Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • System potwierdzania kwalifikacji zawodowych

    System potwierdzania kwalifikacji zawodowych

    Pilotażowy projekt potwierdzania kwalifikacji zawodowych ma na celu wypracowanie nowej formy potwierdzenia kwalifikacji zawodowych. Beneficjentami programu są pracownicy i osoby bezrobotne posiadający kwalifikacje zawodowe zdobyte w sposób pozaformalny i nieformalny.

    Więcej

  • Silna branża mówi jednym głosem

    Silna branża mówi jednym głosem

    Kiedy w 1990 r. rodziło się Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, walczył o to, żeby była to silna i reprezentatywna organizacja branżowa nie tylko w kraju, ale też na arenie międzynarodowej. Złośliwi podkreślą słowo „była”. Jak przyznaje Andrzej Szydłowski, honorowy prezes SRP RP, szeregi Stowarzyszenia wykruszyły się,

    Więcej

  • Jakość sensoryczna żywności

    Jakość sensoryczna żywności

    Czym się kieruje konsument przy wyborze żywności? Najczęściej świeżością i smakowitością. Jeżeli w przypadku świeżości mało kto będzie miał wątpliwości, co to oznacza, to przy smakowitości sprawa zaczyna się komplikować. Na smakowitość składają się tysiące, a nawet miliony różnorodnych wrażeń zapachowych i smakowych.

    Więcej

  • Refleksje nauczyciela zawodu

    Refleksje nauczyciela zawodu

    Pracuję w szkole specjalnej, więc moje działania to nie tylko wykształcenie odpowiednich umiejętności (...), to przede wszystkim „uruchomienie” tych pokładów, które drzemią w każdym z uczniów, by wykonywany zawód przynosił zadowolenie bez względu na finanse - pisze nauczycielka zawodu, specjalnie dla MB.

    Więcej

  • Edupunk - edukacja otwarta. Zapraszamy do komentowania

    Edupunk - edukacja otwarta. Zapraszamy do komentowania

    Edupunk – termin brzmi groźnie i kojarzy się z anarchistami i członkami subkultur odzianymi w czarne skóry z ćwiekami. Nic bardziej błędnego! Mamy bowiem do czynienia z narodzinami nowego, postępowego podejścia do zdobywania wiedzy i otwartej edukacji.

    Więcej

  • Mikrobiologia pod stałą kontrolą

    Mikrobiologia pod stałą kontrolą

    Obróbka termiczna oraz niska aktywność wody skutecznie ograniczają rozwój niekorzystnej mikroflory w produktach piekarskich czy cukierniczych. Wystarczy jednak niska higiena produkcji (np. brudne powierzchnie produkcyjne i narzędzia), niska jakość surowców, niewłaściwe przechowywanie, by produkty te stały się źródłem problemów.

    Więcej

  • Raport o franczyzie w gastronomii 2012

    Raport o franczyzie w gastronomii 2012

    Gastronomia wciąż pozostaje jedną z najbardziej interesujących dla franczyzobiorców branż. Pomimo że dotknął ją kryzys, że nie brakuje sieci, które w ostatnim czasie miały na swoim koncie nie tylko nowe otwarcia, ale też liczne zamknięcia, to liczba lokali działających na licencji nieustannie rośnie.

    Więcej

  • Menu bez glutenu

    Menu bez glutenu

    Rośnie zapotrzebowanie na restauracje, kawiarnie oraz piekarnie przyjazne osobom na diecie bezglutenowej. W tym celu Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej prowadzi ogólnopolski program informacyjno-edukacyjny MENU BEZ GLUTENU.

    Więcej

  • Ciągle w pracy - rozmowa z Januszem Dudekiem

    Ciągle w pracy - rozmowa z Januszem Dudekiem

    Po 20 latach prowadzenia własnej Piekarni Rogalik w Trzciance (woj. wielkopolskie) Janusz Dudek ani myśli spocząć na laurach. Według niego warunek powodzenia w dzisiejszym „biznesowym gąszczu” jest jeden – właściciele muszą pracować razem z załogą. Drugi warunek to ciągły postęp, innowacja oraz baczna obserwacja rynku.

    Więcej