Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Ceny kakao i cukru rosną. Czy to oznacza koniec ery taniej czekolady?

    Ceny kakao i cukru rosną. Czy to oznacza koniec ery taniej czekolady?

    Ceny kakao i cukru osiągnęły bezprecedensowy poziom, co stanowi wyzwanie zarówno dla producentów czekolady, jak i konsumentów. Ponieważ ceny kakao osiągnęły rekordowy poziom z powodu problemów z dostawami w Afryce Zachodniej i deficytów cukru pogłębionych przez niesprzyjające warunki pogodowe, koszty produkcji czekolady rosną.

    Więcej

  • Manufaktura Doti oblewa wszystko

    Manufaktura Doti oblewa wszystko

    Przed Światowym Dniem Czekolady (12 kwietnia) PAP podał za „USA Today”, że od początku bieżącego roku cena tego surowca wzrosła o 130% (r/r o ponad 300%). A jak wiadomo, rynek czekolady ma swój początek na plantacji kakaowca. Przekaz z giełdy kakao jest krótki – tak źle nie było od 60 lat!

    Więcej

  • Wyróżnij się!

    Wyróżnij się!

    Twierdzi Jack Trout, słynny amerykański spec od marketingu. Jego hasło sprzed kilku dekad wciąż nie traci na znaczeniu. Wręcz przeciwnie. Potrzeba bycia innym niż konkurencja jeszcze nigdy nie była tak duża. Pewna piekarnia w San Francisco wie o tym doskonale.

    Więcej

  • KPO dla branży HoReCa; do podziału 1,2 mld zł

    KPO dla branży HoReCa; do podziału 1,2 mld zł

    Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej ogłosiło w środę nabór wniosków na dotacje dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej (HoReCa) oraz turystycznej i kulturalnej w ramach Krajowego Planu Odbudowy. W ramach tego naboru do rozdysponowania jest 1,2 mld zł.

    Więcej

  • Wypalony piekarz to spalony chleb

    Wypalony piekarz to spalony chleb

    Pasja oraz odpowiednie zaangażowanie może przerodzić się w pracę marzeń. Tylko, gdy pasja staje się pracą nieraz zaczyna stawać się udręką. Ciągły stres, nadgodziny, brak czasu wolnego - to zmora wielu cukierników i piekarzy. Jak ustrzec się przed wypaleniem zawodowym? Na pytania odpowiada psycholożka SWPS, Magdalena Marszałek.

    Więcej

  • Czekoladowa francuska Wielkanoc

    Czekoladowa francuska Wielkanoc

    Francuska Wielkanoc nie może obyć się bez czekolady. Jest ona stałym elementem tych świąt daleko bardziej niż w Polsce. Francuscy chocolatierzy przygotowują wyszukane asortyment, by zaskoczyć konsumentów i nadać właściwą oprawę świętom.

    Więcej

  • Najlepsza kawa? Taka, jaka nam smakuje!

    Najlepsza kawa? Taka, jaka nam smakuje!

    Nic tak nie pasuje tak do świetnego ciastka lub deseru jak kawa. Podobnie jak w polskim cukiernictwie, również w branży kawowej zaszła ewolucja. Barista i profesjonalny ekspres stały się ważnym elementem wielu kawiarni. A świadomy konsument poszukuje smaku nie tylko na talerzu, lecz również w filiżance.

    Więcej

  • Wizjoner wegańskiego cukiernictwa

    Wizjoner wegańskiego cukiernictwa

    Choć dzieciństwo spędził w krakowskiej cukierni rodziców, dopiero od niedawna jest profesjonalnym cukiernikiem. Wojciech Starowicz specjalizuje się w cukiernictwie wegańskim, jest nawet w trakcie zgłaszania patentu na roślinny zamiennik jajka. Nam opowiada o swojej drodze zawodowej i marzeniach.

    Więcej