Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Dlaczego tak bardzo kochamy chleb?

    Dlaczego tak bardzo kochamy chleb?

    Chleb nasz powszedni – tak zwykło się mówić. Wszyscy go znamy, wszyscy lubimy, a na myśl o chrupiącej, lekko przypieczonej skórce ślinianki zaczynają pracować intensywnie. Dlaczego tak się dzieje?

    Więcej

  • Nauka tradycyjnego wypieku pieczywa ze zbóż EKO

    Nauka tradycyjnego wypieku pieczywa ze zbóż EKO

    Instytut Sadkiewicza oraz Stowarzyszenie Polska Ekologia zapraszają na szkolenie 4-6 marca br. w certyfikowanej piekarni BIO. Dotyczy metod oceny i produkcji tradycyjnego pieczywa ze zbóż i upraw EKO. W roli głównej ziarno z dawnych odmian i mąka pszenna z płaskurki, samopszy oraz żyta z ekologicznych upraw.

    Więcej

  • Dodatkowy miliard w ZUS tylko ze składki zdrowotnej

    Dodatkowy miliard w ZUS tylko ze składki zdrowotnej

    Przelewy przedsiębiorców do ZUS w 2019 będę wyższe niż te zeszłoroczne. Ten standardowy wyniesie 1316,97 zł. W skali roku daje to łączną podwyżkę aż o 1060 zł. Podwyżka dotknie każdego, kto nie korzysta z ulgi na start i preferencyjnego ZUS, choć ci muszą się liczyć z wyższą opłatą z tytułu „zdrowotnego”.

    Więcej

  • Sławomir Korczak i pieczywo wiedeńskie - szkolenie

    Sławomir Korczak i pieczywo wiedeńskie - szkolenie

    Croissant, brioche, babka i panettone oraz o wiele więcej - oto szkolenie, które znacząco wpłynie na rozwój asortymentu Twojej piekarni i cukierni. Pieczywo wiedeńskie według Sławomira Korczaka w Szkole Artystycznej Wiesława Kuci.

    Więcej

  • Nutraceutyki – moda czy potrzeba

    Nutraceutyki – moda czy potrzeba

    Rynek nutraceutyków rozwija się bardzo dynamicznie. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz w miliardach dolarów.

    Więcej

  • 10. Sweettargi – jubileuszowe atrakcje

    10. Sweettargi – jubileuszowe atrakcje

    Od 23 do 25 marca w Katowicach odbędą się 10. jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie, które zaprezentują najnowsze światowe trendy i nowinki z branży! Dziesiąta edycja Sweettargów będzie pełna konkursów, pokazów i atrakcji. Co przygotowaliśmy dla Was w tym roku?

    Więcej

  • Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

    Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

    Dokładnie 30 stycznia odbędzie się pierwsza w tym roku atestacja żywności. W trakcie zbliżającego się audytu rodzimi producenci ubiegać będą się o certyfikaty jakości produktu „Doceń polskie”. Loża Ekspertów pod przewodnictwem mistrza kuchni Mirka Drewniaka obradować będzie już po raz XXXI!

    Więcej