Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • 20 mln zł dla szkolnictwa zawodowego na Śląsku

    20 mln zł dla szkolnictwa zawodowego na Śląsku

    Sposobem na promocję szkolnictwa zawodowego i podniesienie jego poziomu na Śląsku ma być dofinansowany ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego projekt „Śląskie. Zawodowcy”. Przeznaczony dla uczniów oraz nauczycieli szkół branżowych oraz techników trzyletni program wsparcia rusza we wrześniu.

    Więcej

  • Śląsk wspólnie dla kształcenia zawodowego

    Śląsk wspólnie dla kształcenia zawodowego

    Podczas Śląskiego Kongresu Zawodowego regionalne izby rzemieślnicze z terenu województwa śląskiego oraz Kuratorium Oświaty w Katowicach podpisały porozumienie w sprawie współpracy na rzecz poprawy stanu kształcenia zawodowego, w szczególności realizacji praktycznej nauki zawodu. Jakie działania przewidziane są w jego ramach?

    Więcej

  • Deser z opowieścią podany. Nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek!

    Deser z opowieścią podany. Nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek!

    Ponad 70 przepisów na słodkie i wytrawne wypieki oraz desery – wśród nich te tradycyjne (w odświeżonej wersji) i inspirowane kuchnią azjatycką. Do tego interesujące felietony i piękne, proste, jasne zdjęcia. 17 maja br. ukaże się nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, a 22 maja br. Warszawie spotkanie premierowe!

    Więcej

  • Zaniedbane dziedzictwo

    Zaniedbane dziedzictwo

    Źle się dzieje w warszawskim muzeum Chleba. Mimo publicznych deklaracji o rozwoju tej instytucji przez półtora roku obecni właściciele nie zrobili nic, aby promować spuściznę mistrza piekarstwa Mariana Pozorka. Dorobek jego życia niszczeje.

    Więcej

  • Łączyli wspaniałe z jeszcze lepszym!

    Łączyli wspaniałe z jeszcze lepszym!

    Z niewielkiej mobilnej piekarni wydawali setki gorących przekąsek dla młodzieży, na oczach widzów przygotowywali ciasta na tradycyjne wypieki, a także specjały wielkanocne z kiełbasą… Jakże tam było smakowicie!

    Więcej

  • Katowicka Izba Rzemieślnicza nagrodziła najlepszych

    Katowicka Izba Rzemieślnicza nagrodziła najlepszych

    6 kwietnia br. odbyła się XXVI Wielka Gala organizowana przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Jak co roku najlepsze firmy z województwa śląskiego uhonorowano nagrodami w kategoriach Firma z Jakością, Wiarygodny Lider Biznesu i Firma Rodzinna; przyznano też tytuł Rzemieślnika Roku.

    Więcej

  • Kiedy Twoja firma potrzebuje pomocy (cz. 1. Diagnoza)

    Kiedy Twoja firma potrzebuje pomocy (cz. 1. Diagnoza)

    Sytuacja w branży nie napawa właścicieli zakładów piekarniczych optymizmem. Do problemów finansowych dołączają kłopoty z personelem, oczekiwaniami ze strony klientów. Przed oczami rysują się im niezbyt pomyślne perspektywy. Co zrobić w sytuacji kryzysowej? Zamknąć zakład? A może jest jakieś inne wyjście?

    Więcej