Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Pajda z pasją, charakterem i atramentem z kałamarnicy

    Pajda z pasją, charakterem i atramentem z kałamarnicy

    Rzemiosło to wolność. Wolność w tworzeniu bochenków, w których czuć powiew kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. I wolność w układaniu grafiku pracy pozwalającego na urlopy i wolne poniedziałki. O podejściu do prowadzenia piekarni rzemieślniczej i życiu marzeń rozmawiamy z Krzysztofem Bartoniem, właścicielem Śląskiej Pajdy.

    Więcej

  • Robota dla Ribota

    Robota dla Ribota

    Creme patissiere, przy którym nie trzeba stać i mimo to się nie przypali? Magia? Nie, tak właśnie działa nowoczesna technika w służbie cukiernictwu – Ribot. Co jeszcze potrafi ten kuchenny pomocnik?

    Więcej

  • „Chocolat 100% droit” – nowa pozycja wydawnicza na temat czekolady

    „Chocolat 100% droit” – nowa pozycja wydawnicza na temat czekolady

    Na rynku pojawiła się książka „Chocolat 100 % Droit” („Czekolada 100% Prawa”) poświęcona aspektom prawnym uprawy kakaowca i produkcji czekolady. Wydało ją wydawnictwo Editions Enrick B. Wstępem opatrzyła Katherine Khodorowsky, przewodnicząca Francuskiej Akademii Czekolady i Wyrobów Cukierniczych.

    Więcej

  • Najlepszy croissant w Paryżu

    Najlepszy croissant w Paryżu

    Croissant, obok bagietki, jest kulinarnym symbolem Paryża, a nawet całej Francji. To najchętniej kupowany wypiek z gatunku viennoiserie, tuż po pain au chocolat. Tak jak w przypadku bagietek są organizowane konkursy i rankingi na najlepsze rogaliki z ciasta listkowanego.

    Więcej

  • Poznaj historię mrożonej herbaty

    Poznaj historię mrożonej herbaty

    Czy wiesz, że czerwiec jest na całym świecie miesiącem mrożonej herbaty? Orzeźwiający napar już od ponad stu lat skutecznie gasi pragnienie. Może być serwowany na wiele sposobów – wszystko zależy od pomysłowości i fantazji twórcy.

    Więcej

  • Pokaż siebie - nowe wydanie Mistrza Branży

    Pokaż siebie - nowe wydanie Mistrza Branży

    Nowoczesny minimalizm Wojciecha Rzepeckiego. Wolność w rzemiośle Krzysztofa Bartonia. Fascynacje Łukasza Anioła. Sycylijskie cannoli w lodziarni. Szczypta soli w piekarni i cukierni. Social media pełne twarzy zamiast ciastek i bochenków.

    Więcej