Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Wiosna na torcie

    Wiosna na torcie

    Z każdym promieniem słońca, wiosna budzi nas do życia, na nowo. Po miesiącach stonowanych kolorów i zimowych odcieni zieleni przyszedł czas, by torty zakwitły wiosennymi kwiatami, pełnymi słońca i energii. Oczywiście tymi z cukru!

    Więcej

  • Słodycz na gorzkie czasy

    Słodycz na gorzkie czasy

    Kochamy to, co robimy. A miłość jest słodka. Tak słodka, jak nasze ręcznie robione czekoladki – mówi Izabela Greń, właścicielka cukierni rzemieślniczej Manufaktura Smaku. I dodaje, że obecnie w branży cukierniczej elastyczność jest równie pożądana co słodycz.

    Więcej

  • Lody nie dla ochłody

    Lody nie dla ochłody

    Skandynawowie zjadają kilkadziesiąt razy więcej lodów niż mieszkańcy krajów o ciepłym klimacie. Chłód nie jest dla nich przeszkodą, by konsumować je przez cały rok. W Polsce biznes lodziarski nadal działa sezonowo.

    Więcej

  • Croger – hybryda croissanta z burgerem

    Croger – hybryda croissanta z burgerem

    Przyzwyczailiśmy się, że w branży cukierniczo – piekarniczej od czasu do czasu powstają nowe wypieki, z wykorzystaniem ciast, które konsument już zna. Tak było dwa lata temu z cruffinem (muffin plus croissant). Teraz kolej na inne połączenie: burgera z croissantem.

    Więcej

  • Małe, słodkie przyjemności z Grenoble

    Małe, słodkie przyjemności z Grenoble

    Słodkie przekąski umilą każdą przerwę w pracy i wcale nie muszą być niezdrowe, o czym przekonuje nas francuski cukiernik Thierry Court z Grenoble, właściciel oryginalnego konceptu cukierniczego.

    Więcej

  • Już niebawem start DESEO Bakery

    Już niebawem start DESEO Bakery

    DESEO nie ustaje w wysiłkach, by się rozwijać i zaskakiwać klientów. Tym razem sieć rzemieślniczych cukierni planuje ruszyć z projektem DESEO Bakery. W witrynach pojawią się croissanty i inne słodkie wypieki z kategorii viennoiseries.

    Więcej

  • Koronacyjne czekoladowe popiersie Karola III

    Koronacyjne czekoladowe popiersie Karola III

    Koronacja Karola III na króla Wielkiej Brytanii coraz bliżej. Z tej okazji czekoladziarze z firmy Mars Wrigley z siedzibą w Slough storzyli naturalnej wielkości czekoladowe popiersie przyszłego władcy.

    Więcej

  • Złote Widelce 2023

    Złote Widelce 2023

    W dniu 27.04.2023 odbyła się Wielka Gala XII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której wręczone najlepszy restauracjom w Polsce nagrody Złote Widelce.

    Więcej

  • Tiger Paste ®

    Tiger Paste ®

    W dzisiejszych czasach konsumenci stają się coraz bardziej wymagający w kwestii spożywanych produktów. Rosną również ich oczekiwania wobec pieczywa. Według badań jemy coraz mniej pieczywa, ale wybieramy je bardziej świadomie, zwracając większą uwagę na jego skład.

    Więcej