Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Walka o... złoto? IBA 2012

    Walka o... złoto? IBA 2012

    16-18 września na terenach wystawowych Messe München odbędą się Światowe Targi Piekarstwa i Cukiernictwa. To największa i najważniejsza tego typu impreza w świecie. W czasie IBA 2012 w Monachium odbędą się Mistrzostwa Świata Duetów Piekarskich, podczas których nie zabraknie Polaków.

    Więcej

  • STOP sadzy!

    STOP sadzy!

    Piekarze przyznają, że modernizacja pieców ceramicznych RRK rozwiązuje problem wydzielania się sadzy, a co najważniejsze – podnosi jakość wypiekanych produktów. Czy można równocześnie działać ekologicznie, oszczędnie i bezpiecznie?

    Więcej

  • Edupunk - edukacja otwarta. Zapraszamy do komentowania

    Edupunk - edukacja otwarta. Zapraszamy do komentowania

    Edupunk – termin brzmi groźnie i kojarzy się z anarchistami i członkami subkultur odzianymi w czarne skóry z ćwiekami. Nic bardziej błędnego! Mamy bowiem do czynienia z narodzinami nowego, postępowego podejścia do zdobywania wiedzy i otwartej edukacji.

    Więcej

  • Obniżenie stóp procentowych jeszcze w tym roku

    Rada Polityki Pieniężnej zastanawia się nad możliwością obniżenia stóp procentowych. – Jeżeli nie we wrześniu, to w kolejnych miesiącach, ale wydaje się, że w tym roku obniżka byłaby nieodzowna – twierdzi prof. Elżbieta Chojna-Duch, członek RPP

    Więcej

  • Mikrobiologia pod stałą kontrolą

    Mikrobiologia pod stałą kontrolą

    Obróbka termiczna oraz niska aktywność wody skutecznie ograniczają rozwój niekorzystnej mikroflory w produktach piekarskich czy cukierniczych. Wystarczy jednak niska higiena produkcji (np. brudne powierzchnie produkcyjne i narzędzia), niska jakość surowców, niewłaściwe przechowywanie, by produkty te stały się źródłem problemów.

    Więcej

  • Raport o franczyzie w gastronomii 2012

    Raport o franczyzie w gastronomii 2012

    Gastronomia wciąż pozostaje jedną z najbardziej interesujących dla franczyzobiorców branż. Pomimo że dotknął ją kryzys, że nie brakuje sieci, które w ostatnim czasie miały na swoim koncie nie tylko nowe otwarcia, ale też liczne zamknięcia, to liczba lokali działających na licencji nieustannie rośnie.

    Więcej

  • Menu bez glutenu

    Menu bez glutenu

    Rośnie zapotrzebowanie na restauracje, kawiarnie oraz piekarnie przyjazne osobom na diecie bezglutenowej. W tym celu Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej prowadzi ogólnopolski program informacyjno-edukacyjny MENU BEZ GLUTENU.

    Więcej