Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nowości firmy GETH – prosto z targów Polagra-Tech

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Na targach Polagra-Tech po raz pierwszy firma GETH zaprezentowała szerszej polskiej publiczność urządzenia, które już zawojowały branżę w Europie Zachodniej. Numer 1 to innowacyjna myjka komorowa Guggenberger, numer 2 – urządzenie do produkcji kwasu pszennego TradiLevain.

Komorowe myjki firmy Guggenberger

Stacjonarna myjka Guggenberger jest przeciwwagą dla taśmowych zmywarek, które są zazwyczaj energochłonne i zajmują dużo miejsca. Na niewielkiej powierzchni, zaledwie 1,8 x 2,2 m2, można umyć każdy rodzaj osprzętu, kosze, pojemniki, foremki, palety, blachy na ciasto i wózki z pieców obrotowych. Warto dodać, że myjka jest superwydajna – radzi sobie z uciążliwymi zabrudzeniami, które potrafią oszpecić niejeden osprzęt.

Cechą szczególną urządzenia jest cykl wirowania, który następuje po cyklu mycia, usuwając w sposób mechaniczny pozostałą brudną wodę z osprzętu. W związku z tym w ostatecznym cyklu płukania zużycie wody, w porównaniu z innymi myjkami, jest znikoma. Na jeden pełny cykl średnie zużycie wody wynosi 18 l. Tak oszczędny cykl mycia przy tak dużej pojemności myjki jest możliwy tylko dzięki innowacyjnemu rozwiązaniu: odwirowania brudnej wody z dużą prędkością obrotów przed cyklem płukania. Siła odśrodkowa skutecznie usuwa brudną wodę, zwłaszcza z newralgicznych miejsc jak pręty koszy. Dlatego w cyklu płukania zużywa się znacznie mniej czystej wody. Mniejszy udział czystej wody w płukaniu oraz brak konieczności jej podgrzewania pozwolą realnie zaoszczędzić na rachunkach na wodzie i energii.

Urządzenie do produkcji kwasu pszennego TradiLevain

Produkcja ciast z udziałem kwasu pszennego, powstałego według metody francuskiego piekarza Zunica, umożliwia jednofazowe prowadzenie ciast z zachowaniem walorów ciast prowadzonych metodą wielofazową. Naturalny zakwas pszenny w odróżnieniu od żytniego ma łagodniejszy zapach i smak, stąd wykorzystywany jest nie tylko w piekarnictwie, ale też do produkcji drożdżówek i pączków. Trwałość pieczywa z zastosowaniem naturalnego kwasu pszennego jest większa, stąd możliwość eliminacji konserwantów. Samo urządzenie zajmuje zaledwie 1 m2. Pełny proces dojrzewania i konserwacji zakwasu trwa 12 h.  Wdrożenie oraz zaczątek odnawialnego kwasu – otrzymywane jest w cenie urządzenia.