Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Co zaprezentowali Polacy w Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019?

    Co zaprezentowali Polacy w Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019?

    Team polskich cukierników: Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa oraz Damian Wiśniewski, pod przywództwem Jarka Nowakowskiego, zdobył 14. miejsce w Lyonie podczas Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019. Polakom przyszło rywalizować z 20 zespołami z całego świata. Zobaczcie, jakie cuda przygotowali.

    Więcej

  • Odbierz wejściówkę na Expo Sweet

    Odbierz wejściówkę na Expo Sweet

    Targi Expo Sweet zbliżają się z zawrotną prędkością! 17-20 lutego br. hala targowa przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie zatętni premierami branżowymi oraz mistrzostwami dla cukierników, dekoratorów i lodziarzy. Zgłoś się do nas po bezpłatną wejściówkę i dołącz do największej imprezy branżowej w Polsce.

    Więcej

  • Wrzesiński Turniej Kulinarny

    Wrzesiński Turniej Kulinarny

    Niewiele jest dni w roku, które są w stanie poruszyć kilkudziesięciotysięczną społeczność średniej wielkości miasta. Miasto jak miasto, ma swoją specyfikę i swoje problemy. Jednak jest taka przestrzeń życia, która każdemu członkowi wspólnoty chociażby miejskiej, rodzi uśmiech na twarzy.

    Więcej

  • Kwadrans dla Ziemi

    Kwadrans dla Ziemi

    15 minut – tyle czasu trzeba dodać do zakupów, żeby uniknąć tego, co zapakowane w plastik lub zawiera szkodliwe substancje. Kwartalnik „Hipoalergiczni”, na czele z redaktor naczelną Żanetą Geltz, apeluje o „Kwadrans dla Ziemi” i edukuje, jak zmienić podejście do zakupów jedzenia, by nie zaśmiecać siebie i środowiska.

    Więcej

  • Dlaczego tak bardzo kochamy chleb?

    Dlaczego tak bardzo kochamy chleb?

    Chleb nasz powszedni – tak zwykło się mówić. Wszyscy go znamy, wszyscy lubimy, a na myśl o chrupiącej, lekko przypieczonej skórce ślinianki zaczynają pracować intensywnie. Dlaczego tak się dzieje?

    Więcej

  • Nauka tradycyjnego wypieku pieczywa ze zbóż EKO

    Nauka tradycyjnego wypieku pieczywa ze zbóż EKO

    Instytut Sadkiewicza oraz Stowarzyszenie Polska Ekologia zapraszają na szkolenie 4-6 marca br. w certyfikowanej piekarni BIO. Dotyczy metod oceny i produkcji tradycyjnego pieczywa ze zbóż i upraw EKO. W roli głównej ziarno z dawnych odmian i mąka pszenna z płaskurki, samopszy oraz żyta z ekologicznych upraw.

    Więcej

  • Dodatkowy miliard w ZUS tylko ze składki zdrowotnej

    Dodatkowy miliard w ZUS tylko ze składki zdrowotnej

    Przelewy przedsiębiorców do ZUS w 2019 będę wyższe niż te zeszłoroczne. Ten standardowy wyniesie 1316,97 zł. W skali roku daje to łączną podwyżkę aż o 1060 zł. Podwyżka dotknie każdego, kto nie korzysta z ulgi na start i preferencyjnego ZUS, choć ci muszą się liczyć z wyższą opłatą z tytułu „zdrowotnego”.

    Więcej

  • Sławomir Korczak i pieczywo wiedeńskie - szkolenie

    Sławomir Korczak i pieczywo wiedeńskie - szkolenie

    Croissant, brioche, babka i panettone oraz o wiele więcej - oto szkolenie, które znacząco wpłynie na rozwój asortymentu Twojej piekarni i cukierni. Pieczywo wiedeńskie według Sławomira Korczaka w Szkole Artystycznej Wiesława Kuci.

    Więcej