Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Dorosiowe ranty – ulubiona marka branży torciarskiej

    Dorosiowe ranty – ulubiona marka branży torciarskiej

    O początkach i kulisach powstania marki, o tym, co produkuje i oferuje firma i dlaczego ranty trafiają pod przysłowiowe strzechy – rozmawiamy z naszym gościem Marcinem Dorosiem, promującym odejście od tradycyjnych blaszek do pieczenia na rzecz rantów. Dorosiowych rantów.

    Więcej

  • Kolejna odsłona Debic Pastry Cup

    Kolejna odsłona Debic Pastry Cup

    26 marca 2020 r., podczas targów EuroGastro w Nadarzynie, po raz drugi odbędzie się Debic Pastry Cup - konkurs dla profesjonalistów, którego organizatorem jest Paweł Mieszała – mistrz Polski i świata w cukiernictwie, wykładowca, szkoleniowiec i mentor z ponad 25-letnim doświadczeniem zawodowym.

    Więcej

  • Prozdrowotne właściwości chleba na kwasie piekarskim

    Prozdrowotne właściwości chleba na kwasie piekarskim

    Największym osiągnięciem ludzkiego umysłu było wynalezienie sposobu produkcji chleba na kwasie piekarskim w starożytnym Egipcie. Teraz naukowcom nie pozostaje nic innego, jak tylko potwierdzać i objaśniać ten wynalazek” – Kliment Arkadjewicz Timiriazew (1843-1920).

    Więcej

  • Dziecko na diecie bezglutenowej – problem czy wyzwanie?

    Dziecko na diecie bezglutenowej – problem czy wyzwanie?

    Twoje dziecko ma zdiagnozowaną celiakię i musi stosować dietę bezglutenową? Z tym trudnym tematem zmaga się wielu rodziców. O celiakii, alergii na gluten i pozostałych schorzeniach związanych z nietolerancją glutenu mówi się coraz więcej, a co istotne, nie w kontekście kolejnej fanaberii dietetycznej, a poważnej choroby.

    Więcej

  • Kawiarnie przechodzą na eko

    Kawiarnie przechodzą na eko

    Ekorewolucja w gastronomii stała się faktem. Także branża kawowa odczuła jej silny podmuch. Trend ten zbiegł się z wysypem rzemieślniczych palarni, z założenia bardziej tradycyjnych i przyjaźniejszych środowisku. Mamy więc u baristów rewolucję do kwadratu. I jak każda rewolucja ma ona swoje koszty.

    Więcej