Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Smoczy owoc Smakiem Roku 2023

dodano , Redakcja AU

Firma Firmenich po raz 11 ogłosiła Smak Roku. Tym razem jest to pitaja, czyli smoczy owoc. Pochodzący z meksyku owoc kaktusa koresponduje swoją kolorystyką i przesłaniem do Koloru Roku instytutu Pantone.

Firma Firmenich, największa na świecie prywatna firma zajmująca się zapachami i smakami od wielu lat na początku grudnia ogłasza Smak Roku. Rok 2023 będzie należeć do smoczego owocu.  “Odważna żywotność smoczego owocu to doskonały wybór, gdy z ekscytacją rozpoczynamy kolejny rok zmian” – powiedział Maurizio Clementi, tymczasowy prezes działu Taste & Beyond firmy Firmenich.

 


Pochodzący z Ameryki Środkowej, gdzie jest znany jako pitaja, owoc kwitnie w tropikalnych i subtropikalnych klimatach na całym świecie. Miąższ smoczego owocu jest bogaty w przeciwutleniacze i wapń.Owoc wyrasta z pnącego kaktusa, co czyni go rośliną odporną na suszę i naturalnie zużywającą mało wody, wymagającą tylko jednej czwartej wody do wzrostu w porównaniu, np. z popularnym awokado.  Zawdzięczający swą nazwę budowie skórki z wystającymi listkami, przez co przypomina smocze łuski, smoczy owoc w przekroju prezentuje biały miąższ z czarnymi pestkami.

 


Taki wybór Smaku Roku został podyktowany silną zmianę trendów konsumenckich w kierunku dobrego samopoczucia i zrównoważonego rozwoju w wyborze żywności i napojów, a także zwiększonymi oczekiwaniami w zakresie smaku. - Ponieważ wszystko, co robimy, jest zakorzenione w naturze i głębokim zrozumieniu konsumentów, zainspirowało nas to do wybrania Smaku Roku, który łączy w sobie obie te cechy - dodaje Clementi.

 


W ramach swojej wiodącej w branży funkcji Human Insights, zespół prognostyczny Trenz™ firmy Firmenich zauważył wzrost popytu na smoczy owoc po pandemii Covid w prawie każdym większym mieście na świecie. Owoce egzotyczne, choć zawsze popularne w segmentach niszowych, zaczęły pojawiać się bardziej uniwersalnie na różnych rynkach i lokalach gastronomicznych, a także jako smak soków i koktajli, herbaty czy sałatki oraz desery. - Nasz wybór smoczego owocu na rok 2023 odzwierciedla coraz bardziej żądne przygód podniebienia konsumentów na całym świecie i pragnienie nowych lub egzotycznych składników i smaku - podsumowuje Mikel Cirkus, Global Creative Director w Taste & Beyond. 


źródło >>> Firmenich.com