Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • SelfieCoffee – kawa, która cieszy podwójnie

    SelfieCoffee – kawa, która cieszy podwójnie

    Pleciuga Caffe w Szczecinie to miejsce, w którym można wspólnie bawić się ulubionymi smakami i spędzać miło czas. Oferowa­ne tam innowa­cyjne SelfieCoffee to jeden z elementów tej dobrej zabawy. O kawie, która cieszy smakiem, zapachem i wyglądem, rozma­wialiśmy z Martą i Mikołajem Komór.

    Więcej

  • Czekoladowe fondue

    Czekoladowe fondue

    Pomysł użycia garnuszka, w którym będzie płynne medium, ze stałym dostępem do czynnika grzewczego i możliwością zanurzania w nim różnych dodatków pochodzi ze Szwajcarii, choć alpejskie rejony Włoch czy Francji także stosowały tę technikę przygotowania posiłków.

    Więcej

  • Lody z piekła rodem

    Lody z piekła rodem

    Te lody mogą śmiało zostać okrzyknięte najgorętszym hitem lata - to lody o smaku papryczek chili! Nie bez powody ich nazwa to "diabelski oddech" - są tak ostre, że przed ich konsumpcją należy złożyć pisemną deklarację zgody na skutki uboczne!

    Więcej

  • 23. Święto Chleba w Gdańsku

    23. Święto Chleba w Gdańsku

    29 lipca, w drugim dniu Jarmarku św. Dominika, obchodzono 23. edycję najstarszego Święta Chleba w Polsce. Jakie pieczywo oferowały lokalne piekarnie i jakie trendy można było podpatrzeć u gdańskich rzemieślników - relacjonuje nasz korespondent dr inż. Henryk Piesiewicz

    Więcej

  • Jak deklarować alergeny? – dodatkowe wytyczne Komisji Europejskiej

    Jak deklarować alergeny?  – dodatkowe wytyczne Komisji Europejskiej

    Nowe wytyczne dotyczące znakowania żywności wciąż nastręczają problemów producentom opracowującym etykiety. Nadal jest wiele nieja­snych kwestii, kłopotliwych dla niektórych kategorii produktów spożywczych czy producentów. Rozstrzygnięcie zagadnienia sposobu deklarowania obec­ności alergenów przyniosło Zawiadomienie KE z 07.2017

    Więcej

  • Piekarnia BIO od podstaw cz. 1

    Piekarnia BIO od podstaw cz. 1

    Eko, bio, organic – to słowa, które w artykułach i analizach dotyczących rynkowych trendów odmieniane są przez wszystkie przypadki. Na „zieloną stronę mocy” decydują się przechodzić kolejne piekarnie czy cukiernie. Powstają też nowe, które od początku swej działalności stawiają na EKO.

    Więcej

  • Thierry Ayel – Akademia Mistrza po francusku

    Thierry Ayel – Akademia Mistrza po francusku

    – Polskie cukiernictwo to cukiernictwo poszukujące. Poszukujące nowych trendów, smaków, receptur, inspiracji i sposobów prezentacji – ocenia Thierry Ayel, francuski szef kuchni i mistrz cukiernictwa, który już od dekady mieszka nad Wisłą.

    Więcej

  • Kolejna edycja Targów Zero Waste z Mistrzem Branży

    Kolejna edycja Targów Zero Waste z Mistrzem Branży

    Po sukcesie w Warszawie Targi Zero Waste przenoszą się do Gdyni. 18 sierpnia br. w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym czeka Was moc atrakcji, m.in. przegląd filmowy, liczne wykłady i warsztaty. W rolę prowadzącej wcieli się Helena Chmielewska, redaktorka „Mistrza Branży”.

    Więcej