Mistrzynie Świata
Polki po raz drugi z rzędu z tytułem Mistrzyń Świata Dekoracji Tortów. Angelika Chwyć i Renata Martyna triumfowały w Mediolanie, wykonując tort na temat „Muzyka narodu”.
Polki po raz drugi z rzędu z tytułem Mistrzyń Świata Dekoracji Tortów. Angelika Chwyć i Renata Martyna triumfowały w Mediolanie, wykonując tort na temat „Muzyka narodu”.
Jej gęsta, kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne połączenie, które pozwala zaspokoić apetyt na coś słodkiego i sycącego. Dlatego chałwa jest jedną z ulubionych słodkich przekąsek w okresie zimowym. Poznajmy kulisy jej produkcji.
Za nami pierwsza edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Polska 2023, który odbył się 10 listopada podczas 30. Targów HORECA w Krakowie. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów dwuosobowych składających się z uczennicy i ucznia ze szkół o profilu gastronomicznym.
Boże Narodzenie, czas radości, jedzenia i wspólnego świętowania, stanowi doskonałą okazję dla piekarzy i cukierników do wyczarowania wyjątkowego klimatu. W trakcie świąt aromatyczne zapachy wypełniają powietrze, a słodkie smakołyki stają się gwiazdami stołu.
12 grudnia 2023 r. PARP organizuje bezpłatną konferencję w trakcie wydarzenia zostaną poruszone aktualne tematy dotyczące m.in. wpływu sztucznej inteligencji i nowych technologii na rynek pracy, różnorodności pokoleniowej w przedsiębiorstwie, a także zrównoważonego rozwoju i etyki w biznesie.
A w nim: jak pracować z makiem, by upiec makowiec doskonały. Budowanie domku z piernika. Na czym polega nieuczciwa konkurencja? Receptury na świąteczne i zimowe specjały. Rozmowa ze zwycięzcą Master Baker 2023. A na naszej okładce żywa legenda świata czekolady i cukiernictwa - mistrz Ramon Morato.
czyli jak (zgodnie z prawem) umilić czas klientom lokalu gastronomicznego w okresie Bożego Narodzenia?
Gdy jesień puka do drzwi, warto sięgnąć po świeżą żurawinę, która po odpowiednim przygotowaniu nie ma sobie równych. W tym małym i niepozornym owocu, uznawanym za najzdrowszy na świecie, drzemie wielka moc. Choć popularność żurawiny rośnie, to jej ogromny potencjał wciąż czeka na odkrycie.
Choć pierniki szczególnym zainteresowaniem cieszą się w grudniu, Anna Sosnowska, czyli Piernikowa Mama, równie mocno skupia się na nich w każdym innym miesiącu.
W Paryżu trwa Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej, którego tematem przewodnim jest chleb 19 uczestników prezentuje swoje zdjęcia, które oddają hołd bochenkom, pracy piekarza oraz pokazują, jakie uczucia wywołuje kawałek chleba.