Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Muzyka w służbie sprzedaży

    Muzyka w służbie sprzedaży

    O tym, że przyjemniej jest raczyć się słodkościami przy muzyce niż bez niej, wiedziało wielu cukierników już w okresie międzywojnia. W dni, kiedy w ich lokalach rozbrzmiewała muzyka na żywo, ciastka i napoje miały nawet wyższe ceny. Od tego czasu sporo się jednak zmieniło.

    Więcej

  • Mistrz marketingu dzieli się wiedzą

    Mistrz marketingu dzieli się wiedzą

    Wywiad z Michałem Ruskiem, który opowiada, jak zrealizował to, w co wierzy, i zamienił znaki zapytania na wykrzykniki. Szczerą rozmowę z felietonistą „Mistrza Branży” i autorem  książki „Marketing w 3 tygodnie” dla tych, którzy chcą przejść przyspieszony kurs marketingu, przeprowadziła Anna Kania.

    Więcej

  • Kto zdobędzie lodziarskiego Oscara?

    Kto zdobędzie lodziarskiego Oscara?

    W którym kraju robi się najlepsze gelato na świecie i jaki mają smak? We wrześniu znajdziemy odpowiedź na to pytanie, a nawet będzie można spróbować mistrzowskich lodów w Rimini podczas wielkiego finału Gelato World Tour.

    Więcej

  • Kooperatywy. Strażnicy dobrego jedzenia w wielkim mieście

    Kooperatywy. Strażnicy  dobrego jedzenia  w wielkim mieście

    Kooperatywa spożywcza to inicjatywa konsumentów, którzy chcą budować sprawiedliwą, demokratyczną i ekologiczną gospodarkę. Tu klient wyznacza standardy: chce mieć zdrowe jedzenie za rozsądne pieniądze, bezpośredni kontakt z producentem żywności i kontrolę nad jakością.

    Więcej

  • Trzecia edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych

    Trzecia edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych

    Trwają zapisy na konkurs dekoracji cukierniczych podczas Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych. Do 2 sierpnia 2017 można zgłaszać swój udział w konkursie 3. edycji Festiwalu, który w tym roku odbędzie się 23 i 24 września w Warszawie, w przestrzeni kreatywnej „Babka do wynajęcia”.

    Więcej

  • Winny, czy niewinny?

    Winny, czy niewinny?

    Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.

    Więcej

  • Ukwaszanie ciast pszennych część 1

    Ukwaszanie ciast pszennych część 1

    Współcześnie w Polsce, ku zadowoleniu konsumentów, wraca się do stosowania wielofazowej produkcji pieczywa. O ile w przypadku chleba żytniego i mieszanego często wykorzystywano kilkufazową technologię prowadzenia ciasta, to pieczywo pszenne wytwarzane było i jest głównie jednofazowo.

    Więcej