Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptury

  • Brioszki w nowej odsłonie

    Brioszki w nowej odsłonie

    Francuskie słowo brioche jest używane przynajmniej od XV wieku. Pochodzi od czasownika broyer, który znaczy tyle co kruszyć, tłuc, rozcierać, rozdrabniać, nawiązuje więc do długiego procesu zagniatania ciasta. Nową, wyjątkową odsłonę tego popularnego wypieku proponuje firma CSM.

    Więcej

  • Brukselskie „pistolety” – powrót w pięknym stylu

    Brukselskie „pistolety” – powrót w pięknym stylu

    Belgia słynie z takich przysmaków jak: frytki, gofry, cykoria, czekolada czy praliny. Do niedawna dumą tego kraju były też bułki „pistolety”. Niestety te produkowane powszechnie przez współcze­snych piekarzy nie przypominają oryginałów sprzed 50 lat, zwłaszcza pod względem smakowitości.

    Więcej

  • Odsłodzić Święta

    Odsłodzić Święta

    Pierniki, makowce, keksy, serniki - świąteczne przysmaki nęcą wyglądem, zapachem i smakiem. Świąteczny stół się bez nich się nie obejdzie! Ale czy jest możliwe by zrezygnować w nich z… cukru? A przez to uczynić zdrowszymi?

    Więcej

  • Chlebodawca. Ten, który daje chleb...

    Chlebodawca. Ten, który daje chleb...

    Co jest w chlebie, że stał się ważną częścią Jego życia? Jak znalazł w sobie pasję do piekarstwa? Jaka jest Jego filozofia chleba i dlaczego tak chętnie dzieli się tą wiedzą i zakwasem Hieronimem? Zapraszamy do rozmowy Anny Kamińskiej z Arkadiuszem Andrzejewskim, znanym Chlebodawcą, o pasji, naturze i zdrowiu.

    Więcej

  • Smaki Bożego Narodzenia – receptury

    Smaki Bożego Narodzenia – receptury

    Święta tuż tuż, a u nas już bogaty zbiór blisko 40 receptur na Boże Narodzenie. Sięgnijcie po inspiracje na świąteczne smaki, sprawdźcie autorskie pomysły cukierników, blogerów, technologów i uczniów.

    Więcej