Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Edukator i pasjonat

    Edukator i pasjonat

    Piotr Dutko nie jest zawodowym piekarzem, ale kimś, kto połknął piekarniczego bakcyla. Na tyle skutecznie, że nie tylko piecze chleby, ale także uczy tego innych. Jego marzeniem jest, by prowadzenie warsztatów stało się kiedyś zawodem, z którego się utrzyma.

    Więcej

  • FeelGoodMood – trend na dobry humor

    FeelGoodMood – trend na dobry humor

    W dzisiejszych czasach szczególnie ważna jest dbałość o zdrowie psychiczne. Podkreśla się, że powinniśmy korzystać z każdego aspektu życia, który może pozytywnie działać na nasze samopoczucie. Często zapominamy, jak wielki wpływ ma na nie otoczenie, to, co znajduje się wokół.

    Więcej

  • Rzemiosło do lamusa?

    Rzemiosło do lamusa?

    Dla piekarzy i wszystkich członków branży piekarskiej nie jest tajemnicą, że tzw. rzemiosło piekarskie nie ma się dobrze, w zasadzie zanika. Przechodzi do lamusa i staje się awangardą.

    Więcej

  • Pizza, czyli co robi lodziarz poza sezonem

    Pizza, czyli co robi lodziarz poza sezonem

    Choć Polacy uwielbiają lody, nadal stawiają na nie głównie wtedy, gdy jest ciepło. Dlatego wiele lodziarni zamyka się na okres jesienno-zimowy. Niektórzy przekształcają swoje lokale w sale warsztatowe, inni zajmują się produkcją kawy lub czekolady. Andrzej Matejczyk postawił na włoską pizzę...

    Więcej

  • Z cukrem czy bez?

    Z cukrem czy bez?

    Takim pytaniem Agata Kurdek zaprasza do swojej nowej cukierni w Zabrzu. Nazwała ją Babeczka. Słodko, a przy tym przewrotnie – bo jedna babeczka robi tutaj prawdopodobnie najlepsze babeczki w mieście.

    Więcej

  • Domek lukrem malowany

    Domek lukrem malowany

    Domek z piernika to jedna z najbardziej efektownych ozdób witryny cukierni czy piekarni, ale też świątecznego wystroju domu. W czym tkwi sekret jego wykonania? I jak uniknąć zawalenia się konstrukcji?

    Więcej

  • Smak, radość, pasja i biznes. Dojrzałe WINO z nowościami

    Smak, radość, pasja i biznes. Dojrzałe WINO z nowościami

    Klimatyczne miejsca, tysiące gości oraz nowości z polskich winnic i od producentów alkoholi rzemieślniczych. Znamy pierwsze szczegóły wiosennych Targów WINO, które coraz mocniej łączą degustacje dla gości z biznesowym podejściem, niezbędnym na wzrastającym rynku winiarskim.

    Więcej

  • Mistrzynie Świata

    Mistrzynie Świata

    Polki po raz drugi z rzędu z tytułem Mistrzyń Świata Dekoracji Tortów. Angelika Chwyć i Renata Martyna triumfowały w Mediolanie, wykonując tort na temat „Muzyka narodu”.

    Więcej

  • Słodko i kalorycznie, ale zdrowo – chałwa

    Słodko i kalorycznie, ale zdrowo – chałwa

    Jej gęsta, kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne połączenie, które pozwala zaspokoić apetyt na coś słodkiego i sycącego. Dlatego chałwa jest jedną z ulubionych słodkich przekąsek w okresie zimowym. Poznajmy kulisy jej produkcji.

    Więcej