Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tomasz Szypuła w pierwszej dziesiątce najlepszych lodziarzy na świecie

dodano , Redakcja AU

Ogłoszono wyniki światowego rankingu Gelato Festival. Spośród 8000 mistrzów lodowego fachu z 5 kontynentów, którzy brali udział w rankingu, wyłoniono najlepszych. Tomasz Szypuła uplasował się na 8. miejscu!

Od 2011 roku grono ekspertów z ramienia Gelato Festival, Sigep oraz Carpigiani ocenia najlepszych lodziarzy z całego świata. To rzemieślnicy, którzy w ciągu minionych lat brali udział w corocznym konkursie Gelato Festival. W sumie to już 8000 osób, z których w tym roku 1278 osiągnęło minimalną liczbę punktów wymaganą do umieszczenia w rankingu za 2024 r. Do zacnego grona dołączyło 681 nowych nazwisk, natomiast wykluczonych zostało 498 rzemieślników, którzy nie wzięli udziału w konkursie w ciągu minionych 24 miesięcy. Przyznano także dodatkowe wyróżnienia, tzw. korony: 5 osób otrzymało po trzy korony, 24 po dwie, a 32 po jednej.

 

 

Najwyżej w rankingu uplasował się węgierski mistrz Adam Fazekas (lodziarnia Fazekas Cukrászda w Budapeszcie) z liczbą 227 punktów i 3 koronami. To jego lody malinowo-pistacjowe podano na konferencji prasowej w Rzymie podczas oficjalnego ogłoszenia wyników. Drugie miejsce z 213 punktami zdobyła Giovanna Bonazzi (lodziarni La Parona del Gelato w Paronie). Zaraz za nią stanęła również kobieta, Amerykanka Savannah G. Lee (lodziarnia Savannah's Kitchen w San Francisco w Kalifornii), zdobywając 208 punktów.

W pierwszej zaszczytnej dziesiątce znalazł się także przedstawiciel Polski, tj. Tomasz Szypuła z Lodziarni pod Orzechem w Baborowie. Z wynikiem 169 punktów i 2 koronami zajął 8. miejsce. Jego popisowymi lodami, którymi zachwycił jurorów w ostatniej edycji konkursu, są te o smaku „Chyćka”, co w regionalnym dialekcie oznacza kwiat czarnego bzu. Oprócz syropu z tego składnika, smak lodów przełamany jest owocami jagody kamczackiej lub owocami kwiatów czarnego bzu i kruszonką maślaną.

 

 

źródło: Gelato Festival