7 października na Placu Teatralnym w Warszawie ruszą coroczne dożynki. Warszawskie Święto Chleba już od 10 lat popularyzuje tradycję wsi mazowieckiej, promuje tradycyjne polskie wypieki i wyroby artystów ludowych. Przypomina również obrzędy związane z chlebem oraz gwarantuje dobrą zabawę przy folklorze.
Podobne artykuły
O godz. 10.00 zacznie się kiermasz pieczywa najlepszych mistrzów piekarstwa. Będzie można też zobaczyć i kupić wyroby twórców ludowych, wśród których znajdzie się mistrz – lutnik ze swoimi instrumentami, takimi jak mało znana już dzisiaj lira korbowa. Nie zabraknie także biżuterii, ozdób, ceramiki, a przede wszystkim tradycyjnych produktów spożywczych: miodów, wędlin, serów na czele ze sławnymi serami korycińskimi. Dzieci będą miały zapewnione warsztaty: lepienia figurek z ciasta chlebowego (stoisko Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska), tworzenia biżuterii z korali drewnianych i piór (stoisko Lasu Rąk).
Przez cały dzień na Placu Teatralnym będzie się można bawić przy muzyce ludowej, natomiast o godz. 17.00 na scenie wystąpi gość specjalny - zespół, który określają mianem objawienia sceny world music ostatnich dwóch lat - VOŁOSI.
Więcej informacji na www.cbr.edu.pl