Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Polska żywność w centrum uwagi

    Polska żywność w centrum uwagi

    Wielkimi krokami zbliża się Dzień polskiej żywności. Wydarzenie przypadające 25 sierpnia będziemy obchodzić już po raz 5. O rodzimych artykułach spożywczych będzie głośno także za sprawą Plebiscytu „KUCHNIA Polska 2017” organizowanego przez redakcję magazynu „Kuchnia”. Program „Doceń polskie” jest partnerem tego przedsięwzięcia.

    Więcej

  • Wakacyjny Mistrz Branży: niekonwencjonalnie, kulinarnie i kulturalnie

    Wakacyjny Mistrz Branży: niekonwencjonalnie, kulinarnie i kulturalnie

    Od prostej rymowanki do zwycięskich lodów Adama Pokojskiego, pierwszego Polaka, który wygrał eliminacje do Gelato World Tour. Od inspirującej mocy kina i literatury po nieznaną książkę mistrza piekarstwa Mariana Pozorka. Od warszawskich kooperatyw spożywczych po niewykorzystany potencjał chleba w turystyce kulinarnej.

    Więcej

  • Laboratorium słodyczy ruszyło!

    Laboratorium słodyczy ruszyło!

    7 czerwca w Bielanach Wrocławskich oficjalnie ruszyło Centrum Badań, Rozwoju i Jakości stworzone przez Mondelez International. 250 testerów słodyczy i wykwalifikowanych technologów żywności będzie pomagać przy kreowaniu słodyczy przyszłości, które będą kusić smakiem i wyglądem.

    Więcej

  • Polski team na Coppa del Mondo della Gelateria 2018

    Polski team na Coppa del Mondo della Gelateria 2018

    Pod koniec czerwca dowiedzieliśmy się, kto wejdzie w skład prestiżowego zespołu, reprezentującego Polskę na Coppa del Mondo della Gelateria 2018. Oto 5 specjalistów słodkiej sztuki w każdej postaci, 5 wyrazistych indywidualności, które wspierać będzie firma Master Martini.

    Więcej

  • Kilka inspirujących dni z Diego Lozano

    Kilka inspirujących dni z Diego Lozano

    Perfekcja wykonania nowoczesnych deserów, wyraziste, zaskakujące i kaskadowo przechodzące smaki oraz różnorodność struk­tur – tak w kilku słowach można podsumować spotkanie ze sztuką cukierniczą słynnego brazylijskiego mistrza Diego Lozano.

    Więcej

  • Co nowego w podatkach?

    Co nowego w podatkach?

    2017 rok przynosi nam zmiany w przepisach i iskierkę nadziei w najnowszej linii orzecznictwa. Najistot­niejsza zmiana to wdrożenie Krajowej Ad­ministracji Skarbowej. Pozwala ona bez uprzedzenia zapukać do firmy i rozpo­cząć kontrolę, nie należy jej jednak mylić z funkcjami urzędów skarbowych – te po­zostają bez zmian.

    Więcej

  • Nowości produktowe od KOMPLET Polska

    Nowości produktowe od KOMPLET Polska

    Lato w pełni, ale dział rozwoju R&D firmy KOMPLET nie ustaje w twórczych działaniach, których celem jest sprostanie oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Tym razem oferta cukiernicza firmy powiększyła się o dwa nowe produkty: KOMPLET Krem Dorino oraz KOMPLET Baza Karmelowa.

    Więcej

  • Wartość odżywcza w pytaniach i odpowiedziach

    Wartość odżywcza w pytaniach i odpowiedziach

    W styczniu 2013 r. i w grudniu 2016 r. Komisja Europejska wydała dodatkowe dokumenty odpo­wiadające na nurtujące pytania producentów żywności w zakresie znakowania, w tym wartości odżywczej. Prezentujemy wybrane zasady, które będą pomocne w opracowaniu obowiąz­kowej tabeli wartości odżywczej umieszczanej na produktach piek-cuk.

    Więcej