Doskonała wiadomość dla firm i przedsiębiorców działających w branży piekarniczej i cukierniczej. w programie targów Polagra, oprócz bogatej oferty kilkuset wystawców, znajdą się również debaty, szkolenia, konkurs dla piekarzy i… festiwal kawy.
Podobne artykuły
Targi POLAGRA od lat stanowią najważniejsze wydarzenie wśród eventów dla sektora spożywczego w Polsce. Co roku silną reprezentację mają na niej firmy dostarczające technologie oraz rozwiązania dla branży piekarniczej i cukierniczej. Nie inaczej będzie tym razem. POLAGRA rozpocznie się w środę, 27 września, potrwa przez 3 dni, a jej ekspozycja i program wydarzeń przyciągną tysiące zwiedzających.
Ekspozycja pełna nowości
Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wystawcy związani z branżą spożywczą zaprezentują rozwiązania techniczne, technologiczne i produktowe. Część z nich zostanie wyróżniona Złotymi Medalami Grupy MTP. Podczas debat i szkoleń właściciele cukierni, piekarni, lodziarni i innych firm z pewnością znajdą dla siebie interesujące tematy. Rosnące koszty działalności wymagają bowiem wprowadzania ulepszeń, a niekiedy podejmowania trudnych decyzji. Jak wyjść z kryzysu obronną ręką? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi poszukają eksperci.
Bezcenna wiedza na wyciągnięcie ręki
Specjaliści firmy V4B, czyli Piotr Rogowski i Paweł Gruba (znany choćby jako manager restauracji w programie „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”), poprowadzą „Eksperckie wykłady dla branży HoReCa”. Tematyka wykładów obejmie racjonalne podejście do food costu, skuteczną współpracę między kuchnią a salą oraz paradoks rosnących przychodów i malejących zysków. Na pewno warto wziąć udział w szkoleniach dotyczących zagadnień prawnych. Specjaliści z aż czterech kancelarii przybliżą przepisy dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności, reklamy i znakowania opakowań, recyklatów oraz urzędowych kontroli dla przedsiębiorców działających w branży spożywczej i sektorze HoReCa. To kwestie, które są szczególnie godne uwagi. Prawników będzie można odwiedzić także na ich stoiskach i umówić się na indywidualne konsultacje.
Praktyka czyni mistrzów
Od kilku lat jednym z ważnych punktów targów POLAGRA jest konkurs dla piekarzy – Master Baker. Kolejny raz w szranki staną piekarze profesjonalni, domowi, członkinie i członkowie kół gospodyń wiejskich oraz uczniowie i uczennice szkół o profilu gastronomicznym. Zgłoszenia na konkurs spływają z całego kraju, ale także z Belgii. Prace finalistek i finalistów będzie można podziwiać przez 3 dni, a najlepsze poznamy w piątek, 29 września. Odpowiedzią na potrzebę powrotu do korzeni w profesji piekarza i cukiernika pozo-stanie Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo, które i tym razem zagości na Międzynarodowych Targach Poznańskich. POLAGRA to też miejsce dla gastronomii. Podczas Chefs Academy trzej znakomici szefowie kuchni zaprezentują ogromną dawkę wiedzy i praktycznych umiejętności. Zdradzą też najlepsze techniki przydatne w codziennej pracy kucharza. Te z pewnością doskonale znają uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski, którzy po raz 21. powalczą o tytuł „Najlepszego z Najlepszych”.
Nowości i nowinki
Blok szkoleń, prelekcji oraz debat uzupełnią kolejne nowości, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy targów. Po raz pierwszy odbędzie się festiwal kawy. Na 500 metrach kwadratowych zaprezentują się polscy i zagraniczni producenci oraz palarnie kawy z segmentu speciality, czekolady i słodyczy. Znajdzie się też miejsce dla akcesoriów niezbędnych do ich przygotowywania.
Co, gdzie, kiedy?
W tym roku POLAGRA odbywa się 27-29 września. Towarzyszą jej targi opakowań – Taropak. Oba wydarzenia rozpoczną się w środę, a zakończą w piątek. Ich ostatni dzień będzie jednocześnie pierwszym dniem targów Smaki Regionów, na których zaprezentują się regionalni wytwórcy i dostawcy. Program wydarzeń, zapisy na szkolenia organizowane na POLAGRZE można znaleźć tutaj, a bilety tutaj.
Lista wystawców oraz więcej informacji o targach dostępne na: www.polagra.pl.