Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Koa otwiera największą przetwórnię owoców kakowca w Ghanie

    Koa otwiera największą przetwórnię owoców kakowca w Ghanie

    Dla lepszego wykorzystania maksimum surowca z owoców kakaowych szwajcarsko-ghański startup Koa otworzył właśnie największą w Afryce przetwórnię. Celem jest rozwijanie współpracy z małymi producentami kakao, pozyskiwanie kontrahentów i wspólne tworzenie innowacji do produkcji czekoladowej, cukierniczej czy dla branży napojów.

    Więcej

  • Oqo – nowa kuwertura z Valhrony

    Oqo – nowa kuwertura z Valhrony

    Francuski producent czekolad premium wprowadził do sprzedaży polewę z całymi ziarnami kakaowca. Produkt nazywa się „Oqo” i wpisuje się w trend wykorzystywania w cukiernictwie jak najbardziej naturalnych składników i jak najkrótszych składów.

    Więcej

  • Muzyka odtwarzana w celach komercyjnych

    Muzyka odtwarzana w celach komercyjnych

    Muzyka w biznesie to nie tylko przyjemność, to także kwestia prawna, która może wpłynąć na przyszłość twojej firmy. W tym artykule zgłębiamy świat licencjonowania muzyki, z naciskiem na to, co każdy przedsiębiorca powinien wiedzieć, aby uniknąć fałszywych nut i kłopotliwych kar.

    Więcej

  • Piekarnia Gryzmi w finale Panettone World Championship

    Piekarnia Gryzmi w finale Panettone World Championship

    Od 9 do 13 października w Weronie 8 drużyn narodowych będzie rywalizować o tytuł najlepszego panettone na świecie. Nasz kraj będzie reprezentować jeden z najbardziej rozpoznawalnych piekarzy w Polsce, Jacek Wiarek z piekarni Gryzmi w Zabrzu.

    Więcej

  • Jesienią otwórzmy się na świat

    Jesienią otwórzmy się na świat

    W polskich warunkach nadchodzą chłodne, długie wieczory. Dni robią się ospałe, kurczy się czas między wschodem a zachodem słońca – a co za tym idzie, obcujemy z mniejszą ilością światła słonecznego.

    Więcej

  • Premiera katalogu CHOCBOOK No. 2

    Premiera katalogu CHOCBOOK No. 2

    Z przyjemnością przedstawiamy Wam Chocbook No 2. Wraz z ofertą marki Barima Artisanal odkrywamy dla Was świat pełen cukierniczych doznań, zawartych w 15 różnorodnych recepturach. Chocbook No.2 to zbiór przyciągających spojrzenia aranżacji, fascynujących smaków i tekstur.

    Więcej

  • Rozwój i równowaga ze szczyptą emocji

    Rozwój i równowaga ze szczyptą emocji

    Według szybkiego szacunku GUS, w sierpniu 2023 r. ceny żywności w Polsce były o 12,7% wyższe niż w sierpniu roku 2022. Jak, mimo rosnących cen, przekonać klientów do zakupów, a tym samym rozwijać swoją firmę? Jak sprawić, by jedzenie wciąż dawało radość?

    Więcej

  • Prawie po sezonie…

    Prawie po sezonie…

    Od czasu pandemii polska branża gastronomiczna mierzy się z kryzysem, który mimo podejmowania środków zaradczych stale się pogłębia. Różne raporty podają te same główne bariery w prowadzeniu działalności, a jest ich wiele.

    Więcej

  • Umiesz liczyć? Policz swój biznes!

    Umiesz liczyć? Policz swój biznes!

    Istnieje kilka powtarzających się powodów, jakie stoją na przeszkodzie do sukcesu małej piekarni lub cukierni. Jakich? Wielu właścicieli po prostu nie wie, jak zarządzać swoją firmą, robi to intuicyjnie, nie ma planu ani strategii.

    Więcej