Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • BioREWOLUCJA w opakowaniach

    BioREWOLUCJA w opakowaniach

    Kolejny krok na drodze zbliżania człowieka do natury: wegański materiał z alg morskich, który może być wykorzystywany zamiast tkanin wykonywanych z nieekologicznych materiałów, bioplastik z alg, woreczki z kambuchy i w pełni biodegradowalne sztućce. Nadchodzi biorewolucja w opakowaniach.

    Więcej

  • Wyższy level cukiernictwa

    Wyższy level cukiernictwa

    Nowoczesne cukiernictwo to nie tylko błyszczące kopuły. Co zatem powinno się znaleźć w witrynie cukierni i dlaczego nie ma tam bezy z mascarpone? Czy jest w niej miejsce na brioszkę oprószoną grubym cukrem?

    Więcej

  • Złotka Polskiej Kadry Narodowej

    Złotka Polskiej Kadry Narodowej

    Polska drużyna kulinarna startuje od 2004 r., ale po raz pierwszy w zespole pojawiły się dekoratorki. 26 listopada 2018 r. Ewa Drzewicka, Angelika Chwyć i Renata Martyna wystartowały indywidualnie w kategorii „Prezentacja i ekspozycja sztuki cukierniczej”.

    Więcej

  • Architektura smaku

    Architektura smaku

    Tort to coś więcej niż biszkopt przełożony kremem. A smak to coś więcej niż odczucie na języku zostawione po jego zjedzeniu. Tort można naszkicować, nim się go stworzy. Ale czy można zaprojektować sam smak?

    Więcej

  • Czy podwyżki cen pieczywa w 2019 r. są konieczne?

    Czy podwyżki cen pieczywa w 2019 r. są konieczne?

    Odpowiedź na pytanie posta­wione w tytule jest bardzo trud­na, a to z uwagi na znaczne zróżnicowanie piekarń pod względem liczby zatrudnienia, zdolności produkcyj­nej, lokalizacji, stopnia zmechanizowania itp. Uogólnienia w tej materii nie mają sensu.

    Więcej

  • Mariusz Górecki wraca po więcej! Znowu walczy o finał C3

    Mariusz Górecki wraca po więcej! Znowu walczy o finał C3

    Mariuszowi Góreckiemu, aktualnemu Mistrzowi Polski w Lodziarstwie, wciąż mało. Najwyraźniej jego celem jest tytuł mistrza świata w czekoladzie! 30 czerwca wysłał mailem autorskie receptury, a 22 lipca dostał potwierdzenie, że zakwalifikował się do regionalnego półfinału. To już drugie jego podejście do C3!

    Więcej

  • Pora na EKOpieczywo

    Pora na EKOpieczywo

    O wychodzeniu przed szereg. Na spacer. Do klienta. Na spotkania biznesowe. I wchodzeniu na rynek z ekologicznym pieczywem opowiada właściciel śląskiej firmy MDJ sp. z o.o. – piekarnia Concord Damian Stolarczyk.

    Więcej