Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Tłusty Czwartek

    Tłusty Czwartek

    Pączki, faworki, oponki – to one dominują na stole w Tłusty Czwartek. Ma być tłusto, słodko i obficie. Karnawałowe słodkości są z nami od wieków, choć niektóre nie od razu były słodyczami.

    Więcej

  • Dlaczego klienci, robiąc zakupy, wybierają markety?

    Dlaczego klienci, robiąc zakupy, wybierają markety?

    To pytanie spędza sen z powiek wielu polskim przedsiębiorcom. Dlaczego właściwie Polacy wolą pójść w jedno miejsce, w którym mogą dość szybko zrobić kompleksowe zakupy podstawowych produktów spożywczych, chemii czy artykułów gospodarstwa domowego?

    Więcej

  • Very pyszne cookie!

    Very pyszne cookie!

    Yem cookie to nowa cukiernia na mapie Krakowa. O tym koncepcie opowiada nam jej właściciel Mikołaj Bojkowski. Młody cukiernik postawił na cukierniczy symbol rodem z Ameryki Północnej i w ten sposób podbił serca smakoszy. W Yem cookie możemy spróbować cookie w różnych, czasem zaskakujących, wersjach smakowych.

    Więcej

  • Pod przykryciem z czekolady

    Pod przykryciem z czekolady

    Tort, sernik, babka, mus – właściwie każde ciastko czy deser może zostać oblane czekoladą. Przepisów na polewę czekoladową jest tak wiele, jak wielu jest cukierników. Istnieje jednak kilka reguł, których należy przestrzegać, chcąc uzyskać doskonałe zwieńczenie swojego słodkiego dzieła.

    Więcej

  • Skok na głęboką czekoladę - jak zostać chocolatierem

    Skok na głęboką czekoladę - jak zostać chocolatierem

    Od decyzji do otwarcia pracowni minęło zaledwie 5 miesięcy. Czekolatorium było jednak swego rodzaju eksperymentem, zrodzonym z potrzeby zmiany pracy i dawania ludziom odrobiny szczęścia. I choć nie było łatwo, pracownia Mateusza Kokota przetrwała. Między innymi dlatego, że czekolada doskonale współgra z jego osobowością.

    Więcej