Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Jak otworzyć własną cukiernię?

    Jak otworzyć własną cukiernię?

    Od pomysłu do projektu, a wreszcie jego realizacji minęło wiele lat. Po drodze pojawiały się kolejne niespodzianki i przeszkody – pandemia, lockdowny, wojna. Jednak marzenie o własnej cukierni było tak silne, że Dorota Zielenska-Stępień dopięła swego. I dziś prowadzi cukiernię.

    Więcej

  • Najlepszy croissant we Francji

    Najlepszy croissant we Francji

    We Francji wybrano najsmaczniejszego croissanta w kraju. Ten chrupiący rogalik to, obok bagietki, symbol francuskiej kuchni i francuskiego stylu życia.

    Więcej

  • Nierogale, rogale niemarcińskie i marciniaki

    Nierogale, rogale niemarcińskie i marciniaki

    Październik i listopad w Poznaniu i Wielkopolsce stoją pod znakiem rogala. Rogale świętomarcińskie tradycyjnie wypieka się na Dzień Świętego Marcina (11. listopada), ale święto wielbicieli rogali z białym makiem z roku na rok rozciąga się coraz bardziej. Pochodzący z Poznania cukiernicy zaszczepiają tę tradycję w innych miastach

    Więcej

  • Volvo i Deseo - niecodzienna kooperacja

    Volvo i Deseo - niecodzienna kooperacja

    Już w najbliższą sobotę, 05.11.2022 w Warszawie będzie miało miejsce otwarcie lokalu w ramach ciekawej współpracy marek Deseo i Volvo. W Volvo Car Warszawa przy Marszałkowskiej powstanie nowa kawiarnia Deseo.

    Więcej

  • POLAGRA 2022 – centrum branżyspożywczej i sektora HoReCa

    POLAGRA 2022 – centrum branżyspożywczej i sektora HoReCa

    Tysiące zwiedzających, setki rozmów biznesowych, prelekcje i panele dyskusyjne, do tego konkursy, pokazy i warsztaty oraz – tradycyjne Złote Medale Grupy MTP – wyróżniające najlepsze produkty. Po trudnych latach tegoroczna POLAGRA odzyskała dawny blask. To nie koniec dobrych wiadomości. W przyszłym roku targi czeka poważna zmian

    Więcej

  • Targi SÜDBACK wróciły w dobrym stylu

    Targi SÜDBACK wróciły w dobrym stylu

    W terminie 22 – 25 października 2022 odbyła się długo wyczekiwana przez branżę piekarsko-cukierniczą 29. edycja Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Südback w Stuttgarcie. Po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią impreza powróciła na poziomie ostatniej edycji z 2019 roku, gromadząc ok. 600 wystawców.

    Więcej

  • Owadzie rarytasy

    Owadzie rarytasy

    Mączniki, świerszcze i inne smaczki przyszłości – czy polski konsument jest gotowy na owadzią rewolucję? Nie jest i nie będzie, dopóki w ofercie sklepów czy cukierni nie pojawią się tego typu produkty i nie nadarzy się okazja, by ich spróbować.

    Więcej

  • Straszne słodycze Fit Cake

    Straszne słodycze Fit Cake

    Fit Cake, największa polska sieć nie-cukierni, nie przestaje zadziwiać. Na Halloween przygotowała iście upiorne menu. Oczywiście bez cukru. Rozsmakujcie się w galaretowatych mózgach, piankowych gałkach ocznych i krwistych wypiekach, ale strzeżcie się hrabiego Cukrulli!

    Więcej