Zasady współpracy z sieciami detalicznymi - konferencja PFPŻ
8 listopada w Hotelu Marriott w Warszawie odbędzie się konferencja: "Zasady współpracy z sieciami detalicznymi – umowy, reguły prawa konkurencji".
8 listopada w Hotelu Marriott w Warszawie odbędzie się konferencja: "Zasady współpracy z sieciami detalicznymi – umowy, reguły prawa konkurencji".
Na targach Polagra-Tech po raz pierwszy firma GETH zaprezentowała szerszej polskiej publiczność urządzenia, które już zawojowały branżę w Europie Zachodniej. Numer 1 to innowacyjna myjka komorowa Guggenberger, numer 2 – urządzenie do produkcji kwasu pszennego TradiLevain.
16 października ruszyła 2. edycja akcji alleRogal, która umożliwia zakup rogali świętomarcińskim na platformie handlowej Allegro. AlleRogal to tylko jeden z elementów akcji promocyjnej Urzędu Miasta Poznania oraz poznańskiego Cechu Cukierników i Piekarzy, zakrojonej na szeroką skalę.
Z ankiet przeprowadzonych wśród pracowników mających bezpośredni kontakt z żywnością wynika, że mycie rąk nie jest naszym codziennym nawykiem. 39% osób nie myje rąk po skorzystaniu z toalety, 53% nie myje rąk przed przystąpieniem do pracy związanej z przygotowywaniem czy produkcją żywności (!).
Złoty Medal MTP oraz Acanthus Aureus to prestiżowe nagrody, o które zawsze warto powalczyć. Wśród nagrodzonych są dobrze nam znane firmy. Wszystkim serdecznie gratulujemy, a Czytelników zachęcamy do zapoznania się z listą nagrodzonych.
Tegoroczna Polagra-Tech zaskoczyła nie tylko październikowym terminem i nową formułą promowania nagrodzonych produktów. Była przede wszystkim miłym zaskoczeniem dla samych wystawców, miłym pod względem biznesowym.
Większość firm żali się na spadek obrotów, a z roku na rok regularnie rośnie liczba likwidowanych piekarni. Trudno się temu dziwić, patrząc na obecną sytuację marketingu w polskich piekarniach i cukierniach.
16 października br. obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji publikujemy artykuł o chlebach świata, choć mamy świadomość, że na ten temat można by tomy napisać. W końcu chleb to nie tylko podstawowy składnik naszego pożywienia, ale też żywa historia.
7-11 października podczas targów Polagra-Tech w pawilonie 9 działała specjalna Strefa Pizzy. To stąd codziennie rozchodziły się zapachy świeżo pieczonej pizzy, pasztecików, snacków. I każdego dnia Strefa Pizzy przeżywała oblężenie osób, które szukały pomysłów na biznes czy inspiracji na nowe produkty w ofercie m.in. piekarni.
Już 10 lat funkcjonują zaostrzone unijne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a mimo to instytucjonalny nadzór bezpieczeństwa żywności pozostawia wiele do życzenia. Jaki jest sens funkcjonowania tych wszystkich służb prewencyjnych, skoro na trop kolejnych afer częściej wpadają media niż powołane urzędy?