Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mistrzowskie oblicze panettone

dodano , Redakcja AU

Słodka bohaterka świątecznego sezonu - babka panettone, nie tylko zagości na prawie każdym włoskim stole świątecznym, ale też zwiększa swój udział w światowym rynku. Poznajcie pomysły na panettone prosto z pracowni największych mistrzów włoskiego fachu.

Panettone to niekwestionowana królowa włoskich stołów w okresie świątecznym. Produkt ten we Włoszech w 2020 roku stanowił 52% rynku ciast bożonarodzeniowych o wartości 109 mln euro. Pochodząca z lokalnej Lombardii babka szybko stała się popularna we wszystkich regionach Włoch, ale też na całym świecie, rozpowszechniając jakość włoskich umiejętności rzemieślniczych. 

 

 

Dla byłego mistrza świata w cukiernictwie, Luigiego Biasetto, panettone z ciastem o smaku pistacjowym lub z karmelem i giandują to najlepiej sprzedające się produkty w tym okresie. - W stosunkowo niepewnym czasie, takim jaki ten rok, cukier stanowi pocieszenie. A jeśli liczby osiągną 150 procent zeszłego roku, jest to znak, że istnieje ogromna potrzeba biesiadowania  i  spotkań z bliskimi przy czymś smacznym - dodaje.

Salvatore De Riso, prezes Akademii Włoskich Mistrzów Cukiernictwa, przygotowuje 16 różnych rodzajów panettone: - Wysyłamy je wszędzie, nawet do Chin i Kanady. „Cioccoloso” z ciemną czekoladą w cieście i kandyzowanymi morelami o smaku waniliowym to nowość roku 2021, którą spersonalizowaliśmy i którą zamówił emir Kataru Al Thani, który jest naszym klientem od czterech lat - wyjaśnia.

- Świat zakochał się w panettone - wyjaśnia Roberto Perotti, mistrz piekarstwa z Brescii, który jest prezesem prestiżowego Richemont Club Italia, a od tego roku Richemont Internazionale. - Ponieważ to ciasto zarówno delikatne, wyrośnięte na zakwasie, jak też bogate i złożone. Wersja z czterema rodzajami czekolady – ciemną, mleczną i białą, które wnikają w ciasto, ale są wyczuwalne, oraz rubinową będą niespodzianką tych Świąt. Sukces naszego panettone niewątpliwie został wzmocniony przez uruchomienie kanałów sprzedaży online.

Claudio Gatti, prezes Accademia Maestri del Lievito Madre e del Panettone \zauważa wzrastającą popularność przysmaku poza samymi Włochami  - Za granicą znacznie wzrósł popyt na to ciasto w porównaniu z poprzednimi latami. W Europie, szczególnie we Francji i Szwajcarii, ale także na rynku azjatyckim: w Chinach, Hongkongu i Singapurze. Trend polega na kupowaniu wysokiej jakości produktów od małych włoskich rzemieślników.

Dla Eugenio Morrone, mistrza świata lodziarstwa (Sigep 2020), nadeszła okazja, aby połączyć słynny wypiek z swoim ulubionym surowcem: - Aby wypełnić panettone, proponuję lody pistacjowe lub czekoladowe na bazie czekolady Madagaskar lub Wenezueli z dodatkiem rumu. Lub lody zabaglione wykonane z winem passito zamiast Marsala.”

W pracowni Roberto Rinaldiniego z Rimini, cukiernika Akademii Włoskich Mistrzów Cukiernictwa, powstał pomysł na „literackie” Boże Narodzenie: - Stworzyliśmy panettone poświęcone Dantemu, na cześć 700. rocznicy śmierci wielkiego poety. Ciasto wypełnione jest  wegańskim kremem pistacjowym, poziomkami i pół-kandyzowanymi wiśniami, całość pokryliśmy lukrem cremino i siekaną pistacją.

Sonia Balacchi, pierwsza w historii Królowa Ciast, proponuje panettone smaczne, ale też zdrowe. - Tegoroczne panettone jest wykonane z mąki razowej i doprawione mieszanką owoców cytrusowych. Ciasto można spersonalizować różnymi rodzajami nadzienia gelato i lukrem cremino, dostępnym w moim niedawno otwartym salonie w Riccione.

źródło: https://en.sigep.it