Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Produkcja jagodzianek – tradycyjnie i konkurencyjnie

    Produkcja jagodzianek – tradycyjnie i konkurencyjnie

    Dzisiaj o sukcesie niemal każdej firmy decydują w większości dwa czynniki: jakość i cena. O ile ten pierwszy czynnik jesteśmy w stanie zagwarantować w produkcji ręcznej, o tyle drugi jest już nieosiągalny. Dlatego warto poszukać rozwiązań, które umożliwią produkcję wysokiej jakości wyrobów w niskiej cenie.

    Więcej

  • Piekarnia-cukiernia na parkiecie

    Piekarnia-cukiernia na parkiecie

    Często przedsiębiorcy stają przed dylematem: jak pozyskać kapitał na rozwój swojej działalności? W gąszczu możliwości, jakie daje rynek finansowy, warto wybrać opcję, która wzmocni pozycję piekarni na rynku.

    Więcej

  • Bakaliowa dieta

    Bakaliowa dieta

    Wszyscy lubią i jedzą bakalie. Orzechy, rodzynki, suszone figi czy morele. Są one nie tylko smaczną przekąską, ale i również doskonałym źródłem składników odżywczych. Działają dobrze na trawienie, na pamięć, a nawet pomagają zapobiegać chorobom serca. Pozytywnie wpływają na nasze ciało oraz umysł.

    Więcej

  • Jak powstaje dobre wnętrze

    Jak powstaje dobre wnętrze

    Dobre wnętrze w kawiarni, piekarni czy cukierni zmienia się z duchem czasów, dopasowuje się do klientów i sprawia, że czują się w nim dobrze. Dobrze zaaranżowane wnętrze jest dla naszego lokalu jak muzyka dla obrazu. Nie przytłacza go, ale świetnie się komponuje.

    Więcej

  • Twoje opakowanie, twój problem

    Twoje opakowanie, twój problem

    Trzeba i warto ograniczać nadmiar odpadów opakowaniowych. Po pierwsze, produkując dużą ilość opakowań zanieczyszczamy środowisko, po drugie, podnosimy koszty jego oczyszczania... Koszty, które ktoś musi ponieść zgodnie z prawem.

    Więcej

  • Figury czekoladowe

    Figury czekoladowe

    Im bardziej poznaje się naturę i możliwości czekolady, tym większą budzi ona fascynację. Z natury bywa kapryśna, ale w rękach doświadczonego technologa może przybierać niespotykane formy, nie wspominając oczywiście o smaku. Tym razem odkrywamy naturę czekolady pozwalającej nam tworzyć różnorodny świat figurek.

    Więcej

  • 3 priorytety Jarosława Gajdy

    3 priorytety Jarosława Gajdy

    O rodzinnym Radomiu mówi, że jest zamarkecony. Boli go, że w naszym społeczeństwie jest przyzwolenie na szarą strefę. Ale najważniejszą sprawą dla Jarosława Gajdy jest promocja pieczywa. Ma na to zaledwie dwa lata jako przewodniczący Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa.

    Więcej

  • Jedzenie jako antidotum

    Jedzenie jako antidotum

    W czasach kiedy choroby cywilizacyjne stają się plagą, a społeczeństwa Europy starzeją się coraz szybciej, diametralnie zmienia się podejście do żywności. Nie chodzi już o dostarczenie składników potrzebnych do funkcjonowania organizmu, ale przede wszystkim o zapewnienie żywności funkcjonalnej.

    Więcej

  • Znajdź w sobie lidera

    Znajdź w sobie lidera

    Przywódcą wcale nie trzeba się urodzić. Przywódcę można w sobie wypracować. Każdego dnia, konsekwentnie i indywidualnie.

    Więcej