Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Brak wiedzy na temat piekarstwa

    Brak wiedzy na temat piekarstwa

    Do napisania tego listu skłoniła mnie lektura artykułu w „MB” o stanie polskiego piekarstwa. Wypowiadało się w nim wielu piekarzy rzemieślniczych i prominentnych osób z branży. Każdy miał swoją perspektywę, więc i ja postanowiłem wypowiedzieć się na ten temat. Liczę, że moja opinia okaże się dla Was wartościowa.

    Więcej

  • Fabularnie kulinarnie

    Fabularnie kulinarnie

    Oglądanie filmów o tematyce kulinarnej łączy przyjemność, jaka płynie z obcowania z dobrym kinem, ze zdobywaniem wiedzy merytorycznej. Poniżej prezentuję subiektywne zestawienie filmów o smacznej tematyce, gdzie rolę pierwszoplanową grają wypieki i nie tylko. Lepiej nie oglądać ich, będąc głodnym.

    Więcej

  • Koniec epoki piekarni?

    Koniec epoki piekarni?

    Wbrew czarnym prognozom polski konsument nadal dość chętnie kupuje chleb, bułki oraz drożdżówki. Dlaczego zatem zwiastuje się, że nadchodzi koniec epoki piekarni? I od czego zależy ich przyszłość?

    Więcej

  • Bake & Play - nowe oblicze konkursu dla młodych cukierników

    Bake & Play - nowe oblicze konkursu dla młodych cukierników

    Za nami już trzy edycje konkursu Bake & Play organizowanego przez Akademię Mistrza. Setki fantastycznych prac, kilkanaście trudnych konkursowych zadań, dziesiątki dostrzeżonych młodych talentów i zachwyt jurorów nad umiejętnościami adeptów sztuki cukierniczej – tak można podsumować 3 lata funkcjonowania cukierniczego konkursu.

    Więcej

  • 5 kluczowych wskazówek przy projektowaniu przestrzeni sklepowej

    5 kluczowych wskazówek przy projektowaniu przestrzeni sklepowej

    Nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi na pytanie: jak najlepiej urządzić sklep? Sprzedawca musi zaprojektować go, biorąc pod uwagę swoich klientów, produkty i towarzyszące sprzedaży usługi dodatkowe. Dlatego powinien posiadać elementarną wiedzę na temat zachowań konsumentów i sposobów ich przemieszczania się po sklepie.

    Więcej

  • Kolejny Medal Europejski dla Lauretty

    Kolejny Medal Europejski dla Lauretty

    Nadzienia Lauretta po raz drugi z rzędu zdobyły Medal Europejski, nagrodę przyznawaną przez prestiżowy klub przedsiębiorców Business Center Club. Komisja konkursowa ponownie doceniła wysokie standardy jakości, konkurencyjność produktów oraz rosnący eksport.

    Więcej

  • Pieczywo najczęściej marnowanym produktem

    Pieczywo najczęściej marnowanym produktem

    Jak szacuje Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie. Marnowanie żywności to jednak problem globalny i narastający. Okazuje się też, że najczęściej wyrzucamy… pieczywo.

    Więcej