Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Kultowe słodycze w roślinnej odsłonie

    Kultowe słodycze w roślinnej odsłonie

    „Uzdrowiła” przemysłowe słodycze, tworząc Błeno, Tłiks, Lajon, Milkiłej czy Szokobons. Obok batoników, ciasteczek, cukierków i pralinek na specjalne miejsce zasłużyły lody, kremy i desery. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka czy laktozy. Naturalne i pyszne.

    Więcej

  • Czy można uchronić się przed dalszymi podwyżkami cen energii?

    Czy można uchronić się przed dalszymi podwyżkami cen energii?

    Według różnych prognoz ceny energii elektrycznej dla firm mają w 2020 r. wzrosnąć nawet o kilkadziesiąt procent. Tak duża skala podwyżek będzie wywierała na branżę silną presję, by podnosić ceny wyrobów. Dlatego szczególnie teraz warto przyjrzeć się zawartym umowom na dostawę energii elektrycznej...

    Więcej

  • Targi Branżowe Savpol 2019

    Targi Branżowe Savpol 2019

    9-20 października 2019 r. w hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice firma Savpol zorganizowała 4. edycję targów branżowych. Na ten jeden weekend Gliwice stały się światowym centrum piekarnictwa, cukiernictwa, lodziarstwa i gastronomii.

    Więcej

  • Chleb jest kobietą

    Chleb jest kobietą

    "Zaczyn" to rzemieślnicza piekarnia, która po kilku latach sprzedawania i dowożenia chleba na zamówienie otwarła swe podwoje w styczniu w Krakowie, na Dębnikach. Rozmawiamy z Zosią Barto, z wykształcenia magister chemii, założycielką i duszą tej budzącej jeszcze przed otwarciem wiele pozytywnych emocji piekarni.

    Więcej

  • CSB Cloud Service

    CSB Cloud Service

    Na ile Państwa oprogramowanie sprawdza się w przemyśle piekarskim? CSB Cloud Service pozwala zminimalizować nakłady na
    utrzymanie wewnętrznej struktury IT i obniża jej koszty.

    Więcej

  • Jak zrobić ciasto na dobrą pizzerkę?

    Jak zrobić ciasto na dobrą pizzerkę?

    Miniaturyzacja w piekarstwie rozwija się w najlepsze. Jej zwolennicy uważają, że mała, poręczna wersja pizzy czy cebularza jest nie tylko ładniejsza, ale przede wszystkim smaczniejsza. No tak, ale jak zrobić ciasto, żeby forma szła w parze ze smakiem?

    Więcej

  • Głębia smaku w płaskiej postaci

    Głębia smaku w płaskiej postaci

    Bywa, że wykonanie jednego zdjęcia wymaga 15 różnych ujęć. I trwa półtorej godziny. Choć zaczynał od fotografowania modelek na wybiegu, dziś jest oficjalnym ekspertem fotografii kulinarnej w Polsce. Poznajcie Jakuba Wilczka i jego trzy złote zasady, dzięki którym ciasto na zdjęciu będzie równie apetyczne jak w rzeczywistości.

    Więcej