Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Moxo Bakery

    Moxo Bakery

    Michał Adam Molenda. Uczeń Le Cordon Blue. Kucharz. Pracował z najlepszymi w tej branży. Szefował warszawskiej Kuchni otwartej – restauracji z certyfikatem slow food. nie chodzi na kompromisy, docenia ciężką pracę i wkłada w nią całe serce. Każdego dnia walczy, aby być dobrym człowiekiem – w pracy i w życiu.

    Więcej

  • Kultowe słodycze w roślinnej odsłonie

    Kultowe słodycze w roślinnej odsłonie

    „Uzdrowiła” przemysłowe słodycze, tworząc Błeno, Tłiks, Lajon, Milkiłej czy Szokobons. Obok batoników, ciasteczek, cukierków i pralinek na specjalne miejsce zasłużyły lody, kremy i desery. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka czy laktozy. Naturalne i pyszne.

    Więcej

  • Chleb jest kobietą

    Chleb jest kobietą

    "Zaczyn" to rzemieślnicza piekarnia, która po kilku latach sprzedawania i dowożenia chleba na zamówienie otwarła swe podwoje w styczniu w Krakowie, na Dębnikach. Rozmawiamy z Zosią Barto, z wykształcenia magister chemii, założycielką i duszą tej budzącej jeszcze przed otwarciem wiele pozytywnych emocji piekarni.

    Więcej

  • Jordi Bordas. Nonkonformista, rewolucjonista czy wizjoner?

    Jordi Bordas. Nonkonformista, rewolucjonista czy wizjoner?

    Inulina zamiast cukru, BŁONNIK Z OWOCÓW CYTRUSOWYCH w miejsce lecytyny i kazeiny, procenty zamiast gramów… To rewolucyjne podejście do cukiernictwa, które poznałyśmy na 4-dniowym szkoleniu w praskiej akademii IPPA, podczas którego Jordi Bordas uczył swojej autorskiej metody opracowywania receptur od podstaw – B·Concept.

    Więcej

  • Pradawne ziarno – współczesna innowacja (cz.1)

    Pradawne ziarno – współczesna innowacja (cz.1)

    Naukowcy biją na alarm: asortyment spożywanych roślin jest niewystarczający. Wskutek tego nasza dieta jest zbyt uboga w witaminy i składniki mineralne, co generuje potrzebę suplementacji. To drastyczne zubożenie diety współczesnego człowieka stało się bodźcem do poszukiwań pierwotnych form pszenic.

    Więcej

  • BioREWOLUCJA w opakowaniach

    BioREWOLUCJA w opakowaniach

    Kolejny krok na drodze zbliżania człowieka do natury: wegański materiał z alg morskich, który może być wykorzystywany zamiast tkanin wykonywanych z nieekologicznych materiałów, bioplastik z alg, woreczki z kambuchy i w pełni biodegradowalne sztućce. Nadchodzi biorewolucja w opakowaniach.

    Więcej