Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Ostatnia prosta przed wielkimi emocjami w Turynie

    Ostatnia prosta przed wielkimi emocjami w Turynie

    Miesiące przygotowań, potu, łez, nieprzespanych nocy by sięgnąć po marzenia. Oto przed nami duet cukierników Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa, który pisze swoją historię, mającą znaczący wpływ na losy polskiego cukiernictwa. Za kilka dni ich wielkie marzenia urzeczywistnią się.

    Więcej

  • Uczniowie, mistrz i czekolada

    Uczniowie, mistrz i czekolada

    Choć praca z czekoladą nawet w jesienno-zimowych temperaturach jest dość trudna, uczniowie zmierzyli się z nią właśnie teraz. Mimo upałów, udało się ją okiełznać pod okiem mistrza, Mieczysława Chojnowskiego.

    Więcej

  • Jest szansa na powstanie nawet 500 tys. nowych miejsc

    Jest szansa na powstanie nawet 500 tys. nowych miejsc

    Do 15 lat zwolnienia podatkowego i obniżenie aż o 98% wymogu nakładów inwestycyjnych – uzyskanie takiej pomocy ma gwarantować ustawa o wspieraniu nowych inwestycji, która kilka dni temu wpłynęła do senatu. Eksperci podkreślają, że zmiany idą w dobrym kierunku, bo podnoszą atrakcyjność inwestycyjną całego kraju.

    Więcej

  • Polacy lubią naturalne słodkości

    Polacy lubią naturalne słodkości

    Jak wynika z badania ARC Rynek i Opinia, Polacy, wybierając słodkości w cukierniach, kawiarniach czy lodziarniach, coraz większą uwagę zwracają na naturalność składników, receptury, obecność cukru, glutenu czy laktozy. Coraz częściej też ich wybór pada na te zdrowsze.

    Więcej

  • Eliminacje zakończone

    Eliminacje zakończone

    Znamy już uczestników konkursów pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”, którzy powalczą o główne nagrody. A jest o co walczyć - główna nagroda, to m.in. bon o wartości 1.500 zł oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora, patronów i partnerów.

    Więcej

  • W Polsce rośnie produkcja czekolady

    W Polsce rośnie produkcja czekolady

    Pierwsze cztery miesiące 2018 roku pokazują wzrost produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych o 16,2 proc. wobec takiego samego okresu roku 2017 roku. Od stycznia do kwietnia wyprodukowano ich łącznie 144 tys. ton.

    Więcej