Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Nowe spojrzenie na chleb

    Nowe spojrzenie na chleb

    Brązowo złocisty bochenek oprószony mąką, idealny do zrobienia kanapki. A gdyby tak spojrzeć na chleb nieco inaczej? To, co znamy w Polsce jako chleb, niekoniecznie może być powszechne w innym zakątku świata. Może warto skorzystać z inspiracji z innych kultur kulinarnych? Tak właśnie powstają przepisy na chleby modernistyczne!

    Więcej

  • W piekarnictwie siła

    W piekarnictwie siła

    Pomimo niesprzyjających warunków gospodarczych piekarnictwo broni się z pełną mocą. Według badań wciąż chętnie sięgamy po pieczywo przynajmniej raz dziennie, najczęściej stanowi ono podstawę lub znaczący dodatek do naszych śniadań.

    Więcej

  • Bezkakaowa czekolada przyszłości: czy to nadal czekolada?

    Bezkakaowa czekolada przyszłości: czy to nadal czekolada?

    Zmiany klimatyczne wpływają na wiele dziedzin życia i przemysłu. Również na dodatkowe przeciążenie łańcucha dostaw kakao. A co by było, gdyby udało się produkować czekoladę z bardziej lokalnych składników? Nad tym pracuje niemiecki start-up Planet A Foods.

    Więcej

  • Sklepy firmowe – jak utrzymać wysokie standardy i zwiększyć sprzedaż

    Sklepy firmowe – jak utrzymać wysokie standardy i zwiększyć sprzedaż

    Czym jest owa autonomia i dla­czego to takie ważne? Musisz pa­miętać o tym, że sklep firmowy jest najważniejszym elementem wizerunku i marketingu, jest też miejscem kontaktu twojej firmy z klientem, wymiany produk­tów na pieniądze. Zatem to kluczowe miej­sce z punktu widzenia źródła powstawania wartości firmy.

    Więcej

  • Tegoroczne żniwa na finiszu. Czy padnie rekord zbioru pszenicy?

    Tegoroczne żniwa na finiszu. Czy padnie rekord zbioru pszenicy?

    Rolnicy niepewnie podchodzili do tegorocznych żniw. Wysokie temperatury i niedostateczne opady w okresie wegetacji miały obniżyć znacznie plony. Na szczęście obawy okazały się bezpodstawne. Wstępne szacunki GUS wskazują, że tegoroczna produkcja pszenicy osiągnie rekordowy poziom - 13 mln ton!

    Więcej

  • XXIV Radomskie Święto Chleba

    XXIV Radomskie Święto Chleba

    Regionalne święta, lub dni chleba, są obchodzone od lat w całej Unii Europejskiej. światowa Unia Piekarzy (UIB) ustanowiła dzień 16 października światowym Dniem Chleba. Hasłem tegorocznego wydarzenia jest: Chleb na życie – zdrowsze życie!

    Więcej

  • Co nowego w technologii wypieku sklepowego?

    Co nowego w technologii wypieku sklepowego?

    Wypiek sklepowy jest już standardem na rynku, nie jest to raczej dla Państwa zaskoczeniem! Jak zatem moglibyśmy zaskoczyć Państwa w tym obszarze? Jako że mamy pozycję lidera rynku w tej kategorii, spróbujemy rzucić nowe światło na tę kwestię!

    Więcej