Wiosna na torcie

Z każdym promieniem słońca, wiosna budzi nas do życia, na nowo. Po miesiącach stonowanych kolorów i zimowych odcieni zieleni przyszedł czas, by torty zakwitły wiosennymi kwiatami, pełnymi słońca i energii. Oczywiście tymi z cukru!
Z każdym promieniem słońca, wiosna budzi nas do życia, na nowo. Po miesiącach stonowanych kolorów i zimowych odcieni zieleni przyszedł czas, by torty zakwitły wiosennymi kwiatami, pełnymi słońca i energii. Oczywiście tymi z cukru!
Oficjalnym deserem serwowanym podczas uroczystości koronacyjnych nowego monarchy, Karola III, będzie truskawkowo-imbirowy pucharek, za którego recepturą stoi znany brytyjski szef, Adam Handling.
Kochamy to, co robimy. A miłość jest słodka. Tak słodka, jak nasze ręcznie robione czekoladki – mówi Izabela Greń, właścicielka cukierni rzemieślniczej Manufaktura Smaku. I dodaje, że obecnie w branży cukierniczej elastyczność jest równie pożądana co słodycz.
Skandynawowie zjadają kilkadziesiąt razy więcej lodów niż mieszkańcy krajów o ciepłym klimacie. Chłód nie jest dla nich przeszkodą, by konsumować je przez cały rok. W Polsce biznes lodziarski nadal działa sezonowo.
Przyzwyczailiśmy się, że w branży cukierniczo – piekarniczej od czasu do czasu powstają nowe wypieki, z wykorzystaniem ciast, które konsument już zna. Tak było dwa lata temu z cruffinem (muffin plus croissant). Teraz kolej na inne połączenie: burgera z croissantem.
Słodkie przekąski umilą każdą przerwę w pracy i wcale nie muszą być niezdrowe, o czym przekonuje nas francuski cukiernik Thierry Court z Grenoble, właściciel oryginalnego konceptu cukierniczego.
DESEO nie ustaje w wysiłkach, by się rozwijać i zaskakiwać klientów. Tym razem sieć rzemieślniczych cukierni planuje ruszyć z projektem DESEO Bakery. W witrynach pojawią się croissanty i inne słodkie wypieki z kategorii viennoiseries.
Koronacja Karola III na króla Wielkiej Brytanii coraz bliżej. Z tej okazji czekoladziarze z firmy Mars Wrigley z siedzibą w Slough storzyli naturalnej wielkości czekoladowe popiersie przyszłego władcy.
W dniu 27.04.2023 odbyła się Wielka Gala XII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której wręczone najlepszy restauracjom w Polsce nagrody Złote Widelce.
W dzisiejszych czasach konsumenci stają się coraz bardziej wymagający w kwestii spożywanych produktów. Rosną również ich oczekiwania wobec pieczywa. Według badań jemy coraz mniej pieczywa, ale wybieramy je bardziej świadomie, zwracając większą uwagę na jego skład.