Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Agenda WorldFood Poland

    Agenda WorldFood Poland

    Ponad 40 debat i prelekcji poświęconych branży FMCG i rynkowi suplementów diety! W ramach tegorocznej edycji WorldFood Poland organizatorzy przygotowali bogaty, merytoryczny i kompleksowy program merytoryczny, który skierowany jest do przedsiębiorców oraz wszystkich związanych są z branżą.

    Więcej

  • Słodko już było

    Słodko już było

    O zagrożeniach i szansach, jakie niesie kryzys w branży piekarsko-cukierniczej, oraz o zmianach, które wymusi na producentach. Kto się do nich nie dopasuje, wypadnie z rynku – o tym między innymi rozmawiamy z ekspertem branżowym Andrzejem Piętką.

    Więcej

  • Tortologia

    Tortologia

    Tort można nie tylko zjeść. Przekonuje nas o tym Karolina Konopka, która uczyniła z tych ciast, a także z innych znanych słodyczy źródło swoich performerskich inspiracji i obiekt do uwiecznienia na płótnie. Popatrzyła na torty okiem nie konsumenta czy smakosza, ale trochę prowokującego artysty.

    Więcej

  • Czekolada bez kakao?!

    Czekolada bez kakao?!

    Produkcja czekolady bez ziaren kakao wydaje się absurdem, ale są tacy, którzy podejmują się tego wyzwania i to z dobrym skutkiem. Od czasu do czasu media informują o firmach, które eliminują ziarna kakao z produkcji czekolady. Do takich firm dołączyła niemiecka Planet A Foods.

    Więcej

  • Apfelstrudel - smak lodów 2023

    Apfelstrudel - smak lodów 2023

    Podczas 11. Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych uwaga skupi się na Austrii ze Smakiem Roku, który jest hołdem dla typowego deseru z jej tradycji kulinarnej: uwielbianego strudla jabłkowego.

    Więcej

  • Czujemy miętę do chleba

    Czujemy miętę do chleba

    Twierdzą skromnie, że ich chleb to żadna magia. Tylko mąka i woda. Jednak klienci o bochenkach ze Stacji Chleba mówią: dzieło albo ideał. Kamil Bochniak i Dawid Rybarz opowiadają, jak lokalna piekarnia rzemieślnicza radzi sobie w kryzysowej rzeczywistości.

    Więcej

  • Kilka uwag przed sezonem

    Kilka uwag przed sezonem

    Koniec zimy zwiastuje nadejście nowego sezonu lodziarskiego. Lodziarnie całoroczne, zwłaszcza te, które nie ograniczają oferty na zimę, nie mają z tym większego problemu, bo muszą nieustannie utrzymywać produkcję i sprzedaż w stanie gotowości, nawet wtedy, gdy jest niewielka.

    Więcej

  • Expo Sweet 2023 – podsumowanie targów przez firmę Geth

    Expo Sweet 2023 – podsumowanie targów przez firmę Geth

    Zakończyła się jubileuszowa, 15. edycja Expo Sweet w Warszawie. Choć hale tych targów zdominowane zostały przez wydarzenia oraz nowości cukierniczo-lodziarskie, liczba odwiedzających, a tym samym zainteresowanie urządzeniami piekarskimi były nadspodziewanie duże.

    Więcej