Jajka sadzone na słodko
autor: Maciej Wiśniewski – szef cukierni w warszawskiej firmie cateringowej „Bracia Wiśniewscy”
autor: Maciej Wiśniewski – szef cukierni w warszawskiej firmie cateringowej „Bracia Wiśniewscy”
autor: Michał Iwaniuk, Pastry Chef w Czekolada Cafe w Airport Hotel Okęcie w Warszawie
autor: Jurij Gorobczyszyn – pastry chef w restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence w Poznaniu
autor: Łukasz Borgosz, mistrz cukiernictwa i właściciel Fanaberia Cafeteri
autor: Paweł Petrykowski – mistrz Polski w lodziarstwie z 2015 r.
autor: Angelika Pawełczyk
autor: Karol Łazarewicz-Pudłowski – technolog żywienia, pracownik Comprital Polska.
dystrybutor: PPU Plus Sp. z o.o.
Francuskie słowo brioche jest używane przynajmniej od XV wieku. Pochodzi od czasownika broyer, który znaczy tyle co kruszyć, tłuc, rozcierać, rozdrabniać, nawiązuje więc do długiego procesu zagniatania ciasta. Nową, wyjątkową odsłonę tego popularnego wypieku proponuje firma CSM.
Belgia słynie z takich przysmaków jak: frytki, gofry, cykoria, czekolada czy praliny. Do niedawna dumą tego kraju były też bułki „pistolety”. Niestety te produkowane powszechnie przez współczesnych piekarzy nie przypominają oryginałów sprzed 50 lat, zwłaszcza pod względem smakowitości.