Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Polskie truskawki – obalamy największe mity

    Polskie truskawki – obalamy największe mity

    Truskawki są tańsze niż w ubiegłym roku. Krajowe truskawki mamy od kwietnia do października. Można je odróżnić od importowanych, szypułka prawdę powie! – ta świeżych owoców jest soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Co jeszcze warto wiedzieć o jednym z ulubionych owoców Polaków?

    Więcej

  • Mniej cukru, ten sam smak

    Mniej cukru, ten sam smak

    Zjeść ciastko i mieć… zgrabną figurę. Zdrowe zęby. Sprawnie działający układ trawienny i silną odporność. Oto wymagania, przed którymi stawia branżę współczesny konsument. Okazuje się, że te oczekiwania są możliwe do spełnienia. Dołącz do programu PrzyjazneNIE-cukiernie i przekonaj się sam.

    Więcej

  • Owocowo, kwieciście i słodko - nowe wydanie Mistrza Branży

    Owocowo, kwieciście i słodko - nowe wydanie Mistrza Branży

    Na jakie superowoce czekają Polacy tego lata? Jak obniżyć poziom cukru w produktach cukierniczych? Gdzie w Polsce serwuje się autentyczne japońskie słodkości? Jakie skarby znajdziemy w ogródku? I dlaczego emocje są w ciastkach równie ważne jak cukier, tłuszcz czy mąka? Zapraszamy do lektury nowego wydania!

    Więcej

  • Ratujmy papugi - czekolada z misją

    Ratujmy papugi - czekolada z misją

    Niemiecka firma Meybol Cacao, produkująca wysokogatunkową czekoladę z ziaren importowanych z Peru, postanowiła zaangażować się w ochronę papug i lasów tropikalnych.

    Więcej

  • Olej palmowy idzie w odstawkę

    Olej palmowy idzie w odstawkę

    Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze i Uniwersytetu Malajskiego w Malezji znaleźli zdrowszą i bardziej ekologiczną alternatywę dla najpopularniejszego i równie niezdrowego oleju na świecie.

    Więcej

  • Francuskie cukiernictwo w formie e-booka

    Francuskie cukiernictwo w formie e-booka

    Nie tylko croissanty i makaroniki - polscy konsumenci coraz bardziej kochają ciastka rodem z francuskiej cukierni, a e-book Aleksandry Mączkowskiej tą miłość tylko wzmocni i może staćsię inspriacją dla niejednego cukiernika!

    Więcej

  • Bohaterem każdej biesiady jest tort nie od parady

    Bohaterem każdej biesiady jest tort nie od parady

    Czas wiosenny obfituje w świąteczne obchody oraz inne celebracje okolicznościowe. Komunie, wesela, urodziny, jednocza przy stołach wielopokoleniowe rodziny. Centralnym elementem gastronomicznym i estetycznym często jest tort.

    Więcej

  • Planowanie produkcji – kompleksowe monitorowanie i optymalizacja

    Planowanie produkcji – kompleksowe monitorowanie i optymalizacja

    Stosowane w zakładach zbożowych i młynarskich rozwiązania logistyki wewnętrznej kryją olbrzymi potencjał optymalizacyjny. W przeszłości wiele procesów, takich jak składowanie pośrednie, sortowanie, etykietowanie lub kompletacja, wymagało obsługi manualnej i wiązało się z koniecznością ponoszenia wysokich kosztów osobowych.

    Więcej