Czekolada z salsą karmelową i kruchymi ciastkami

autor: Karol Łazarewicz-Pudłowski – technolog żywienia, pracownik Comprital Polska.
autor: Karol Łazarewicz-Pudłowski – technolog żywienia, pracownik Comprital Polska.
dystrybutor: PPU Plus Sp. z o.o.
Francuskie słowo brioche jest używane przynajmniej od XV wieku. Pochodzi od czasownika broyer, który znaczy tyle co kruszyć, tłuc, rozcierać, rozdrabniać, nawiązuje więc do długiego procesu zagniatania ciasta. Nową, wyjątkową odsłonę tego popularnego wypieku proponuje firma CSM.
Belgia słynie z takich przysmaków jak: frytki, gofry, cykoria, czekolada czy praliny. Do niedawna dumą tego kraju były też bułki „pistolety”. Niestety te produkowane powszechnie przez współczesnych piekarzy nie przypominają oryginałów sprzed 50 lat, zwłaszcza pod względem smakowitości.
autor: Aleksander Zwieryńczyk, technolog firmy Sempre Group
Pierniki, makowce, keksy, serniki - świąteczne przysmaki nęcą wyglądem, zapachem i smakiem. Świąteczny stół się bez nich się nie obejdzie! Ale czy jest możliwe by zrezygnować w nich z… cukru? A przez to uczynić zdrowszymi?
Stworzyłeś magiczny smak tortu na Boże Narodzenie? Pomożemy Ci stworzyć wokół niego świąteczną aurę. Odkryj walory masy cukrowej POP firmy Modecor i ciesz się przygotowaniami do świąt!
Co jest w chlebie, że stał się ważną częścią Jego życia? Jak znalazł w sobie pasję do piekarstwa? Jaka jest Jego filozofia chleba i dlaczego tak chętnie dzieli się tą wiedzą i zakwasem Hieronimem? Zapraszamy do rozmowy Anny Kamińskiej z Arkadiuszem Andrzejewskim, znanym Chlebodawcą, o pasji, naturze i zdrowiu.
Święta tuż tuż, a u nas już bogaty zbiór blisko 40 receptur na Boże Narodzenie. Sięgnijcie po inspiracje na świąteczne smaki, sprawdźcie autorskie pomysły cukierników, blogerów, technologów i uczniów.
autor: Wojciech Rzepecki – mistrz cukiernictwa z Gdańska, szef produkcji sopockiej cukierni Capuccino Cafe Sopot