Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Pieczywo w diecie odchudzającej

    Pieczywo w diecie odchudzającej

    Pieczywo i inne produkty zbożowe stanowią podstawę pożywienia i powinny występować w dziennej racji pokarmowej nawet kilka razy. Spożywanie ich w odpowiedniej ilości, wbrew potocznym opiniom, nie prowadzi do otyłości, a wręcz przeciwnie – może zmniejszać ryzyko jej powstawania.

    Więcej

  • Fakultatywne i obowiązkowe zasady fakturowania w 2013 r.

    Ustawa o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług została skierowana do podpisu prezydenta, w związku z tym od 2013 r. przedsiębiorców będą obowiązywać zmienione zasady fakturowania. Sprawdź, jakie czekają Cię zmiany: fakultatywne i te obowiązkowe.

    Więcej

  • Jak zaaranżować witrynę wystawową na święta

    Jak zaaranżować witrynę wystawową na święta

    Wkrótce święta Bożego Narodzenia. Przygotowania do stworzenia odpowiedniego klimatu zazwyczaj zaczynają się na miesiąc przed Wigilią. Ale to nie reguła. W zależności od rodzaju lokalu, liczby asortymentu, obsługi i sposobu sprzedaży boom na świąteczne dekorowanie może rozpocząć się wcześniej bądź nieco później.

    Więcej

  • PrzysMAK nie tylko świąteczny

    PrzysMAK nie tylko świąteczny

    Ziarenka maku znajdują swoje zastosowanie jako jeden z głównych składników wypieków, bądź też element dekoracji ciast i ciasteczek. Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez świątecznej kutii czy makowca. Jednak oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, mak zawiera bogactwo odżywczych składników.

    Więcej

  • Mikrofale zamiast aktywnych opakowań

    Mikrofale zamiast aktywnych opakowań

    Pieczywo bez pleśni przez 2 miesiące? To możliwe i to bez użycia opakowań aktywnych czy konserwantów. Amerykańscy inżynierowie z laboratorium Microzap opracowali technologię z wykorzystaniem mikrofal, która niszczy chorobotwórcze bakterie, np. salmonelli, oraz zarodniki pleśni.

    Więcej

  • MAMZ start up

    MAMZ start up

    „Ja nie mam nic, ty nie masz nic, on nie ma nic. To razem właśnie mamy tyle, w sam raz tyle, żeby założyć własną fabrykę” – możemy przeczytać w „Ziemi Obiecanej” Władysława Reymonta. Cytat ten najlepiej ilustruje mechanizm powstawania przedsięwzięć typu start-up.

    Więcej

  • Krótka historia kanapki

    Krótka historia kanapki

    250 lat temu, 24 listopada 1762 r., po raz pierwszy pojawiła się pisemna wzmianka na temat kanapki. Historia królowej polskich śniadań jest jednak o wiele dłuższa. Skąd na naszych stołach wzięła się potrawa, do której miłość mogła udaremnić nawet jedną z kosztownych misji kosmicznych?

    Więcej

  • Szkolenia bhp – zmora pracodawców

    Szkolenia bhp – zmora pracodawców

    Pracodawca jest odpowiedzialny za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie. Z tego tytułu spoczywa na nim wiele obowiązków mających na celu ochronę zdrowia i życia pracowników przed zagrożeniami występującymi w procesie pracy.

    Więcej

  • Nowe rozporządzenie w sprawie tłuszczów smażalniczych

    Nowe rozporządzenie w sprawie tłuszczów smażalniczych

    19 października weszło w życie rozporządzenie* w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania. Co to oznacza, wyjaśnia Jan Bondar, rzecznik GIS.

    Więcej