Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Gonić króliczka, czyli o sztuce rozwoju

    Gonić króliczka, czyli o sztuce rozwoju

    Paweł Tkaczuk jest pasjonatem wypieku chleba, który bez pracy nie mógłby żyć i wkłada w nią całe serce. Zafascynowany procesem piekarniczym chce ciągle doskonalić swe umiejętności, a wiedzę przekazywać innym.

    Więcej

  • Czekoladowa Wielkanoc we Francji

    Czekoladowa Wielkanoc we Francji

    Wielkanoc we Francji bez czekolady praktycznie nie istnieje. Czołowi chocolatiers wymyślają na tę okazję tematy przewodnie, według których dekorują jajka, kury i inne produkty. Co możemy zobaczyć, kupić i najważniejsze posmakować podczas francuskiej Wielkanocy 2023 roku? Wiele kunsztownych wyrobów.

    Więcej

  • Zysk w produkcji lodów rzemieślniczych

    Zysk w produkcji lodów rzemieślniczych

    Odkąd istnieje lodziarstwo rzemieślnicze, panuje powszechne przekonanie, że to biznes wyjątkowo opłacalny. W użyciu jest nawet powiedzenie „kręcić lody”, będące synonimem zwrotu „robić dobry interes”. Wiele osób decyduje się na otwarcie lokalu pod wpływem tego przekonania, mając nadzieję na duży i szybki zarobek.

    Więcej

  • Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

    Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

    Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania. Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą dbałością o ich jakość.

    Więcej

  • Sklep piekarniczy… czy coś jeszcze?

    Sklep piekarniczy… czy coś jeszcze?

    Wielokrotnie poruszaliśmy już tę kwestię. Jednak warto przypominać, co można zrobić, aby nasz lokal piekarniczy był nie tylko „must have”, ale również satysfakcjonującą inwestycją, z której płyną same korzyści. Brzmi pięknie, tylko jak to zrobić?

    Więcej

  • Prada Caffe już otwarta!

    Prada Caffe już otwarta!

    Torebki, ciastka i charakterystyczna szachownica na podłodze - w ekskluzywnym domu towarowym Harrods właśnie otwarła się kawiarnia Prada. Śniadania, desery i lunch będą serwowane tu do końca 2023 roku.

    Więcej

  • Przesolony chleb

    Przesolony chleb

    Czy jedna kromka chleba może zawierać tyle soli co paczka chipsów? Okazuje się, że tak. Brytyjska grupa Action on Salt przebadała skład prawie 250 rodzajów krojonego chleba. Wyniki skłoniły ich do zaapelowania do rządu o zdecydowane działania w sprawie ilości soli w produktach spożywczych.

    Więcej

  • Wielkanocne sesje produktów spożywczych. Gdzie popełniasz błędy?

    Wielkanocne sesje produktów spożywczych. Gdzie popełniasz błędy?

    Czekoladowe pisanki, wiosenna linia bombonierek czy kawy ziarnistej, a może bochenek z żurkiem? W social media roi się od zdjęć i grafik promujących promujących świąteczne nowości. Nie wszystkie kreacje kuszą jednak odbiorców do zakupu. Na co zwrócić uwagę, przygotowując wielkanocną sesję zdjęciową?

    Więcej