Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Ruszyło Centrum Innowacji Puratos w Warszawie

    Ruszyło Centrum Innowacji Puratos w Warszawie

    Jak utrzymać wysoki poziom w branży? Trzeba śledzić trendy, udoskonalać receptury i wyczuwać puls rynku. To wszystko będzie teraz możliwe w jednym miejscu, a to dzięki Centrum Innowacji Puratos. 7 maja polscy piekarze i cukiernicy zyskali dostęp do najnowszego sprzętu, specjalistycznej wiedzy, szkoleń oraz pogłębionych badań...

    Więcej

  • Łączy nas chleb – Festiwal Miast Partnerskich po raz czwarty

    Łączy nas chleb – Festiwal Miast Partnerskich po raz czwarty

    8 i 9 czerwca 2024 r. w Katowicach odbędzie się już czwarta edycja Festiwalu Miast Partnerskich. Tym razem, oprócz chleba, tematyką wiodącą będą również owoce i ziarna w tradycji różnych narodów. To wielokulturowe wydarzenie organizowane w Parku Zadole adresowane jest do sympatyków dobrego rzemieślniczego jedzenia.

    Więcej

  • Najlepsze bagietki, croissanty, sandwicze, czyli Święto Chleba w Paryżu!

    Najlepsze bagietki, croissanty, sandwicze, czyli  Święto Chleba w Paryżu!

    W maju od 28 lat w Paryżu odbywa się Święto Chleba, podczas którego organizowane są konkursy na charakterystyczne dla francuskiej kultury kulinarnej wypieki. Wybiera się najlepsze bagietki, croissanty, a ostatnio także kanapki rzemieślnicze. Nagrodzone piekarnie i cukiernie zyskują po zwycięstwie renomę i nowych klientów.

    Więcej

  • Cukiernictwo pełne pozytywnych wibracji - nowe wydanie Mistrza Branży

    Cukiernictwo pełne pozytywnych wibracji - nowe wydanie Mistrza Branży

    Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team od innych? A na naszej okładce wyjątkowo kreatywny, ambitny i zgrany cukierniczy duet - Łukasz Kaniewski oraz Mariusz Górecki z Szama Słodycz.

    Więcej

  • Dekoracje i surowce do dekorowania - przegląd

    Dekoracje i surowce do dekorowania - przegląd

    Prężnie działająca cukiernia to zgrany zespół, plan marketingowy i świetny produkt. Aby ten powstał potrzeba również nowoczesnych dekoracji i wysokiej jakości surowców do dekorowania wyrobów cukierniczych, które podnoszą atrakcyjność produktu w oczach kupującego i sprawia przyjemność delektowania się słodkim deserem.

    Więcej

  • Jak konkretne kolory jedzenia wpływają na nasz apetyt?

    Jak konkretne kolory jedzenia wpływają na nasz apetyt?

    Kolory jedzenia mają znaczący wpływ na nasze doznania smakowe i apetyt. Choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, barwy potraw mogą skłaniać nas do jedzenia większych ilości, wpływać na nasze wybory żywieniowe oraz kształtować naszą percepcję smaku. Badania naukowe oraz doświadczenia z zakresu psychologii jedzenia dowodzą, ż

    Więcej

  • Perfekcyjny croissant

    Perfekcyjny croissant

    Idealny wybór na śniadanie, lunch czy deser? Croissant! Może być serwowany sauté, w wersji słodkiej i wytrawnej. A zawsze będzie zachwycać maślanym smakiem i lekką teksturą. Oczywiście o ile jest poprawnie wykonany. Jak to zrobić?

    Więcej

  • Automatyzacja transportu koszy

    Automatyzacja transportu koszy

    W dobie rosnących kosztów zatrudnienia, fluktuacji kadr i niewystarczających powierzchni magazynowania coraz częściej analizie poddawane są rozwiązania z zakresu automatyzacji logistyki koszy, szczególnie tam, gdzie ich liczba liczona jest w tysiącach.

    Więcej

  • Odświeżam branżę lodziarską

    Odświeżam branżę lodziarską

    Zaangażowany i ceniony szkoleniowiec, pełen pasji lodziarz, znawca rynku, inicjator konkursu Gelato Poland, wreszcie również autor książki. Szymon Sapieha na wszelkie sposoby mobilizuje branżę lodziarską w Polsce. Dba o to, by lody były jeszcze ważniejsze i lepsze.

    Więcej