzyjające warunki pogodowe, koszty produkcji czekolady rosną.

    Więcej

  • Manufaktura Doti oblewa wszystko

    Manufaktura Doti oblewa wszystko

    Przed Światowym Dniem Czekolady (12 kwietnia) PAP podał za „USA Today”, że od początku bieżącego roku cena tego surowca wzrosła o 130% (r/r o ponad 300%). A jak wiadomo, rynek czekolady ma swój początek na plantacji kakaowca. Przekaz z giełdy kakao jest krótki – tak źle nie było od 60 lat!

    Więcej

  • Wyróżnij się!

    Wyróżnij się!

    Twierdzi Jack Trout, słynny amerykański spec od marketingu. Jego hasło sprzed kilku dekad wciąż nie traci na znaczeniu. Wręcz przeciwnie. Potrzeba bycia innym niż konkurencja jeszcze nigdy nie była tak duża. Pewna piekarnia w San Francisco wie o tym doskonale.

    Więcej

  • KPO dla branży HoReCa; do podziału 1,2 mld zł

    KPO dla branży HoReCa; do podziału 1,2 mld zł

    Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej ogłosiło w środę nabór wniosków na dotacje dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej (HoReCa) oraz turystycznej i kulturalnej w ramach Krajowego Planu Odbudowy. W ramach tego naboru do rozdysponowania jest 1,2 mld zł.

    Więcej

  • Wypalony piekarz to spalony chleb

    Wypalony piekarz to spalony chleb

    Pasja oraz odpowiednie zaangażowanie może przerodzić się w pracę marzeń. Tylko, gdy pasja staje się pracą nieraz zaczyna stawać się udręką. Ciągły stres, nadgodziny, brak czasu wolnego - to zmora wielu cukierników i piekarzy. Jak ustrzec się przed wypaleniem zawodowym? Na pytania odpowiada psycholożka SWPS, Magdalena Marszałek.

    Więcej