Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Ciastko i pizza inspirowane Barbie

    Ciastko i pizza inspirowane Barbie

    Cieszący się popularnością film „Barbie” zainspirował cukierników i kucharzy, którzy zaczęli serwować w swoim menu wypieki i dania w kolorze różowym – charakterystycznym dla tematyki związanej ze słynną lalką.

    Więcej

  • Pieczywo odkryte na nowo #3

    Pieczywo odkryte na nowo #3

    Czy zawód zduna jest jeszcze potrzebny? Jaka jest kondycja branży piekarskiej w Polsce? Jak wybrać odpowiednią mąkę? Czym różni się bajgiel od obwarzanka? W czym tkwi sekret idealnego croissanta? I dlaczego Piekarnia na Żywym Zakwasie jest tak wyjątkowa? Czytajcie wydanie specjalne!

    Więcej

  • Przepis na słodki stół

    Przepis na słodki stół

    Słodki stół jest już nie tylko wręcz obowiązkowym elementem wesel, stale zdobywa też popularność na wszelkiego rodzaju celebracjach, takich jak urodziny, jubileusze czy inne wyjątkowe okazje. Słodkie stoły to już nie tylko ciasto, ] to idealny sposób, aby zachwycić gości i stworzyć niezapomnianą atmosferę.

    Więcej

  • Kule z papieru waflowego

    Kule z papieru waflowego

    Kule i półkule z papieru waflowego to jeden z gorętszych trendów tego sezonu. Nadadzą oryginalnego wyglądu i lekkości każdemu tortowi. W zależności od koloru będą pasować do wielu okoliczności i stylu uroczystości.

    Więcej

  • Kakao to nie tylko barwnik

    Kakao to nie tylko barwnik

    Jest składową wielu ciast i deserów, nadaje im brązowy kolor i czekoladowy aromat. Czym różni się kakao naturalne od holenderskiego? I o czym należy pamiętać, dodając je do wypieków?

    Więcej

  • Lubelska Manufaktura Czekolady już otwarta!

    Lubelska Manufaktura Czekolady już otwarta!

    Edyta i Tomasz Machoniowie, właściciele lokali Słodko Słodko w Lublinie i Świdniku, stworzyli nowy koncept. 25. lipca przy ulicy Kościuszki w Lublinie otworzyli nową kawiarnię, która jest jednocześnie czekoladową manufakturą.

    Więcej

  • Włoskie lody, francuskie rożki we Wrocławiu

    Włoskie lody, francuskie rożki we Wrocławiu

    Sezon letni to czas, kiedy cukiernie i lodziarnie prześcigają się w rozmaitych wariacjach mrożonych deserów. Chodzi nie tylko o połączenia smakowe, ale także o dodatki czy sposób podania. Wrocławska piekarnia Plon od kilku dni serwuje lody w croissantowych rożkach.

    Więcej

  • Zmysłowa szarlotka

    Zmysłowa szarlotka

    Kruche ciasto z jabłkami znane jest od stuleci. Proste, wprost idealne połączenie kwaśnego i słodkiego smaku oraz kruchego ciasta z wilgotnymi, miękkimi jabłkami sprawia, że szarlotce oprzeć się trudno. Czym różni się od jabłecznika? Jakie jest idealne ciasto do szarlotki? I które odmiany jabłek sprawdzą się najlepiej?

    Więcej