Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Prozdrowotne właściwości chleba na kwasie piekarskim

    Prozdrowotne właściwości chleba na kwasie piekarskim

    Największym osiągnięciem ludzkiego umysłu było wynalezienie sposobu produkcji chleba na kwasie piekarskim w starożytnym Egipcie. Teraz naukowcom nie pozostaje nic innego, jak tylko potwierdzać i objaśniać ten wynalazek” – Kliment Arkadjewicz Timiriazew (1843-1920).

    Więcej

  • Dziecko na diecie bezglutenowej – problem czy wyzwanie?

    Dziecko na diecie bezglutenowej – problem czy wyzwanie?

    Twoje dziecko ma zdiagnozowaną celiakię i musi stosować dietę bezglutenową? Z tym trudnym tematem zmaga się wielu rodziców. O celiakii, alergii na gluten i pozostałych schorzeniach związanych z nietolerancją glutenu mówi się coraz więcej, a co istotne, nie w kontekście kolejnej fanaberii dietetycznej, a poważnej choroby.

    Więcej

  • Kawiarnie przechodzą na eko

    Kawiarnie przechodzą na eko

    Ekorewolucja w gastronomii stała się faktem. Także branża kawowa odczuła jej silny podmuch. Trend ten zbiegł się z wysypem rzemieślniczych palarni, z założenia bardziej tradycyjnych i przyjaźniejszych środowisku. Mamy więc u baristów rewolucję do kwadratu. I jak każda rewolucja ma ona swoje koszty.

    Więcej

  • Mistrz Dekoracji - wydanie specjalne już dostępne!

    Mistrz Dekoracji - wydanie specjalne już dostępne!

    Po dłuższej przerwie wraca, a w nim: Marta Hidalgo i jej hipnotyzujące dzieła z czekolady plastycznej, słodkie stoły, torty kolosy, aktualne trendy dekoratorskie i 14 autorskich tutoriali polskich dekoratorek! Zacznij sezon razem z Twoim ulubionym Mistrzem Dekoracji w wydaniu specjalnym!

    Więcej

  • Sprzedawcy szczęścia - o roli marketingu w gastronomii

    Sprzedawcy szczęścia - o roli marketingu w gastronomii

    Cukiernia i piekarnia to miejsca, gdzie sprzedaje się nie tylko ciastka, bułki i lody. To miejsca, do których konsument przychodzi po odrobinę szczęścia. Dlatego tak ważne w ich działaniach są storytelling, social media i komunikacja. Jak to ugryźć? O tym rozmawiamy z Angeliką Borysiak z Brand2eat.

    Więcej

  • Tortowa rywalizacja w Katowicach i Krakowie

    Tortowa rywalizacja w Katowicach i Krakowie

    Jesteś specjalistką od słodkich dekoracji? Masa cukrowa to twój ulubiony surowiec? A może nie ma lepszego od ciebie w pracy z kremem maślanym? Weź udział w Konkursie Tortów podczas Festiwalu Czekolady w Katowicach oraz Krakowie.

    Więcej

  • Jak rodzime piekarnie przygotowały się do tłustego czwartku

    Jak rodzime piekarnie przygotowały się do tłustego czwartku

    Z marmoladą, ajerkoniakiem, musem, z budyniem, czy nawet pączki fit! W tłusty czwartek producenci prześcigają się w smakach pączków, w ich rozmiarach oraz wielkości produkcji. Sprawdźmy, jak przygotowały się polskie piekarnie, mniejsze i większe, do tegorocznego tłustego czwartku.

    Więcej

  • Too Good To Go startuje w Trójmieście!

    Too Good To Go startuje w Trójmieście!

    Po sukcesie w Warszawie i Krakowie przyszedł czas na Trójmiasto! W aplikacji Too Good To Go dostępne są pyszne paczki-niespodzianki z niesprzedanym danego dnia jedzeniem z restauracji, kawiarni, sklepów i cukierni w całym Trójmieście.

    Więcej

  • Gotowy na Expo Sweet?!

    Gotowy na Expo Sweet?!

    Już od najbliższej niedzieli, 23 lutego, do środy włącznie, Warszawa zamieni się w stolicę cukierników, lodziarzy i dekoratorów, a także piekarzy. Szykuj się na najsmaczniejsze polskie targi branżowe - szykuj się na Expo Sweet 2020!

    Więcej