Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Perły technologii spożywczych w jednej przestrzeni

    Perły technologii spożywczych w jednej przestrzeni

    Najważniejszy w Polsce pokaz nowych trendów w zakresie technologii dla branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej odbędzie się 7-11 października 2012 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Przyjazd na targi rolnicze jest wręcz obowiązkiem dla wszystkich pragnących umocnić swoją pozycję na rynku.

    Więcej

  • Zmienna jakość mąki

    Zmienna jakość mąki

    Jakość mąki pszennej jest pochodną cech ziarna, które są uzależnione od wielu czynników, m.in.: odmiany pszenicy, warunków pogodowych w trakcie wegetacji i zbiorów ziarna, stanu aktywności enzymatycznej ziarna, schematu przemiałowego młyna i warunków przechowywania mąki po przemiale.

    Więcej

  • Kuszący widok

    Kuszący widok

    Czy wiesz, o ile zwiększysz obrót dzięki odpowiedniej dekoracji produktów? Atrakcyjna dekoracja wpływa na decyzję o zakupie
    i zwiększa prawdopodobieństwo sprzedaży.

    Więcej

  • Receptor, technolog z komputera

    Receptor, technolog z komputera

    Grupa specjalistów z zakresu technologii teleinformatycznych z firmy Almar Electronics przy współpracy z mistrzami branży cukierniczo-piekarskiej opracowała i wdrożyła Receptor. Co to jest i czy ma szansę zrewolucjonizować procesy produkcyjne w najbliższej dekadzie? Przeczytajcie sami.

    Więcej

  • System potwierdzania kwalifikacji zawodowych

    System potwierdzania kwalifikacji zawodowych

    Pilotażowy projekt potwierdzania kwalifikacji zawodowych ma na celu wypracowanie nowej formy potwierdzenia kwalifikacji zawodowych. Beneficjentami programu są pracownicy i osoby bezrobotne posiadający kwalifikacje zawodowe zdobyte w sposób pozaformalny i nieformalny.

    Więcej

  • Silna branża mówi jednym głosem

    Silna branża mówi jednym głosem

    Kiedy w 1990 r. rodziło się Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, walczył o to, żeby była to silna i reprezentatywna organizacja branżowa nie tylko w kraju, ale też na arenie międzynarodowej. Złośliwi podkreślą słowo „była”. Jak przyznaje Andrzej Szydłowski, honorowy prezes SRP RP, szeregi Stowarzyszenia wykruszyły się,

    Więcej

  • Jakość sensoryczna żywności

    Jakość sensoryczna żywności

    Czym się kieruje konsument przy wyborze żywności? Najczęściej świeżością i smakowitością. Jeżeli w przypadku świeżości mało kto będzie miał wątpliwości, co to oznacza, to przy smakowitości sprawa zaczyna się komplikować. Na smakowitość składają się tysiące, a nawet miliony różnorodnych wrażeń zapachowych i smakowych.

    Więcej

  • Refleksje nauczyciela zawodu

    Refleksje nauczyciela zawodu

    Pracuję w szkole specjalnej, więc moje działania to nie tylko wykształcenie odpowiednich umiejętności (...), to przede wszystkim „uruchomienie” tych pokładów, które drzemią w każdym z uczniów, by wykonywany zawód przynosił zadowolenie bez względu na finanse - pisze nauczycielka zawodu, specjalnie dla MB.

    Więcej

  • Edupunk - edukacja otwarta. Zapraszamy do komentowania

    Edupunk - edukacja otwarta. Zapraszamy do komentowania

    Edupunk – termin brzmi groźnie i kojarzy się z anarchistami i członkami subkultur odzianymi w czarne skóry z ćwiekami. Nic bardziej błędnego! Mamy bowiem do czynienia z narodzinami nowego, postępowego podejścia do zdobywania wiedzy i otwartej edukacji.

    Więcej