Czekolada warta gwiazdki
W poszukiwaniu sekretnego składnika wyśmienitych czekoladowych deserów zaglądamy do kart restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelina.
W poszukiwaniu sekretnego składnika wyśmienitych czekoladowych deserów zaglądamy do kart restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelina.
Mówisz nugat, myślisz orzech (z łac. nux). Laskowy lub słodki migdał. W grę nie wchodzą orzechy włoskie ani gorzkie migdały. Ze względu na żmudny i wymagający proces produkcji, a także na wysublimowany smak nugat stanowi jeden z najbardziej szlachetnych surowców w branży cukierniczej. Obok marcepana, oczywiście.
Przepis jest prosty. Najpierw trzeba zagotować masę karmelową do odpowiedniej temperatury. Wylewamy ją na kamienny blat i chłodzimy. Barwimy naturalnie. Oddzielamy kolory i wyrabiamy na haku do białości. Mistrz cukiernictwa zna ten stary przepis na słodycze twarde.
Składniki alergenne w danym rodzaju żywności stanowią kryterium wyboru dla pewnych grup konsumentów, szczególnie tych cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe. Zmieniające się przepisy prawa żywnościowego mają na celu ochronę konsumentów i zapewnienie im właściwej informacji o kupowanej żywności.
Internet to nieskończone możliwości nie tylko dla graczy i poszukiwaczy wirtualnych przygód, ale także dostępny dla każdego rynek. Cyberhandel to szybko rozwijająca się przestrzeń, w której mądry przedsiębiorca znajdzie dla siebie miejsce. My podpowiemy, jak to miejsce dobrze zorganizować, w krótkim cyklu o...
Jakie są mechanizmy powstawania patologii w polskiej gospodarce, zwłaszcza w branży spożywczej? Gdzie tkwi słabość systemu prawnego i jak z tym walczyć? Zapraszamy do analizy Bronisława Wesołowskiego, prezesa Zarządu Głównego SITSpoż., prezentowanej podczas majowej konferencji w Szczytnie "Nielegalny rynek żywności...".
Poznanie systemu kształcenia zawodowego we Francji, wymiana doświadczeń w zakresie szkoleń zawodowych, poznanie nowoczesnych technologii, receptur oraz zdobycie nowych kompetencji – to główne cele nowego projektu "Polskie rzemiosło do Europy", organizowanego przez Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Katowicach.
Dla osób robiących zakupy przez Internet coraz większe znaczenie ma nie tylko to, co kupują, ale także interesuje je, skąd pochodzi i jak powstaje dany produkt. Liczy się też jego unikalny wizerunek. W jaki sposób wyróżnić swoje wyroby i przyciągnąć uwagę kupujących?
Jedna z najgroźniejszych afer na rynku żywnościowym – afera dioksynowa w Belgii (1999 r.) – wykazała, że istnieją systemy, które potrafią chronić zarówno producentów, jak i konsumentów. Kryzys wówczas przeszły bez szwanku jedynie firmy spożywcze, które posiadały stosowne certyfikaty Instytutu Kontroli Jakości (IQC).
Właściciele firm związanych z produkcją i obrotem żywności doskonale wiedzą, że jednym z podstawowych warunków odpowiadających za ich właściwą pracę jest skuteczna ochrona przed szkodnikami. W jaki sposób mają jednak ocenić, czy firma zajmująca się tego typu działaniami zapewni bezpieczeństwo zakładu i magazynów?