Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Obwarzanek krakowski

    Obwarzanek krakowski

    Przechodząc przez krakowskie Planty, w jednym ich zakątku miniemy pomnik królowej Jadwigi i Władysława Jagiełły. Pomnik jakich wiele, ale to właśnie w rachunkach tego królewskiego małżeństwa po raz pierwszy pojawiła się wzmianka o obwarzanku, więc ów monument wprowadza nas nieco w historię tego wypieku.

    Więcej

  • Jak cię widzą, tak cię… jedzą

    Jak cię widzą, tak cię… jedzą

    Czyli ak dotrzeć do klientów, stosując kolory w wypiekach.1, 2, 3… tyle wystarczy, aby konsument stwierdził, czy chce zjeść właśnie twój wypiek. Podjęcie decyzji zajmuje mu zaledwie kilka sekund. Co decyduje? Wygląd.

    Więcej

  • EkoLOGICZNE podejście do opakowań

    EkoLOGICZNE podejście do opakowań

    Ekologiczne opakowania na lody, ciastka, pieczywo i szeroko pojętą żywność coraz częściej można znaleźć w restauracjach i kawiarnio-ciastkarniach czy lodziarniach, które chętnie sięgają po rozwiązania przyjazne dla środowiska.

    Więcej

  • Jemy oczami! Jak światło wpływa na nasz apetyt?

    Jemy oczami! Jak światło wpływa na nasz apetyt?

    Pierwszym zmysłem, który eksploruje otoczenie, kiedy przekraczamy próg piekarni, cukierni bądź kawiarni, jest węch. Podczas gdy aromat świeżo wypiekanego pieczywa, kawy czy słodkich przysmaków zaczyna pobudzać apetyt, światło kreuje w naszej głowie odbiór wnętrza za pomocą wzroku.

    Więcej

  • Tortowe trendy

    Tortowe trendy

    Czy masa cukrowa jest passe? Jaki kolor jest najmodniejszy? Czym okładać tort i ile powinien mieć poziomów? Kwiaty żywe czy suszone? Odpowiedzi na te pytania szukajcie w cyklu sezon na torty. W tym wydaniu - przegląd trendów. W kolejnych znajdziecie dogłębne omówienie poszczególnych trendów i technik zdobienia słodkich dzieł.

    Więcej

  • Czy nasza żywność jest bezpieczna?

    Czy nasza żywność jest bezpieczna?

    Publikowany w bieżącym wydaniu felieton odbiega tematyką od pisanych do tej pory, dotyczących głównie zarządzania. Zarządzanie to bowiem niejedyna ważna kwestia wiążąca się z prowadzeniem piekarni. Tym razem rozpatrzymy w szerokiej perspektywie, czym jest bezpieczeństwo żywności i kto powinien wziąć za nie odpowiedzialność.

    Więcej

  • Jadalna sztuka, czyli tort 3D

    Jadalna sztuka, czyli tort 3D

    Patrycja Drożdż, bezpośrednia, szybko nawiązująca kontakt cukierniczka amatorka, spełniła marzenie i wygrała konkurs na tort rzeźbiony podczas ostatnich targów Sweet Expo w Warszawie. Zaskoczona i bardzo dumna z wygranej przeszła konkretną drogę, by cieszyć się z tego osiągnięcia. Jak się to wszystko zaczęło?

    Więcej

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o pistacjach

    Wszystko, co musisz wiedzieć o pistacjach

    Co zrobić, by podbić smak i szlachetność lodów, deseru czy nawet chleba? Trzeba dodać odrobinę pistacji! Albo nieco więcej! Bo dla Polaków to jeden z topowych smaków. Jak te orzechy zaskarbiły sobie naszą sympatię?

    Więcej