Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Zielony Tydzień 22-28 kwietnia - kupuj eko za mniej!

    Zielony Tydzień 22-28 kwietnia - kupuj eko za mniej!

    Zapraszamy do zaangażowania się w Zielony Tydzień członków PIŻE – sklepy i producenci, akcja skierowana jest do oso - konsumentów, które dbają albo chcą zacząć dbać o naszą planetę. Pod koniec kwietnia (22-28 kwietnia) w sklepach z żywnością ekologiczną będzie można kupić produkty ekologiczne członków PIŻE w promocyjnych cenach.

    Więcej

  • Psychologia kolorów w przestrzeni gastronomicznej

    Psychologia kolorów w przestrzeni gastronomicznej

    Kolory silnie oddziałują na nasze zmysły i emocje. Według badań naukowych mogą wpływać na apetyt, odczuwanie smaku, sytość, nastrój czy pamięć. W gastronomii przyjemność jedzenia to jedynie część doświadczenia. Przyjście do lokalu, atmosfera otoczenia i sposób prezentacji potraw mają ogromne znaczenie dla klientów.

    Więcej

  • "LODY NATURALNIE" - Szymon Sapieha

    "LODY NATURALNIE" - Szymon Sapieha

    Książka “Lody naturalnie” to prawdziwe kompendium wiedzy o produkcji lodów od podstaw. Autor szczegółowo omawia surowce do ich produkcji wraz z procesami jakimi są poddawane. Książka jest już dostępna w sprzedaży wysyłkowej w sklepie Mistrza Branży.

    Więcej

  • „Podkręcanie” jakości mąki to naciąganie konsumentów?

    „Podkręcanie” jakości mąki to naciąganie konsumentów?

    W małych, kraftowych piekarniach, czasem też w tych większych, używanie standaryzowanej mąki nie jest już trendy. Rzemieślnicy chwalą się, że stosują wyłącznie mąki bez dodatków lub ekologiczne, w sklepach wieszają specyfikacje mąki, zaświadczenia o braku glifosatu czy świadectwa polskiego pochodzenia. Dlaczego?

    Więcej

  • Dobrane jak w korcu maku

    Dobrane jak w korcu maku

    Nic tak nie pasuje do świątecznego stołu jak ciasto z makiem. Z czym najlepiej je łączyć? Dlaczego warto postawić na mak w zimowych deserach i wypiekach? Poznajcie wielką moc tych maleńkich ziarenek!

    Więcej

  • Nowa aplikacja: Lesaffre & Me

    Nowa aplikacja: Lesaffre & Me

    Zapraszamy do zainstalowania nowej aplikacji: Lesaffre & Me, dzięki której będziemy w stałym kontakcie z Państwem. W tej aplikacji, dedykowanej naszym Klientom (piekarzom i cukiernikom), znajdą Państwo najnowsze informacje nt. produktów, receptur bądź też aktywnych akcji promocyjnych.

    Więcej

  • Plastikowa dyrektywa a biznes gastronomiczny

    Plastikowa dyrektywa a biznes gastronomiczny

    Dyrektywa plastikowa, która weszła w życie 1 stycznia 2024 roku, ma ogromny wpływ na wiele branż, w tym cukierniczą i gastronomiczną. Jednym z jej kluczowych aspektów jest ograniczenie stosowania jednorazowych plastikowych opakowań.

    Więcej

  • Dlaczego i z czego warto się szkolić

    Dlaczego i z czego warto się szkolić

    „Kto nie idzie do przodu, ten się cofa” – choć słowa te wypowiedział niemiecki poeta J. W. Goethe w XVIII wieku, dziś z powodzeniem można by je odnieść do sytuacji piekarza czy cukiernika. Podnoszenie kwalifikacji poprzez uczestnictwo w szkoleniach i kursach to nie tylko możliwość, ale wręcz konieczność.

    Więcej