Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Największe kulinarne wydarzenie roku

    Największe kulinarne wydarzenie roku

    Premiera książki “Kucharze Nasza Historia” odbędzie się nie gdzie indziej jak przy stole - dziesięcio-daniową kolację przygotują wybitni szefowie kuchni i cukiernicy. Niezwykłości wydarzeniu dodaje fakt, że dochód z niego zostanie przeznaczony na cele charytatywne.

    Więcej

  • Naukowo o chlebie

    Naukowo o chlebie

    Przedstawiciele Piekarni Cukierni Putka wyszli z nietypową dla branży piekarsko-cukierniczej inicjatywą. O ocenę składu produkowanego przez nich pieczywa i wyrobów cukierniczych poprosili Annę Makowską, doktor nauk farmaceutycznych oraz dietetyk.

    Więcej

  • Lokalnie i ze smakiem

    Lokalnie i ze smakiem

    I Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek Powiatu Gliwickiego zgromadził prawdziwe tłumy, a uczestnicy konkursu oraz wystawcy udowodnili, że lokalnie nie znaczy na niższym poziomie.

    Więcej

  • Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w Wiedniu

    Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w Wiedniu

    Stowarzyszenie „Pro Carpathia” jako jedyny podmiot z Polski wzięło udział w międzynarodowych targach pieczywa Kruste & Krume Brotfestival, 23 marca 2019 r., na terenie Marx Halle w Wiedniu. Udział w targach był możliwy dzięki pomocy Klastra Podkarpackie Smaki oraz Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

    Więcej

  • 3 dni z pieczywem ze zbóż EKO

    3 dni z pieczywem ze zbóż EKO

    Ziarno z płaskurki czy samopszy jest drogie, a mąki niestandaryzowane kapryśne. Jak zatem postępować z tym surowcem, aby uzyskać wypieki doskonałe i powtarzalne? Na to i wiele pytań udzielono odpowiedzi podczas szkolenia „Nauka tradycyjnego wypieku pieczywa ze zbóż EKO ”, które odbyło się w Instytucie Sadkiewicza.

    Więcej

  • Bydgoszcz: Degustacja chleba z pradawnych zbóż

    Bydgoszcz: Degustacja chleba z pradawnych zbóż

    30 marca br. na placu przed Galerią Handlową Focus w Bydgoszczy miał miejsce eco-event. To właśnie tutaj można było skosztować pięknie udekorowanego chleba z pradawnych zbóż, m.in. z pszenicy okrągłoziarnowej. Za tą akcją stała Grupa Operacyjna Pradawne Ziarno.

    Więcej