Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Strażnik Twojego biznesu

    Strażnik Twojego biznesu

    Czy zdarzyło Ci się, że brakowało pieniędzy w kasie względem sprzedanego towaru? Produkty znikały, a Ty do dzisiaj nie zobaczyłeś za nie należności. Jaki był tego powód? Kradzież, którą nie sposób dostrzec "gołym okiem".

    Więcej

  • Smakowite nazwy – ale czy dozwolone?

    Smakowite nazwy – ale czy dozwolone?

    Lody prince polo, ciastko snickers, pączek raffaello – etykietowanie produktów z oferty, używając nazw znanych batoników czy cukierków, to powszechna praktyka, bo bardzo skuteczna. Tak określane słodkości cieszą się zawsze ogromną popularnością, ale czy to zgodne z prawem?

    Więcej

  • Tradycyjne rogale świętomarcińskie w ... lodach?!

    Tradycyjne rogale świętomarcińskie w ... lodach?!

    Od dziś w ogólnopolskiej sieci handlowej Lidl Polska są dostępne nasze najnowsze lody "tradycyjny rogalik poznański", które zostały wyprodukowane z prawdziwych, certyfikowanych rogali upieczonych dla nas przez Grzegorza Dziamskiego - szefa cukierni Hotelu Mercure Poznań.

    Więcej

  • Trendy w czekoladzie na 2024 rok

    Trendy w czekoladzie na 2024 rok

    Będzie roślinnie, odpowiedzialnie i… nastrojowo. Trendy na 2024 rok pokazują, że największy przysmak na świecie demokratyzuje się, będzie dostępny w wielu wersjach, także dla osób ograniczających spożycie produktów odzwierzęcych.

    Więcej

  • Zarządzanie jakością, zarządzanie informacją

    Zarządzanie jakością, zarządzanie informacją

    Wymagania stawiane zarządzaniu jakością, gwarancja bezpieczeństwa produktów spożywczych i kontrola pochodzenia w branży młynarskiej wymagają sprawnego zarządzania informacją. Przedsiębiorstwa potrzebują wydajnego i elastycznego rozwiązania IT, które integruje system zarządzania jakością w całym rozwiązaniu ERP.

    Więcej

  • Obwarzanek krakowski

    Obwarzanek krakowski

    Przechodząc przez krakowskie Planty, w jednym ich zakątku miniemy pomnik królowej Jadwigi i Władysława Jagiełły. Pomnik jakich wiele, ale to właśnie w rachunkach tego królewskiego małżeństwa po raz pierwszy pojawiła się wzmianka o obwarzanku, więc ów monument wprowadza nas nieco w historię tego wypieku.

    Więcej

  • Jak cię widzą, tak cię… jedzą

    Jak cię widzą, tak cię… jedzą

    Czyli ak dotrzeć do klientów, stosując kolory w wypiekach.1, 2, 3… tyle wystarczy, aby konsument stwierdził, czy chce zjeść właśnie twój wypiek. Podjęcie decyzji zajmuje mu zaledwie kilka sekund. Co decyduje? Wygląd.

    Więcej

  • EkoLOGICZNE podejście do opakowań

    EkoLOGICZNE podejście do opakowań

    Ekologiczne opakowania na lody, ciastka, pieczywo i szeroko pojętą żywność coraz częściej można znaleźć w restauracjach i kawiarnio-ciastkarniach czy lodziarniach, które chętnie sięgają po rozwiązania przyjazne dla środowiska.

    Więcej

  • Jemy oczami! Jak światło wpływa na nasz apetyt?

    Jemy oczami! Jak światło wpływa na nasz apetyt?

    Pierwszym zmysłem, który eksploruje otoczenie, kiedy przekraczamy próg piekarni, cukierni bądź kawiarni, jest węch. Podczas gdy aromat świeżo wypiekanego pieczywa, kawy czy słodkich przysmaków zaczyna pobudzać apetyt, światło kreuje w naszej głowie odbiór wnętrza za pomocą wzroku.

    Więcej