Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Czystość w twoich rękach

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Z ankiet przeprowadzonych wśród pracowników mających bezpośredni kontakt z żywnością wynika, że mycie rąk nie jest naszym codziennym nawykiem. 39% osób nie myje rąk po skorzystaniu z toalety, 53% nie myje rąk przed przystąpieniem do pracy związanej z przygotowywaniem czy produkcją żywności (!).

     
 

Artykuł pochodzi z wrześniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Jak wynika z badań, aż 60% mężczyzn i 40% kobiet nie myje rąk po wyjściu z toalety. Opracowany raport pt. „Higiena rąk i otoczenia Polaków” jasno wskazuje, że wiedza na temat zasad higieny nie zawsze idzie w parze z jej przestrzeganiem.
A szkoda, bo ta prozaiczna czynność jest najprostszym i najbardziej skutecznym sposobem zapobiegania wielu groźnym chorobom. Należy pamiętać, że mycie rąk mydłem to prosty nawyk, który może uratować zdrowie i życie wielu ludzi.

Trudna sztuka?

Sztuka skutecznego mycia rąk wbrew pozorom nie jest taka prosta. Choć wydaje się nam, że te czynności opanowaliśmy do perfekcji, to nasze ręce po myciu niekoniecznie są czyste, mimo że tak wyglądają i były myte. Typowe, niezbyt dokładne mycie rąk oczyszcza tylko 1/3 powierzchni dłoni. Dodatkowo możemy pobrudzić ręce, zanim dojdzie do bezpośredniego kontaktu z żywnością, np. gdy zakręcamy kran świeżo umytymi rękami lub dotykamy klamek, kosza na papier lub powtórnie pobrudzimy ręce, susząc je automatyczną suszarką, nawiewającą brudne powietrze, lub wycierając w materiałowy ręcznik, używany przez wszystkich i niezbyt często zmieniany.

Aby ponownie nie zanieczyścić rąk po myciu, należy zamykać kran papierowym ręcznikiem lub łokciem. Oczywiście optymalnym rozwiązaniem byłoby stosowanie automatycznego bezdotykowego dozownika mydła oraz kranu. Kosze na śmieci, przeznaczone na papierowe ręczniki, powinny być otwierane nogą. Dozowniki na mydło, jeśli nie mają wkładów wymiennych, powinno się każdorazowo myć i dezynfekować przy wymianie mydła tak, by w mydle nie namnożyły się bakterie.

Dobra praktyka higieniczna 

Ręce należy myć mydłem przeznaczonym dla zakładów przetwórstwa spożywczego, a następnie je dezynfekować, jeśli zachodzi taka konieczność. Producenci mydła i środków dezynfekcyjnych dla dłoni powinni udostępnić nam odpowiednią dokumentację dotyczącą tych środków, mówiącą również o ich skuteczności, np. że środek jest skuteczny w stosunku do różnych grup drobnoustrojów.

Należy pamiętać, że dłonie wymagają szczególnej troski, gdyż stykają się bezpośrednio lub pośrednio z produkowaną żywnością. Każdy pracownik zatrudniony przy produkcji lub obrocie żywności powinien mieć czyste dłonie i przedramiona bez skaleczeń, zadrapań, ropniaków. Drobne skaleczenia należy zabezpieczyć plastrem z opatrunkiem wodoodpornym i najlepiej w tym przypadku nałożyć na dłonie jednorazowe rękawiczki. Nie powinno się nosić na rękach biżuterii oraz mieć pomalowanych paznokci czy tipsów.    

Mistrz Branży poleca szkolenia HACCP/GHP/GMP na platformie www.haccponline.pl

autor: Joanna Terelak-Subramanian