Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Lesaffre Prestige Group - IV edycja

    Lesaffre Prestige Group - IV edycja

    Już po raz czwarty zapraszamy do akcji Lesaffre Prestige Group, propagującej ideę Społecznej Odpowiedzialności Biznesu na co dzień. Tegoroczna akcja jest wyjątkowa, bowiem zbiega się z jubileuszem 20-lecia firmy Lesaffre w Polsce.

    Więcej

  • Światowe trendy na Polagrze Tech 2018

    Światowe trendy na Polagrze Tech 2018

    Tuż po światowej premierze w Niemczech (IBA) nowe i udoskonalone rozwiązania dla branży poja­wiły się po raz pierwszy w Polsce podczas targów Polagra Tech. W tym roku poznański Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych zdominowały maszyny, urządzenia, oprogramowanie...

    Więcej

  • 4. Kongres Słodyczy już w piątek!

    4. Kongres Słodyczy już w piątek!

    Kongres Słodycze i Przekąski Sweets & Snacks 2018 to jedyne tego typu spotkanie poświęcone w pełni branży słodyczy, przekąsek (np. słodkich, słonych, bakalii), łączące ze sobą kluczowych graczy wpływających na rozwój rynku.

    Więcej

  • Nowe stawki VAT. 5% na pieczywo

    Nowe stawki VAT. 5% na pieczywo

    9 listopada Ministerstwo Finansów opublikowało komunikat dotyczący projektu zmian w przepisach VAT. Jednym z jego głównych założeń jest uproszczenie systemu stawek dla poszczególnych towarów i usług. W nowej klasyfikacji pieczywo ma być bowiem objęte stałym 5-proc. podatkiem VAT.

    Więcej

  • IBA z różnych perspektyw

    IBA z różnych perspektyw

    IBA to najważniejsze wydarzenie targowe dla branży piekarsko cukierniczej, organizowane co trzy lata. Kumuluje wszystko to, czym żyje branża na świecie: innowacjami wybiega w przyszłość, udowadnia, że każde dobre rozwiązanie można udoskonalić i niezmiennie wyznacza kierunki rozwoju, przeobrażając oblicze tej branży.

    Więcej

  • Lody a sprawa polska

    Lody a sprawa polska

    To zaskakujące, ale lody na naszych stołach zagościły powszechnie dopiero po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, w okresie międzywojennym. Tuwim pisał w „Kwiatach polskich”: „Tradycja! Któż by nie pamiętał?/ Niedziela: lody i kurczęta”. W 100-lecie Niepodległości warto więc przypomnieć polski wkład w lodziarstwo.

    Więcej