Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w Wiedniu

    Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w Wiedniu

    Stowarzyszenie „Pro Carpathia” jako jedyny podmiot z Polski wzięło udział w międzynarodowych targach pieczywa Kruste & Krume Brotfestival, 23 marca 2019 r., na terenie Marx Halle w Wiedniu. Udział w targach był możliwy dzięki pomocy Klastra Podkarpackie Smaki oraz Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

    Więcej

  • 3 dni z pieczywem ze zbóż EKO

    3 dni z pieczywem ze zbóż EKO

    Ziarno z płaskurki czy samopszy jest drogie, a mąki niestandaryzowane kapryśne. Jak zatem postępować z tym surowcem, aby uzyskać wypieki doskonałe i powtarzalne? Na to i wiele pytań udzielono odpowiedzi podczas szkolenia „Nauka tradycyjnego wypieku pieczywa ze zbóż EKO ”, które odbyło się w Instytucie Sadkiewicza.

    Więcej

  • Bydgoszcz: Degustacja chleba z pradawnych zbóż

    Bydgoszcz: Degustacja chleba z pradawnych zbóż

    30 marca br. na placu przed Galerią Handlową Focus w Bydgoszczy miał miejsce eco-event. To właśnie tutaj można było skosztować pięknie udekorowanego chleba z pradawnych zbóż, m.in. z pszenicy okrągłoziarnowej. Za tą akcją stała Grupa Operacyjna Pradawne Ziarno.

    Więcej

  • Kto zrobił Deser na dychę?

    Kto zrobił Deser na dychę?

    10 najlepszych zespołów uczniów z całej Polski, 10 deserów ocenianych wg 10 kryteriów - 25 marca br. w Katowicach mogliśmy podziwiać zmagania młodych cukierników w konkursie Deser na dychę! Kto zdobył najwyższe noty jurorów?

    Więcej

  • Bochenek z przesłaniem pod same drzwi

    Bochenek z przesłaniem pod same drzwi

    Wielu z nas pamięta czasy, gdy znajdowało się pod drzwiami mieszkań butelki mleka. Są tacy, którzy te czasy wspominają z rozrzewnieniem. A gdyby tak dostarczano nam pod drzwi świeży, pachnący chleb? Okazuje się, że ten system może działać. I ma swoich zwolenników – na przykład w Kanadzie.

    Więcej

  • Pełne ziarno, na zakwasie z kiełkami pszenicy

    Pełne ziarno, na zakwasie z kiełkami pszenicy

    Wypiekanie chleba dawnymi metodami przy udziale wyłącznie kwasów naturalnej fermentacji to wspaniała zabawa i zdrowe hobby dla domowego piekarza, ale i szansa na wprowadzenie do oferty piekarni rzemieślniczej chleba pełnoziarnistego - prawdziwie tradycyjnego.

    Więcej

  • Seminaria lodziarskie Savpol 2019

    Seminaria lodziarskie Savpol 2019

    Trendy prosto z Włoch, tajniki lodziarstwa, niezawodne maszyny, aromatyczna kawa, chrupiące gofry, wafle i opakowania oraz uzupełniające ofertę intuicyjne systemy kasowe i niezbędne w sezonie parasole – informacje między innymi na te tematy można było zdobyć podczas tegorocznych seminariów lodziarskich firmy Savpol.

    Więcej

  • Więcej piękna w pieczywie

    Więcej piękna w pieczywie

    Drobne pęcherzyki w skórce, kolor zapowiadający smak, sprawne nacięcia, które zdobią i otwierają wnętrze pieczywa czy posypki wykonane z dbałością i fantazją. Te szczegóły zdradzają prawdziwy kunszt piekarza i rzemieślnika o duszy artysty. Mają też niebagatelną moc kuszenia i podkręcania apetytów konsumentów.

    Więcej

  • Czas na zielone!

    Czas na zielone!

    Idzie wiosna, a wraz z nią kolor zielony. Zieleni się trawa, liście na drzewach oraz krzewach. A także to, co na talerzu. I to również w postaci deseru. Przynajmniej tak wygląda to w zielonym świecie dietetyczki i edukatorki, Agaty Kornackiej.

    Więcej