Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • MAMZ z przedszkolakami

    MAMZ z przedszkolakami

    18 października odbędą się warsztaty cukiernicze "Przedszkolaki na start!" w nowej pracowni MAMZ-u w Jastrzębiu Zdroju, w których udział wezmą oczywiście przedszkolaki. Warsztaty poprowadzi niezawodny Tomasz Kaszuba, mistrz świata w piekarnictwie, zdobywca Pucharu Lesaffre w 2008 r.

    Więcej

  • MAMZ w nowej zmodernizowanej pracowni

    MAMZ w nowej zmodernizowanej pracowni

    Od 10 października w Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu Zdroju działa nowa pracownia szkoleniowa Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Pracownia MAMZ-u ma nie tylko nowe lokum. Dzięki firmie Savpol pracownia zyskała profesjonalne wyposażenie na potrzeby szkoleń młodych cukierników i piekarzy.

    Więcej

  • Słodki kociak - tutorial

    Słodki kociak - tutorial

    Kiedy ma się kota na punkcie tortów i szczególnego fioła na punkcie kotów, można przygotować koci tort. Jak stworzyć to słodkie niesforne maleństwo, opowiem poniżej.

    Więcej

  • Autorskie pogrywanie z klientem

    Autorskie pogrywanie z klientem

    Zebrało mi się na kilka cierpkich słów pod adresem polskich muzyków, a to wszystko po tym, jak zobaczyłem występ formacji Pectus . Dotarło do mnie, że muzyka autorska, pisana na zamówienie, wolna od opłat dla organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, wcale nie musi być produktem jakości z dyskontu.

    Więcej

  • Człowiek sukcesu* - piekarz z własnymi sklepami

    Człowiek sukcesu* - piekarz z własnymi sklepami

    – Pomysł na wybudowanie hali pojawił się już w 2004 r. Ale odczekałem, chcąc przekonać się, jak rozwija się rynek naszych sklepów – wspomina Robert Marczak, właściciel Piekarni ROBSON. Jak czas pokazał, sieć sklepów rozwinęła się dobrze, więc inwestycje w nową halę produkcyjną okazały się konieczne.

    Więcej

  • Raport o szarej strefie

    Raport o szarej strefie

    Szara strefa to zjawisko złożone, trudne i wstydliwe. To, o czym mówi się kuluarowo lub co wychodzi na jaw przy okazji afer spożywczych, to jedynie wierzchołek góry lodowej. Jak zatem działa szara strefa w branży piekarskiej, gdzie jej udział jest największy, a gdzie marginalny, przedstawię w poniższym opracowaniu.

    Więcej

  • Egzaminy czeladnicze i mistrzowskie

    Egzaminy czeladnicze i mistrzowskie

    Chciałbyś zdać egzamin czeladniczy lub mistrzowski w zawodach piekarz i cukiernik za rozsądne pieniądze? Czujesz, że potrzebujesz szkolenia przed egzaminami? Warszawska Izba Rzemieślnicza organizuje takie szkolenia i egzaminy na terenie całego kraju.

    Więcej

  • Unifine przemianowane

    Unifine przemianowane

    Nazwa „Unifine Food and Bake Ingredients” znika bezpowrotnie z branży cukierniczej. Od września 2012 r. jeden z wiodących europejskich producentów komponentów dla cukiernictwa zmienił nazwę na Dawn Foods Poland. Zmiana ta jest wynikiem nabycia 100% udziałów w grupie Unifine przez firmę Dawn Foods z USA.

    Więcej