Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Letnie menu bez chaosu: sezonowy wynajem przybywa na ratunek

    Letnie menu bez chaosu: sezonowy wynajem przybywa na ratunek

    Lato to najintensywniejszy czas dla branży gastronomicznej. Sezonowe menu, świeże składniki i większe grono gości, zwłaszcza w popularnych turystycznie miejscach, takich jak nadmorskie kurorty czy okolice jezior, sprawiają, że restauracje, kawiarnie i liczne streetfoodowe lokale działają na pełnych obrotach.

    Więcej

  • Pierwszy sklep Pierre’a Hermé w Luksemburgu

    Pierwszy sklep Pierre’a Hermé w Luksemburgu

    Pierre Hermé – znany francuski cukiernik otworzył swój pierwszy sklep w Luksemburgu, gdzie głównym asortymentem są makaroniki. W historii makaroników Luksemburg odegrał istotną rolę, więc luksusowy butik jest pewnego rodzaju powrotem do źródeł.

    Więcej

  • Nowe wydanie Mistrza Branży

    Nowe wydanie Mistrza Branży

    Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki? W czym tkwi różnica między cold brew a mrożoną kawą? A na naszej okładce mistrzyni czekolady, laureatka 3. edycji Mistrzostw na Pralinę - Sylwia Halama.

    Więcej

  • Innowacyjne rozwiązania dla branży HoReCa

    Innowacyjne rozwiązania dla branży HoReCa

    EuroGastro już od 28. edycji utrzymuje pozycję lidera wśród eventów dedykowanych branży HoReCa. To nie dziwi, bowiem przez lata wypracowało sobie zaufanie, udowodniło swoją skuteczność w integracji biznesu i przekonało do siebie najważniejszych przedstawicieli sektora. Kolejna odsłona odbędzie się w dniach 11-13 marca 2025 roku.

    Więcej

  • Powrót do tradycji

    Powrót do tradycji

    Podczas zeszłorocznych Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu odbył się finał najważniejszego konkursu dla piekarzy w Polsce. Master Baker już po raz czwarty przyciągnął zawodowców i amatorów z całego kraju. Uczestników o tak wysokim poziomie umiejętności jeszcze w tym konkursie nie było.

    Więcej

  • Koncepcje odpieku są różne

    Koncepcje odpieku są różne

    Piekarze dysponują dzisiaj różnorodnymi narzędziami do tworzenia własnych koncepcji punktu odpieku sklepowego, a tym samym do wykreowania pozycji na rynku. Mimo tego, jak różnorodne mogą być koncepcje punktów z odpiekiem, jedno pozostanie zawsze tematem wspólnym – właściwy piec. To od niego wiele zależy.

    Więcej