Gonić króliczka, czyli o sztuce rozwoju

Paweł Tkaczuk jest pasjonatem wypieku chleba, który bez pracy nie mógłby żyć i wkłada w nią całe serce. Zafascynowany procesem piekarniczym chce ciągle doskonalić swe umiejętności, a wiedzę przekazywać innym.
Paweł Tkaczuk jest pasjonatem wypieku chleba, który bez pracy nie mógłby żyć i wkłada w nią całe serce. Zafascynowany procesem piekarniczym chce ciągle doskonalić swe umiejętności, a wiedzę przekazywać innym.
Receptury z uniwersytetów. Mniej kalorii, wege i prozdrowotne połączenia oraz... czekolada w piwie.
Wielkanoc we Francji bez czekolady praktycznie nie istnieje. Czołowi chocolatiers wymyślają na tę okazję tematy przewodnie, według których dekorują jajka, kury i inne produkty. Co możemy zobaczyć, kupić i najważniejsze posmakować podczas francuskiej Wielkanocy 2023 roku? Wiele kunsztownych wyrobów.
Odkąd istnieje lodziarstwo rzemieślnicze, panuje powszechne przekonanie, że to biznes wyjątkowo opłacalny. W użyciu jest nawet powiedzenie „kręcić lody”, będące synonimem zwrotu „robić dobry interes”. Wiele osób decyduje się na otwarcie lokalu pod wpływem tego przekonania, mając nadzieję na duży i szybki zarobek.
Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania. Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą dbałością o ich jakość.
Wielokrotnie poruszaliśmy już tę kwestię. Jednak warto przypominać, co można zrobić, aby nasz lokal piekarniczy był nie tylko „must have”, ale również satysfakcjonującą inwestycją, z której płyną same korzyści. Brzmi pięknie, tylko jak to zrobić?
Torebki, ciastka i charakterystyczna szachownica na podłodze - w ekskluzywnym domu towarowym Harrods właśnie otwarła się kawiarnia Prada. Śniadania, desery i lunch będą serwowane tu do końca 2023 roku.
Enata Bread zapowiada otwarcie kolejnej piekarni, Bakery Elektrownia Powiśle. Lokal otworzy się za kilka miesięcy, tymczasem trwają prace nad polsko-włoskim menu, identyfikacją wizualną i strategią promocyjną.
Czy jedna kromka chleba może zawierać tyle soli co paczka chipsów? Okazuje się, że tak. Brytyjska grupa Action on Salt przebadała skład prawie 250 rodzajów krojonego chleba. Wyniki skłoniły ich do zaapelowania do rządu o zdecydowane działania w sprawie ilości soli w produktach spożywczych.
Czekoladowe pisanki, wiosenna linia bombonierek czy kawy ziarnistej, a może bochenek z żurkiem? W social media roi się od zdjęć i grafik promujących promujących świąteczne nowości. Nie wszystkie kreacje kuszą jednak odbiorców do zakupu. Na co zwrócić uwagę, przygotowując wielkanocną sesję zdjęciową?