Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Lody a sprawa polska

    Lody a sprawa polska

    To zaskakujące, ale lody na naszych stołach zagościły powszechnie dopiero po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, w okresie międzywojennym. Tuwim pisał w „Kwiatach polskich”: „Tradycja! Któż by nie pamiętał?/ Niedziela: lody i kurczęta”. W 100-lecie Niepodległości warto więc przypomnieć polski wkład w lodziarstwo.

    Więcej

  • Targi branżowe Savpol 2018

    Targi branżowe Savpol 2018

    W dniach 21-22 października 2018r w hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice Przedsiębiorstwo Savpol zorganizowało drugą edycję Targów Branżowych Savpol. Do Gliwic zjechali się wystawcy z całej Europy prezentując szeroką ofertę produktów dla sektora piekarniczego, cukierniczego, lodziarskiego oraz HoReCa.

    Więcej

  • Polepszacze - zło konieczne?

    Polepszacze - zło konieczne?

    Kiedy piekarze deklarują, że nie stosują polepszaczy, włącza mi się lampka kontrolna. Przecież historia piekarstwa to dzieje udoskonalania walorów organoleptycznych chleba, czyli stosowania różnego rodzaju substancji polepszających jakość wyrobów – począwszy od dodatku serwatki, ziół, poprzez zaparzaną mąkę, na enzymach kończąc.

    Więcej

  • Polska przed wyzwaniem nowej polityki rolnej

    Polska przed wyzwaniem nowej polityki rolnej

    Wyzwania stojące przed współczesnym rolnictwem, przemiany zachodzące na wsi i reforma Wspólnej Polityki Rolnej wymagają podjęcia szerokiej debaty publicznej – uważają środowiska zabiegające o zrównoważony rozwój. Dyskusję na ten temat zatytułowaną „Czy wiemy, co jemy i co jeść będziemy?” zorganizowano wczoraj w Warszawie.

    Więcej

  • Lodziarnie w zimowej odsłonie

    Lodziarnie w zimowej odsłonie

    Bardzo udany sezon lodowy 2018 przeszedł do przeszłości. Większość lodziarni została już zamknięta, ale te, które prowadzą sprzedaż przez cały rok zaczynają prawdziwą walkę o klienta. Jak będą przekonywać do jedzenia lodów zimą?

    Więcej

  • Mak, lukier i certyfikaty

    Mak, lukier i certyfikaty

    Wielkimi krokami zbliża się święto najsłynniejszego rogala. Zgodnie z tradycją w Poznaniu twórcom oryginalnych świętomarcińskich słodkości będą wręczane certyfikaty. Zapraszamy do udziału w wydarzeniu!

    Więcej

  • FestiwaLOVE we Wrocławiu. Kawowy maraton

    FestiwaLOVE we Wrocławiu. Kawowy maraton

    Urban Coffee Marathon stanowi część największego cyklu miejskich festiwali kawy w Europie Środkowej. We Wrocławiu udział w nim wzięło ponad 45 kawiarni. Maraton ogarnia Polskę i Europę. Odbywa się w Berlinie i Pradze, na polskim podwórku w Poznaniu, Warszawie, Trójmieście, Krakwie, Łodzi i Wrocławiu.

    Więcej