Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • alleRogal w akcji

    alleRogal w akcji

    16 października ruszyła 2. edycja akcji alleRogal, która umożliwia zakup rogali świętomarcińskim na platformie handlowej Allegro. AlleRogal to tylko jeden z elementów akcji promocyjnej Urzędu Miasta Poznania oraz poznańskiego Cechu Cukierników i Piekarzy, zakrojonej na szeroką skalę.

    Więcej

  • Czystość w twoich rękach

    Czystość w twoich rękach

    Z ankiet przeprowadzonych wśród pracowników mających bezpośredni kontakt z żywnością wynika, że mycie rąk nie jest naszym codziennym nawykiem. 39% osób nie myje rąk po skorzystaniu z toalety, 53% nie myje rąk przed przystąpieniem do pracy związanej z przygotowywaniem czy produkcją żywności (!).

    Więcej

  • Polagra-Tech 2012 za nami - Relacja

    Polagra-Tech 2012 za nami - Relacja

    Tegoroczna Polagra-Tech zaskoczyła nie tylko październikowym terminem i nową formułą promowania nagrodzonych produktów. Była przede wszystkim miłym zaskoczeniem dla samych wystawców, miłym pod względem biznesowym.

    Więcej

  • Marketing po polsku

    Marketing po polsku

    Większość firm żali się na spadek obrotów, a z roku na rok regularnie rośnie liczba likwidowanych piekarni. Trudno się temu dziwić, patrząc na obecną sytuację marketingu w polskich piekarniach i cukierniach.

    Więcej

  • Światowy Dzień Chleba - pieczywo z różnych stron świata

    Światowy Dzień Chleba - pieczywo z różnych stron świata

    16 października br. obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji publikujemy artykuł o chlebach świata, choć mamy świadomość, że na ten temat można by tomy napisać. W końcu chleb to nie tylko podstawowy składnik naszego pożywienia, ale też żywa historia.

    Więcej

  • Pizza na Polagrze w mistrzowskim wykonaniu - Relacja

    Pizza na Polagrze w mistrzowskim wykonaniu - Relacja

    7-11 października podczas targów Polagra-Tech w pawilonie 9 działała specjalna Strefa Pizzy. To stąd codziennie rozchodziły się zapachy świeżo pieczonej pizzy, pasztecików, snacków. I każdego dnia Strefa Pizzy przeżywała oblężenie osób, które szukały pomysłów na biznes czy inspiracji na nowe produkty w ofercie m.in. piekarni.

    Więcej

  • Inspekcje malejącego zaufania społecznego

    Inspekcje malejącego zaufania społecznego

    Już 10 lat funkcjonują zaostrzone unijne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a mimo to instytucjonalny nadzór bezpieczeństwa żywności pozostawia wiele do życzenia. Jaki jest sens funkcjonowania tych wszystkich służb prewencyjnych, skoro na trop kolejnych afer częściej wpadają media niż powołane urzędy?

    Więcej

  • MAMZ z przedszkolakami

    MAMZ z przedszkolakami

    18 października odbędą się warsztaty cukiernicze "Przedszkolaki na start!" w nowej pracowni MAMZ-u w Jastrzębiu Zdroju, w których udział wezmą oczywiście przedszkolaki. Warsztaty poprowadzi niezawodny Tomasz Kaszuba, mistrz świata w piekarnictwie, zdobywca Pucharu Lesaffre w 2008 r.

    Więcej

  • MAMZ w nowej zmodernizowanej pracowni

    MAMZ w nowej zmodernizowanej pracowni

    Od 10 października w Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu Zdroju działa nowa pracownia szkoleniowa Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Pracownia MAMZ-u ma nie tylko nowe lokum. Dzięki firmie Savpol pracownia zyskała profesjonalne wyposażenie na potrzeby szkoleń młodych cukierników i piekarzy.

    Więcej